La Costa Smeralda på Sardinien – kvintessensen av la dolce vita

Costa Smeralda
Det kristallklara havet är en stor bidragande faktor till varför Costa Smeralda på Sardinien har blivit så populärt.

La Costa Smeralda på Sardinien är en fashionabel kust med ett förtrollande inland. Om du vill åka på semester till Sardinien, finns det dock många mycket billigare och mer autentiska städer att bo på – men det går inte att undkomma, att det är vackert på Smaragdkusten.

Ett lyxigt semesterparadis

Sardinien, den gamla korsvägen mellan Öst och Väst, hade rollen som ett mystiskt och oupptäckt område under 1960-talet. Costa Smeralnda, en 55 km lång, oberörd, stenig kuststräcka, var vild och oupptäckt, då den köptes upp av ett konsortium av internationella affärsmän under ledning av Aga Khanen prins Karim, vars mål var att skapa ett lyxigt semesterparadis för konsortiets medlemmar och vänner – men samtidigt bevara områdets oförstörda skönhet. Det smakfulla och högklassiga projektet de skapade, ändrade öns traditionella ekonomi som tidigare bestod av djuravel och lantbruk, och idag anses Sardinien vara ett av världens mest fashionabla semesterställen för de rika och berömda.

Costa Smeralda skilt
Costa Smeralda semesterresort är inte direkt autentiskt, men det är vackert uppbyggt.
Porto Cervo
Porto Cervo är huvudstad på Costa Smeralda

La dolce vita

Två avskilda enklaver med lyxhotell, uppförda på den vackraste sträckningen av kusten, är särskilt framträdande. Det vidunderligt romantiska hotellet Hotel Pitrizzia ligger i vacker harmoni med den klippiga kusten och är en plats för dem som söker lugn och ro. Omvänt, är det rustikt-eleganta hotellet Hotel Cala di Volpe en ren skär teater, en korsning mellan en självständig medeltida stad och ett färgrikt Bedrock (minus familjen Flinta). Dess övervägande italienska klientel är kvintessensen av la dolce vita: vackra, fashionabla, juvelprydda, solbrända och svallande människor, som fyller detta privata hörn av kusten med glamour och liv. Sardinien erbjuder dock lyckligtvis också hotell i en mer rimlig prisnivå.

Costa Smeralda strand
I förhållande till många andra öar vid Medelhavet, är kusten på Sardinien mer oupptäckt.

Det andra Sardinien

På andra platser, i öns barska och vilda inre, lever de öns urinvånare – vars ö var mycket eftertraktad av de stora sjömakterna i Medelhavet – fortfarande sitt vardagliga liv och bevarar deras traditioner, folkdräkter och enastående dialekt (mycket lik latin). Detta är den andra sidan av Sardinien – ljusår bort från den kosmopolitiska Smaragdkusten – dit bara ett fåtal resenärer beger sig. I det robusta, bergiga inlandet, finns över 7000 kägelformade så kallade nuraghi utspridda, stenstrukturer som härstammar från bronsåldern och är helt unika för Sardinien. Inte mycket har ändrat sig här, sedan författaren D.H. Lawrences besök år 1921, där han i efterhand beskrev ön som “förlorad mellan Europa och Afrika, utan att egentligen tillhöra någon av kontinenterna”.

Villasimius
Der finns många fantastiska stränder på fler ställen än på Costa Smeralnda – här i söder, vid Villasimius.

Enkelt att resa till Sardinien

Sardinien ligger cirka 180 kilometer väster om det italienska fastlandet. La Costa Smeralda ligger på öns nordöstra kust, nära Olbia samt en av öns tre flygplatser. Olbia utgör dessutom den viktigaste hamnen för bilfärjor från Genova, Livorno Civitavecchia och Napoli, och du kan därför kombinera en resa till Sardinien med t.ex. ett besök i Toscana eller på Amalfikusten.

Läs mer om resor till Sardinien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer