Kulturresa till Grekland – en kort historisk återblick

Grekland som land är synonymt med historia och arkeologi, och av denna anledning är landet ett perfekt resmål för dig som är intresserad av en kulturell semester. Från bronsålderns civilisationer, Mykene, Knossos och Santorini; klassiska giganter som Athen, Sparta, Kreta, Rhodos och Delphi; byzantinska vidunder som Mistra, Monemvasia och Patmos till moderna nöjen och upplevelser i Athen och Thessal – Grekland är ett land som har mycket att erbjuda!

I västvärlden är Grekland känt som födelseplatsen för historia, filosofi och demokrati (och mycket mer) och landet har varit hemplats till några av historiens världsberömda – och mest talangfulla – personer. Mindre känt är landet, för sin senare roll som en viktig del i den byzantinska världen, och som en provins för det turkiska emperiet. Dess erövringar genom historien har begåvat Grekland med ett urval av arkeologiska och arkitektoniska juveler från alla åldrar, samt en rad museum i världsklass, där du kan ta del av landets arv och moderna kultur: Benakimuséet med islamisk konst och Greklands judiska museum, är två sådana som du inte för missa.

Kort och gott, Grekland ger en insikt i många av de stora civilisationerna runt Medelhavet, både historiska och samtida, och dess invånare har lagt grund till mycket av det som i senare tid har utvecklats och förädlats. Här kommer en kort översikt över några av de viktigaste händelserna i den grekiska historien.

Grekland: en kort historisk återblick

6500 – 3000 f.Kr. (Den neolitiska perioden)

De första permanenta städerna grundades. Planter och djur infördes. Lantbruket började ta form.

3000 – 1150 f.Kr. (Bronsåldern) 

De första palatsen byggdes på Kreta av minoerna runt 2000 f.Kr. Mykene blir ett stort kraftcenter på huvudlandet runt år 1600 f.Kr. men ödeläggs 400 år senare.

1150 – 750 f.Kr. (Greklands mörka århundraden) 

Befolkningar återuppstår från utbredda ödeläggningar. Man börjar att skapa verktyg av järn. Det grekiska alfabetet utvecklas. De första Olympiska spelen hålls år 776 f.Kr.

Greek letters
Alpha, Beta, Gamma är de tre första bokstäverna i det grekiska alfabetet. Men den mest kända är nog den 16 bokstaven – Pi – också känd som 3,14… Foto: Vassilis. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0.

750 – 479 f.Kr. (Arkaisk tid) 

Stadsstater dyker upp, kolonier grundas runt om i Medelhavet och Svarta havet; Sparta blir det främsta kraftcentret; vattenkraft från Athen utmanar Sparta; perserna invaderar men blir besegrader år 490 f. Kr. samt 480-479 f.Kr.

479 – 336 f.Kr. (Den klassiska perioden) 

De grekiska stadsstaterna kämpar rasande mot alla andra, och alliancer skapas och upphävs; Athen besegras av Sparta år 404 f.Kr; Sparta besegras av Thebes år 371 f.Kr; och Phili II av Makedonien – far till Alexander den Store – blir härskare av Grekland år 338 f.Kr. endast för att bli mördad två år senare.

336 f.Kr. – 267 e.Kr.

Alexander den Store blir kung av Makedonien och ledare av Grekland år 336 f.Kr. och erövrar det Persiska Riket innan han dör 323 f.Kr. Hans generalen kämpar för att behålla kontrollen över hans rike, och trots att Grekland inte har en tydlig ledare, har landet fortfarande visst inflytande. Romarna kämpar i tre krig mot det Makedoniska Riket, och år 146 f.Kr. plundrar de Korinth och anknyter det till Grekland.

Alexander den store
Alexander den Store har blivit porträtterad på många platser genom historien. Foto: Momo. Uppladdat under licensen CC BY 2.0.

Grekland delas upp i romerska provinser. Det byggs en hel del i de olika stadsstaterna och friplatserna; Aposteln Johannes skriver Uppenbarelseboken i en håla på Patmos. Grekland och Grekiska Asien blir kulturcentrum i den östra delen av kungariket, men efter århundraden med fred i huvudlandet, invaderar och erövrar Heruli, germanska normander, Athen år 267 e.Kr.

330 – 1099

Den 11 maj 330 blir Konstantinopel grundat och Kristendomen legaliserad. Det romerska kungariket splittras i två delar år 395, och Grekland blir en del av det Byzantinska kungariket.  Det blir långsamt en avkrok, en provins, och drabbas av pesten i slutet av 500-talet. Slavarna kommer norrifrån; en arabisk styrka tar över Kreta 823 och konstanta plundringar tar plats på fastlandet. År 1095 passerar de första korsfararna genom Grekland, vilket slutar med erövringen av Jerusalem år 1099.

1099 – 1460

År 1204 plundrar fjärran korsfarare Konstantinopel. Grekland delas in i två områden, som styrs av olika västra aristokratiska och byzantinska efterföljare. Turkiska stammar från Aydin och Mentese invaderar landet i slutet av 1200-talet, innan turkiska osmanner slutligen besegrar hela huvudlandet Grekland år 1460 – även om många öar förblir i västligt styre.

1460 – 1821

Turkarna intar Rhodos år 1522, Cypern år 1570 och Kreta år 1669. På 1700-talet skapar landsflyktiga greker och dess vänner idén om ett oberoende Grekland.

1821 – 1939

De grekiska frihetskrigen varar mellan 1821-1832 och slutar med en grekisk stat som omfattar Attica, Peloponnese och några tillhörande öar. Balkankrigen 1912-1913 inkorporerar många av de överblivna områdena i huvudlandet, som när är en del av den grekiska staten. Grekland är neutral i början av Första Världskriget, men deltar bland de Allierade innan kriget avslutas. Grekiska härer invaderar Lillasien år 1919, men drivs tillbaka av Ataturk år 1922, som därpå skapar den nya nationen Turkiet. Lillasiens grekiska/kristna överlevande befolkning växer med fler av den muslimska/grekiska befolkningen.

1939 – 1974

Italien invaderar Grekland den 28 oktober 1940, men blir slagna hårt. Den tyska hären kommer till hjälp, och ta snabbt över kontrollen över landet. De kvarblivna grupperna kämpar mot de invaderande trupperna, men det är våldsamt och bland annat tar flera hårda kamper plats på Kreta. Ockupationen slutar år 1944, men ett civilt krig bryter ut nästan direkt efter, vilket varar till 1949. Grekland blir medlem i NATO och håller demokratiska val, men en kupp sätts igång av en grupp halvkända överstar, vilken varar till 1974.

1974 –

Fria val hålls 1974. Från den tidpunkten skiftar makten mellan partierna PASOK och Nea Dhimokratia. Grekland kommer med i EU 1981 och är värdar för de olympiska spelen år 2004. Under de senare åren skriver Grekland ett nytt kapitel i landets historia, i och med den ekonomiska krisen.

Resor till Grekland

Upplev Grekland på en resa med Hideaways – vi är specialister på resor till Grekland, där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter. Det avgår dagligen flyg till Grekland från Sverige och Danmark, och du kan resa precis det antal dagar du önskar.

Se alla resor till Grekland med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer