Låt korkarna flyga – Franciacorta vinfestival

Om du tycker om mousserande vin, bör du resa till Franciacorta nära Milano. Detta område i hjärtat av Lombardiet, är den italienska motsvarigheten till Champagne-distriktet i Frankrike, var man gör viner enligt metoden metodo classico med jäsning i flaskan.

I september 2017 firades 50-årsjubileet för områdets utnämning till DOC (Denominazione di Origine Controllata) på Franciacortas vinfestival. Men oavsett när du reser till Franciacorta, har du rik möjlighet för att stifta närmare bekantskap med de luftiga bubblorna, på en av områdets alla charmiga vingårdar.

Druer Franciacorta
Franciacorta har ett enastående klimat, som passar perfekt till de druvor som man framställer de godaste mousserande vinerna av. Framförallt de närliggande, stora sjöarna fungerar som ett skydd mot kylan från bergen. Foto: Consorzio Franciacorta , CC-BY-2.0..

Ung vinproducent satte Franciacorta på världskartan

Man har producerat vin i Franciacorta i många hundra år, men det var först i början på 1960-talet, som den unga, ambitiöse vinproducenten Franco Ziliani lade grunden till det som skulle bli områdets varumärke – de mousserande vinerna. Det första partiet på endast 3000 flaskor, som Franco Ziliani år 1961 producerade för vinhuset Berlucchi, gick åt som smör i solsken. Och i samarbete med andra lokala eldsjälar, som också såg potentialen i de fina bubblorna, flerdubblades produktionen åren som följde, och nya vinproducenter anslöt sig.

Då Franciacortas viner år 1967 fick utnämningen DOC (Denominazione di Origine Controllata) fanns det således redan 11 producenter av mousserande viner i området. Med DOC-utnämningen fastställdes riktningslinjerna för områdets vinproduktion, bland annat med specifika krav om druvsorter, sammansättning av dessa, alkoholstyrka, syrehalt, skörd av vindruvor (för hand), jäsning och mycket mer.

Vinsmagning festival
Vinprovning var naturligtvis en stor del av attraktionen vid vinfestivalen i Franciacorta. Foto: Fabio Ingrosso, CC BY 2.0.

Upptäck en översedd pärla

Även om den årliga produktionen i Franciacorta idag består av miljontals flaskor, har vinälskare utanför Italien fortfarande en begränsade kännedom om vinerna – en mindre del av produktionen exporteras naturligtvis, men primärt till restauranger och entusiaster. Champagne står fortfarande starkast på den internationella bubbel-marknaden, trots att flera av vinerna från Franciacorta ligger på samma höga kvalitetsnivå.

Har du lust att utvidga din vin-horisont, är den årliga vinfestivalen i Franciacorta en chans att ta del av flera event på vingårdar, slott och kloster längs Strada del Franciacorta. Årets upplaga tog har redan tagit plats – men den kommer ju tillbaka redan nästa år!

Du kan se fram emot flera olika vinprovningar, liksom där är massor av möjligheter för att utforska regionens övriga kulinariska erbjudande. Vill du sedan bränna bort några av de nyförvärvade kalorierna, kan du eventuellt ansluta dig till en av alla vandrings- och cykelturer genom områdets vackra vinmarker.

Mer information om vinfestivalen och de deltagande vingårdarna hittar du på den officiella sidan för vinfestivalen.

Iseosøen
Iseosjön ligger precis norr om det backiga vindistriktet Franciacorta

Resor till Iseosjön och Franciacorta vindistrikt

Det är naturligtvis inte endast i samband med vinfestivalen, som du kan uppleva vinproduktionen i Franciacorta. Om du spenderar semestern vid Iseosjön, är vinrutten endast en av många sevärdheter som du kan och bör uppleva.

Det är till exempel också i Lombardiet som du kan se en av världens största samlingar av historiska hällristningar.

Vill du har den perfekta basen för upplevelser och utflykter? Då ska du läsa mer om semesterbostäder vid Iseosjön och i Franciacorta vindistrikt hos Escapeaway.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer