Krakow – låga priser, massor av upplevelser

Krakow

Krakow är Polens vackraste stad! Men inte bara det – staden är också en av de billigaste städerna för en cityresa i Europa. Både när det gäller hotell, restauranger, shopping och inte minst kulturella attraktioner, får du i Krakow riktigt mycket för pengarna.

Det är generellt ganska billigt att resa i Östeuropa, men även populära resmål som Prag och Budapest, har svårt att matcha prisnivåni Krakow. Post Office Travel, som varje år i deras City Costs Barometer undersöker, var i Europa man får mest för sina pengar baserat på typiska turist-inköp, korade i deras senaste utgåva Krakow till Best Value-resmål.

Det är inte heller svårt att hitta en bra restauranger i Krakow, där du kan få en välsmakande måltid för bara drygt 100 kronor – så länge du tar dig bort från stadens mest populära områden. När det är sagt, kan det dock rekommenderas att någon gång acceptera det “högre” turist-priserna för att t.ex. få en förfriskning på det imponerande torget Rynek Główny, som är Europas största medeltida torg. Här kan du, på ett av caféerna, spendera lång tid med att endast betrakta folklivet och det omkringliggande vackra byggnaderna.

Krakows hovedtorv, Rynek Główny.
I jämförelse med populära cityresmål i Europa, är det lättare att uppleva ett autentiskt vardagsliv i Krakow. Foto: Fabrizio Sciami, CC BY-SA 2.0.

Res till Krakow innan det är för sent

Trots det låga priserna, är Krakow – ännu – inte invaderad av massturismen i samma grad som du kan uppleva i några av Europas övriga storstäder. Det är ytterligare en anledning till att överväga en semester till den historiska storstaden i den södra delen av Polen nästa gång du är sugen på en weekendresa.

Läs mer om weekendresor med Hideaways

I samband med att fler och fler får upp ögonen för denna lite översedda pärla, som endast ligger några timmar från Sverige, kommer nog både priser och besöksantal att stiga. Det är dock långt till de svenska priserna, och prisnivån är naturligtvis inte den enda anledningen till att Krakow nu är del av Hideaways reseprogram.

Krakow Kanonicza Wawel
Stadens stämningsfulla gamla stadsdel upptogs redan 1978 på UNESCOs lista över världens kulturarv. Foto: Maire, CC BY-SA 2.5.

En kulturell skattkammare

En resa till Polens näst största stad, är nämligen först och främst en chans att gå på upptäcksfärd i en sann skattkammare av konst, historiska sevärdheter och vacker arkitektur. Kulturrikedomen avspeglar delvis, att Krakow var en av få städer i landet som ungvek de värsta ödeläggningarna under andra världskriget, och som resultat av detta slapp man bygga upp staden med en massa betongbyggnader, vilket blev fallet i många andra Öststater.

Maria-domkirken i Krakow
Guldaltaret i Maria-domkyrkan, Kościół Mariacki. Foto: Francisco Anzola, CC BY 2.0.

Vid torget Rynek Główny bör du till exempel ta dig en titt i den röda Maria-domkyrkan från 1200-talet, som gömmer på en överdådig utsmyckning vilken bland annat inkluderar det största guldaltare från medeltiden.

Du bör naturligtvis också ta en tur upp förbi det gamla kungliga slottet på Wawel-höjden, och avsätt också god tid till att upptäcka de mysiga gatorna i det gamla judiska kvarteret Kazimierz. Kvarteret är trots den dystra historien (merparten av dess invånare skickades till koncentrationsläger under den tycka ockupationen) ett charmigt möte, och här råder idag en helt unik stämning. Området är också fullt med intressanta småbutiker, gallerior och – enligt kännare – några av Krakows bästa restauranger.

Tatrabjergene
Några få timmars bilfärd söder om krakow reser sig den mäktiga bergskedjan Tatra på gränsen mot Slovakien. Foto: Eric Paradis, CC BY 2.0.

Spännande utflykter nära Krakow

Du kan enkelt spendera hela semestern i Krakow, genom att utforska stadens historiska byggnader, museum, gallerior och andra kulturella attraktioner. Men har du gott om tid, finns också åtskilliga spännande utflyktsmål inom räckvidd från staden.

Saltgruvan Wieliczka är en av de äldsta i sitt slag i Europa, och ligger endast en 20 minuters bilfärd söder om Krakow. På en tur ner i den stora gruvan kan du se vackert utskurna figurer, monument och tavlor som har gett gruvan en plats på UNESCOs världsarvslista.

Ett annat känt utflyktsmål från Krakow, är inte lika familjevänligt, men kan dock vara en mycket lärorik upplevelse för större barn. Cirka 70 kilometer västerut ligger nämligen Auschwitz-Birkenau, koncentrationslägret där miljoner judar mördades av nazisterna. Några av lägrets block har gjorts om till museum, och även om du kanske redan känner till lägrets historia, öppnar ett besök upp för många tankar.

Vill du kombinera ett besök i storstaden med några härliga naturupplevelser, är Tatra-bergen i söder ett idealt utflyktsmål. Här har du goda möjligheter att komma iväg på vandringsturer i vackra berglandskap på sommaren, och att åka skidor på vintern.

 

Resor till Krakow

Hos Hideaways hittar du ett urval av handplockade hotell, som med deras läge mitt i den historiska delen, eller i det judiska kvarteret, ger dig en perfekt bas för att utforska Krakow.

Läs mer om resor till Krakow med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer