Konst i Venedig

Scuola Grande Di San Rocco i Venedig (foto: Flickr // Richard Mortel, CC 2.0

Venedig är inte enbart en unik stad, full med romantik och drömmar. Det är också en stad full av konstskatter, både på de fantastiska museerna, i stadsbilden och de otroliga byggnaderna i sig själva.

Markuskyrkan är bara ett av flera exempel, och många anser att denna otroliga kyrka kan mäta sig med själva Peterskyrkan i Rom. Det är inte lika stor eller storslagen, men rymmer fortfarande ett fantastiskt stycke konstarbete, som är bland de bästa i världen. Utanför Markuskyrkan ligger Il Campanile, det vill säga kyrkans klocktorn. En gång i tiden användes det inte enbart till att kalla Venedigs invånare till gudstjänst, utan var också ett militärt utsiktstorn, som bidrog till att hålla staden säker i osäkra perioder. Idag har det mer ett estetiskt syfte: att vara till glädje för resenärer som kommer till denna fantastiska stad.

Både kyrkan och dess klocktorn står på Markusplatsen, som fungerar både som samlingsplats för folklivet i staden, men som också är en sevärdhet i sig själv. Härifrån har du bland annat tillgång till Dogepalatset och flera andra attraktioner som ger Venedig sin charm. Och något som skiljer Markusplatsen från många andra storstäders centrala torg, är att du slipper trafik och ljud från förbipasserade bilar.

Venedig är självklart känd för fler saker än bara konst och kultur, som t.ex. för dess kanaler och gondoler. Oavsett om turen går längs Canal Grande, stadens huvudväg, eller längs en av de mindre kanalerna, kan du från en gondol få an fantastisk översikt över staden. Längs Canal Grande ligger bron Rialto och de andra stora broarna som korsar kanalen. Oavsett om du åker turen i en gondol elller i en vaporetto, en slags vattentaxi, så har du några av de bästa utsiktsplatserna över stadens palats från båtarna. Du kan också ta båten direkt till t.ex. Ca’ d’Oro, det gyllene huset, som du kan läsa mer om här nedan.

Det vackra palatset, Palazzo Grassi, ligger också bara en kort tur med en vaporetto bort. Och fortsätter du turen lite längre, har du fler exempel på vacker venetiansk arkitektur i form av Venedigs villor: Villa Pisani började att byggas på 1600t-talet, och hade Versailles i Paris som förebild. La Rotunda är en av den världsberömde arkitekten Palladios verk, och ligger inte långt därifrån. Även Villa Cornaro och Villa Contarini-Camerini är ytterligare två exempel.

Det finns också flera öar att besöka på kort avstånd från staden, där du kan uppleva konsten nära inpå. Murano är känd för dess glaskonst och Burano har ett museum dedikerat de spetsar som lokala konsthantverkare har förbluffat världen med under en lång tid.

Ca’ d’Oro – Det gyllene huset i Venedig

Det gyllene huset i Venedig är ett av stadens mest framträdande arkitektoniska verk. I en sad full av sådana, är det lite av en utmärkelse, men det är välförtjänt. Som en av Europas största handelsknutpunkter i flera hundra år, har Venedig påverkats av alla på kontinenten och även Mellanöstern. Denna blandning påverkade arkitekturen på många byggnader i staden, även Ca’ d’Oro som byggdes på mitten av 1400-talet och som kan ses från Canal Grandes bredd. Från år 1430 var det familjen Contarinis hem – de var en av de förnäma familjerna i regionen och gav Venedig hela åtta av dess Doges mellan 1043 och 1676.

Den ljusröda och vita fasaden, som urpsrungligen var belagd med guld vilket gav byggnaden sitt namn, är klassisk för den venetianska gotiska stilen. Dem har valv som kännetecknar den byzantinska stilen, och de vackert utsmyckade valven med kapitäler har en viss likhet med de grekiska. Blomstermotiven är Giovanni Bons signaturarbete. Ingången är en valvgång som är direkt tillgänglig från kanalen. Över denna, ligger en fantastisk avskärmad balkong, precis utanför konstgalleriet på den översta våningen. Innanför dess väggar, är synen om något, ännu mer fantastisk.

Ca’ d’Oros (byggnaden till höger) fasad var en gång belagd med guld. Foto: Derek Winterburn. CC BY-ND 2.0

Den innersta gården ger en känsla av lugn och ro i en annars livlig stad – ja, de gånger gården inte är full av beundrande besökare. Vera di Pozzo, brunnen, är en intressant tur på rundturen, där du kan slå dig ner och vila fötterna. Längre fram blir det kortare mellan att förbluffande intryck. I ett rum kan du beundra flamländska tapeter från 1500-talet, i ett annat kan du se på en samling bronsföremål från 1100- till 1500-talen. Möbler från nästan varje tidsperiod och sekel finns i alla rummen.

Galleriet har målningar, som skulle kunna tävla med allt som finns i Gallerie dell’Accademia, som ligger nära. För att bara nämna några, så kan du beundra Mantegnas San Sebastiano och Venus vid Titians Spegel. Det finns också målningar av Tintoretto, Giorgione och Carpaccio. Holländarna har kommit till Venedig i form av Van Dycks och Jan Steens arbeten. Utanför ger balkongen en vacker utsikt över Canal Grande, men du ska inte bara titta nedåt. Kika upp och ut för att få en närbild av de vackra utskurna fönsterna. Den mångfärgade marmorbeläggningen i sig, är också värld turen upp till den andra våningen.

Från denna valvgång kan du komma in i ett litet rum som innehåller fantastisk keramik. Det finns koppar och tallrikar och en liten samling köksutrustning som säkert imponerade även på de rikaste på 1400-talet. Besök Ca’ d’Oro och upptäck själv varför det gyllene huset är en skattkammare av världskonst.

Scuola Grande Di San Rocco

De jämförs ofta med Det Sixtinska Kapellet, och målningarna i San Rocco – utförda av den venetianska mästaren Tintoretto – visar dig fort varför. Även om det inte finns någon som övergår Michelangelo, var den infödde konstnären Tintoretto bland de mest framträdande under renässansen. Och de drygt 50 målningarna som finns utställda här, säkerställer varför man gör ovan nämnda jämförelse. Men låt oss prata lite mer om byggnaden.

Scuola Grande är granne till kyrkan San Rocco, och representerar en av höjdpunkterna i den venetianska renässansen. Den bästa bilden av fasaden får du från två platser. Fört på avstånd för att njuta av valven och för att få ett helhetsintryck. Därefter närmre inpå, där du kan se de konstnärliga utskärningarna nära fundamentet av dessa valv, samt den fina förgyllning som täcker piedestalerna. Från denna plats kan du se det delikata stenarbetet som utgör toppen av valven i fönsterna. Blomstermönstret visar den byzantinska påverkan, som fortfarande var en del av den venetianska arkitekturen under renässansen.

Scuola Grande Di San Rocco kan konkurrera med Det Sixtinska Kapellet i sin storslaghet. Foto: ryan hurril. CC BY 2.0

Byggnaden är både konstmuseum och konsertsal. Medan du lyssnar till verk av Monteverdi, kan du enkelt komma att föreställa dig att du tillhör en annan tidsperiod. Men huvudattraktionen är, och förblir, utsmyckningen innanför och arbetena gjorda under vägledning av Jacobo Tintoretto. Arbetare som Allegories, Life och Passion of Christ, samt många andra, har gjort honom till en av de mest efterfrågade religiösa konstnärerna i tiden.

Besökare från hela världen kommer hit för att se The Annunciation of The Epiphany liksom du kan spendera lång tid på att se skönheten och djupet i The Flight to Egypt. Tintoretto var berömd för hur han nyttjade olika perspektiv, något han hade lärt sig från mästaren Michelangelo. Hans användande av färger lärde han sig genom att studera Titian och det psykologiska djupet i hans verk.

Taket på San Rocco är (lyckligtvis) lågt, vilket gör att det är lättare att se på konsten. Tar du dig upp för trappen, kommer du närmare lika imponerande verk, såsom de massiva bilderna som hänger från taket. Verken, som finns samlade här är gjorda över en period på 20 år. Resultatet, som började med en tävling år 1564, visar hur mycket han hann med under denna period. Hans vinnarbidrag, Saint Rocco in Glory, hänger i mitten av taket. Både hans tidiga verk och senare sådana har bidragit till att imponera på sina samtida och hans verk får samma reaktioner även idag. Besök Scuola Grande di San Rocco och se själv varför.

Gallerie dell’Accademia

L’Accademia di Belle Arti di Venezia är en av Venedigs ledande konstinstitutioner. Den grundades av Venedigs Senat år 1750, och har idag några av stadens finaste konstnärliga skatter. Rummen reflekterar det stora mångfald som kännetecknar Venedig som en av Europas ledande handelcenter i flera hundra år. Det finns byzantinska verk, importerade från Mellanöstern, några via erövring, andra inköpte. Venezianos Polytychs från 1300-talet är ett exempel. Fiores och Vivarinis konstverk från 1400-talen är några andra.

Ett annat rum kan du se Jacobo Bellinis verk. Han är fadern till den venetianska renässansen, och hand Madonna med barn, visar utveckligen i perspektivteckning och användandet av färger som var karaktäristiskt för perioden. Senare konstnärer, såsom Carpaccio och hans Ten thousand martyrs, bygger på samma princip.

Verk av mästarens son, Giovanni, från mitten av 1500-talet, visar hur långt konsten utvecklades på mycket kort tid, och det samma understryker flera andra verk av t.ex. Giorgione och Carpaccio. Den sistnämndes verk Miracle of the True Cross, visar Rialtobron i tidig renässansstil. Det ger också en fin bild av den berömda bron som på den tiden var enda möjlighet att korsa Canal Grande.

Tintorettos Four Scenes from the Life of San Marco visar varför han fortfarande är så respekterad i Venedig. Hans The Creation of the Animals är också en tavla som bara måste ses. The Feast in the House of Levi visar Veronese vid hans konsts höjdpunkt. Bellinis Procession of the Relic of the Cross ger en fantastisk insyn i livet i Venedig på slutet av 1400-talet, sett genom konstnärens ögon.

Men ett av de allra finaste verken i galleriet i Venedig, är av Giorgiones elev, Titan. Hans Pietra for the Tomb in Chiesa dei Frari, och alla andra, visar alla en mästare i arbete, och hans självporträtt som en gammal man är likvärdig med Rembrandts bästa. Ett besök i Gallerie dell’Accademia kommer verkligen löna sig.

>> Här kan du boka billiga resor till venedig med Escapeaway

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer