Lär känna några av Italiens vackra katedraler

Relationen mellan italienare och dess religion är minst sagt stark. Kanske beror det på att förhållandet mellan den italienska staten och den kristna kyrkan är reglerad och sanktionerad genom konstitutionella lagar. Kanske beror det på att Vatikanstaten, själva högsätet för den katolska kyrkan, åtminstone geografiskt ligger på italiensk mark, och dess närvaro är djupt rotad i Roms relevans för kristendomens historia.

Nunnor på promenad
Religionen är minst sagt närvarande i det italienska samhället – inte minst i arkitekturen. Och det är inte heller ovanligt att se nunnor ute på promenad…

Eller kanske beror det på att religionen inte bara är närvarande hos italienare på en andlig nivå – utan minst lika mycket på ett kulturellt plan. Det spelar ingen roll vart i landet du befinner dig innan du märker att konst och arkitektur i varje liten ort, by eller stad, är relaterad till kyrkans närvaro. Så mycket konst har inspirerats av kristendomens symbolik. Och så många arkitektoniska byggnader har kommit till tack vare religionen. Jag pratar om kyrkorna – för hur många gånger har du inte förvånats över antalet kyrkor även den minsta byn i landet kan husera?

I denna artikel vill jag framhäva några av dessa fantastiska byggnader, nämligen de stora katedralerna. Inte alla såklart, det vore en omöjlig uppgift, men några av de jag personligen har sett och besökt. Du behöver inte vara troende för att uppskatta skönheten i dessa byggnader, jag förundras gång på gång över detaljrikedomen, finessen och den extrema kunskap som ligger bakom uppförandet av katedralerna. Och att de lyckades bygga något sådan extraordinärt i en tid då det knappt fanns lyftkranar och motorer…

Il Duomo di Milano, Milano, Lombardiet

Som boende i Milano, kan jag inte göra annat än att börja med att nämna denna katedral. Jag passerar den varje gång jag går till och från gymmet, och ser den numera mest som ett vardagligt inslag i livet. Men ibland måste jag påminna mig själv om att stanna upp och faktiskt beundra denna byggnad. För den är mäktig. Och stor. Il Duomo är världens tredje största gotiska katedral och har plats för 40 000 besökare. Den började byggas år 1386, men den sista porten färdigställdes inte förrän den 6 januari 1965!

duomo milano
På natten tornar Duomo di Milano upp sig som en gyllene jätte under himlen. Det är en spektakulär syn…

År 1805 kröntes självaste Napoleon Bonaparte till kung av Italien i Il Duomo – och det var mycket tack vare honom som katedralens fasad färdigställdes efter att projektet legat på is under många år. Napoleon beordrade nämligen att fasaden skulle slutföras, samt att alla utgifter skulle tillfalla den franska staten – en räkning som naturligtvis aldrig blev betald. Men som tack för Napoleons givmildhet placerades likväl en staty av honom på en av katedralens spiror…

La Basilica di San Pietro, Vatikanstaten

St. Peterskyrkan, på italienska La Basilica di San Pietro, är grandios. Mäktig. En i sitt slag. Och definitivt ett måste att besöka på en resa till Rom – eller närmare bestämt den lilla självständiga mikrostaten Vatikanstaten. Katedralen är 132,5 meter hög, och insidans yta täcker 15 160 m² vilket gör att nästan 60 000 personer kan medverka på en gudstjänst på en och samma gång. Framför katedralen sträcker Petersplatsen ut sig, och bäst utblick över den, har du från Peterskyrkans kupol, som är ritad och skapad av Michelangelo.

Peterskyrkan Rom
Peterskyrkans storlek – och höjd – gör att du kan se den från många olika av Roms hörn…

Observera dock att du varken bör lida av höjdskräck eller klaustrofobi för att ta dig upp i kupolen – gångarna är trånga och sneda, och det kan kännas som att trappstegen aldrig tar slut. Men det gör de, jag lovar – och utsikten är värd hela ansträngningen!

Om du vill kombinera storstadssemestern i Rom med sol och bad, så tipsar min kollega Allan om härliga stränder i närheten av staden i denna artikel.

Santa Maria del Fiore, Florens, Toscana

Om du tittar på kartan över många italienska städer, kommer du snabbt att se att stadens katedral i många fall utgör en central punkt, och att alla vägar mer eller mindre leder till och från katedralen och dess torg. Detta är fallet också för Santa Maria del Fiore i Florens. Faktum är att under min Erasmustermin i Florens, hade jag så svårt att orientera mig i staden de två första veckorna, att jag varje gång jag skulle någonstans, först fick ta mig till katedralen, för att sedan styra stegen rätt. Men det kanske säger mer om mitt lokalsinne än om stadens uppbyggnad…

Duomo Florens
Även reflekterad i en vattenpöl är det lätt att skåda Santa Maria del Fiores skönhet

Läs också min artikel om Florens bakom turiststråken – så att du får uppleva den autentiska delen av staden på din semester.

Santa Maria del Fiore, eller Il Duomo di Firenze som den också kallas, är nog egentligen mest känd för sin stora kupol som har utformats av den florentinske arkitekten Filippo Brunelleschi. Brunelleschi använde mer än 4 miljoner tegelstenar för att bygga kupolen och hans konstruktion var mins sagt banbrytande. Det är verkligen en spännande historia.

La Cattedrale di Sant’Andrea, Amalfi, Campania

Amalfis katedral, La Cattedrale di Sant’Andrea, beskrivs ofta som den mest slående katedralen i hela södra Italien. Och det är inte så konstigt, för på molnfria dagar (och de är många i Amalfi) strålar katedralens guldiga fasad ikapp med solen. Fasaden är för övrigt inspirerad både från Sicilien och från arabvärlden (till följd av att ha blivit invaderad av erövrare från dessa platser genom historien), vilket märks tydligt i den vackra mosaiken som täcker de vackra valven.

Klocktorn Amalfi
Klocktornet som tillhör La Cattedrale di Sant’Andrea i Amalfi är, precis som katedralen själv, smyckad med vacker mosaik och syns från lång väg ute till havs…

Katedralen ligger uppe på en höjd, mitt i den lilla staden Amalfi, och en trappa på 62 steg leder upp till dess portar. Trappan, och torget framför katedralen, har kommit att bli en naturlig samlingspunkt för stadens invånare och dess många besökare, och åtskilliga bröllopsbilder tas årligen på trappstegen.

La Cattedrale di San Lorenzo, Genova, Ligurien

Den 9 februari 1941 genomförde den brittiska flottan en attack – kallad Operation Grog – mot Genova och La Spezia. På grund av ett siktningsmisstag av en artilleriofficer ombord på det brittiska skeppet HMS Malaya, träffade en pansargranat istället det sydöstra hörnet av Genovas katedral. Men granatens skal misslyckades – lyckligtvis – att explodera och än idag står pansargranaten på display i katedralen. Kanske var det Sankt Laurentius (San Lorenzo), skyddshelgonet som också gett sitt namn till katedralen, som hindrade granaten från att detonera.

Duomo Genova
Klocktornet och kupolen som tillhör katedralen i Genova är spektakulära i skymningsljus…

Il Duomo di Siena, Siena, Toscana

Katedralen i Siena går i folkmun under namnet Duomo di Siena, men heter egentligen La Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta. Katedralen är en skattkammare för konstälskare, då insidan rymmer verk av bland annat de stora skulptörerna Michelangelo, Donatello och Pisano. Många av Italiens katedraler har vackra fasader, men det som gör Sienas katedral extra speciell, är att utsidans marmordekorationer fortsätter på insidan och det är en imponerande syn du går till mötes när du går igenom portarna.

Siena_duomo
Duomo di Sienas randiga fasad fortsätter också på insidan…

Men trots att det kan vara lätt att överväldigas av konsten som hänger på katedralens väggar, rekommenderar jag att ni ägnar särskild uppmärksamhet åt golvet – det är nämligen här katedralens mest imponerade konstverk befinner sig. Som ett gigantiskt pussel sprider mästerverken ut sig på golvet, och varje bit har sin egen historia att berätta.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer