Lär dig baka mandelkakorna “brutti ma buoni”

Den svenska superkocken Stefano Catenacci gjorde sig själv känd för några år sedan genom sitt deltagande i TV-programmet Kockarnas Kamp. Jag har hittat ett recept i hans bok Stefanos Italia, under kapitel 7 – Dolci, som jag vill rekommendera dig att testa! Det handlar om småkakorna “Brutti ma Buoni”, också kallade Bruttibuoni, och som ursprungligen kommer från regionen Emilia-Romagna. De är lätta att göra, och namnet Brutti (fula) kommer från att de inte har en exakt precis form, men däremot är väldigt goda (buoni). Alltså, precis som namnet säger är dessa kakorna: fula, men goda.

Fakta:

Tid: ca. 2 timmar
Antal kakor: ca. 40 stycken

Ingredienser:

  • 400 g skållade sötmandlar
  • 10 g skållad bittermandel
  • 300 g socker
  • 4 äggvitor
  • Rivet skal av 1 ekologisk citron
  • Florsocker

Gör så här:

Skålla de söta mandlarna. Koka bittermandeln i 10 minuter, skålla dem och blanda dem med de övriga mandlarna. Rosta sedan mandlarna i en ugn uppvärmd till 160 grader, i ca 5 minuter – tills de har torkat lite. Låt dem svalna av en lite stund. Hacka nu mandlarna grovt och blanda dem med sockret. Vispa äggvitan till ett fast skum och riv ner citronskalet däri. Blanda med de hackade mandlarna och forma små äggformade kakor som du lägger på en bakplåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked. Låt dem vila i cirka en timme. Baka dem i ugn, 150 grader, i 30 minuter. Strö över florsocker innan servering. Servera gärna med ett mousserande vin, t.ex. Moscato. Om du har svårt att hitta bittermandel, kan du använda aprikoskärnor.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer