Kombinera en vacker stad med en härlig strand i Italien

Vi vet kanske inte alltid vad det är vi vill ha, men vi vet dock att vi gärna vill ha så mycket som möjligt. Det gäller naturligtvis också vår semester i Italien. Som semesterbostadsförmedlare får vi ofta konstatera att det inte är möjligt att få både fina sandstränder och charmerande stadsliv på en och samma gång – bägge i promenadavstånd!

Men det finns faktiskt platser där ni kan kombinera både en sol- och badsemester med stadsliv och historisk charm. Därmed kan ni dra fördel av att låta bilden stå, både när ni ska till stranden och när ni ska shoppa eller gå och och äta om kvällarna i de medeltida gränderna. Dessutom kommer hela familjens önskningar bli uppfyllda, och allt slutar med en vällyckad semester.

Men var i Italien är det då möjligt att kombinera stadsliv och strandliv? Var ligger egentligen dessa lockande medeltida städerna med havet som närmsta granne? Jag har granskat hela den 7500 km långa kuststräckan i Italien – och ger dig här en guide till 10 destinationer, som utan tvivel kommer erbjuda dig allt du önskar av din semester.

Norra Italien

Monterosso (Cinque Terre – Ligurien)
Legendariska Monterosso är en av de fem byarna i nationalparken Le Cinque Terre. På en vacker kuststräcka präglad av vackra klippformationer och gripanda panoramautsikter, dyker Monterosso upp mitt i naturscenen med en vacker sandstrand. Även stämningen på utomhusserveringarna om kvällarna i den gamla stadsdelen är svår att beskriva i ord.

Langs med strandpromenaden i Monterosso er der rig mulighed for at nyde en solrig stund
Längs med strandpromenaden i Monterosso finns det många möjligheter att njuta av en solig stund.

I Monterosso rekommenderar vi att du tar dig utan bil: flyg istället till Pisa och ta tåget till Monterosso. Lokaltransporten sker också allra bäst med tåg.

Se våra semesterbostäder och hotell i Monterosso här.

Sestri Levante (Ligurien)
Sestri Levante är som ett levande vykort – det är inte märkligt att H.C. Andersen föll pladask för denna stad på sina italienska rundresa. Det är framförallt shoppinggatan med de många små specialbutikerna och de två härliga sandbukterna, som har lett till att Sestri Levante befinner sig på vår lista. I Sestri Levante har du alla härligheterna inom räckvidd och dessutom enkel tillgång med tåg till alla de andra oemotståndliga kuststäderna längs den italienska rivieran.

H.C. Andersen faldt pladask for Sestri Levante - måske gør du det også?
H.C. Andersen föll pladask för Sestri Levante – kanske kommer du också att göra det?

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Sestri Levante här.

Chioggia (Veneto)
Kanalstaden Chioggia söder om Venedig ger dig en möjlighet att uppleva venetiansk stämning från en svunnen tid, innan Venedig blev allemansrätt… Chioggia är Venedig i miniformat – utan gondoler och utan de stora turistgrupperna. Utöver kanalstämning och historiska hörn, levererar Chioggia också på strandfronten: endast ca 1,5 km från centrum ligger de långa, breda sandstränderna i kvarteret Sottomarina. Här slipper du alltså Venedigs högs prisnivå, men kan likväl åka på utflykt (med båt) dit om andan skulle falla på. Vad mer kan du begära?

Chioggia er Venedig i miniformat – uden gondoler og uden den brede turisme
Chioggia är Venedig i miniformat – utan gondoler och den breda turismen.

Se våra semesterbostäder och hotell i Chioggia här.

Centrala Italien

Sperlonga (Lazio)
Vitkalkade Sperlonga ter sig vackert uppe på sin klippa och kan ses från långt håll. Staden är ett betagande stopp på sträckan mellan Rom och Neapel. Vid foten av staden, på båda sidorna av klippan, finns det strand så det räcker och blir över: stränderna är vackra och fortsätter kilometervis längs kusten. Tillsammans med den högt belägna medeltida stadskärnan ger de liv till strandpromenaden med de många restaurangerna och gelateriorna.

Hvidkalkede Sperlonga og de kilometer-lange strande langs kysten ved byen
Vitkalkade Sperlonga och de kilometerlånga stränderna längs kusten vid staden.

Åk till Sperlonga och kombinera det med en utflykt till Rom.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Sperlonga här.

Sirolo (Conero Naturreservat – Marche)
Sirolo är rala motsatsen till massturism och är istället liten och genuin: den finns endast en Sirolo! Staden ligger mitt i Conero Naturreservat, högt över havet och måste ha gett varje landskapsmålare genom tiderna riktig stimulans! Det är en riktig målarfantasi! På stadens utsiktsterrass står par och kysser varandra, medan andra låter ögat vandra längs kustens inbjudande kalkstrand, som en 700 meter lång stig leder ner till. Om du längtar till en liten medeltidsstad, panoramautsikter, en vacker strand och ett naturreservat – då ska du åka till Sirolo!

Sirolos smukke strand i Conero Naturreservat ved Adriaterhavskysten
Sirolos vackra strad i Conero Naturreservat vid Adriatiska havets kust.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Sirolo här.

Termoli (Molise)
Termoli är vacker! Staden ligger i Italiens kanske mest okända och oförstörda region, Molise – som inte desto mindre är en fantastisk region av precis samma anledningar. Termoli binder ihop södra Italien med centrala Italien på Adriatiska havets kust. Stadens ringmur, de färgglada husen, fästningen och de karaktäristiska fiskeställena gör hela skillnaden. Nedanför staden sträcker sig den långa, vita sandstranden ut som en slöja – och den Blå Flaggan är en garanti för strandens standard och kvalitet. Från Termoli kan du dessutom segla ut till Tremiti-öarna.

Neden for byen Termoli løber den lange, hvide sandstrand som et slør
Nedanför staden sträcker sig den långa, vita sandstranden ut som en slöja…

I Termoli kommer din semester bestå av dagar på stranden, ö-luffning och en medeltida stad där du kan gå på upptäcksfärd.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Termoli här.

Södra Italien

Cefalù (Sicilien)
Cefalù kan allt. Cefalù har allt! Denna historiska semesterstad på norra Sicilien är större än städerna som vi nämnt här ovan – och därmed också mer livlig. Stadens profil kännetecknas av den enorma normandiska domkyrkan, sandstranden mitt i staden, fiskehamnen och den bakomliggande mastodont-klippan med fästningen på toppen. Semesterfirarna, palmerna, gatulivet och restaurangerna bidrar alla till att skapa precis den stämning som många drömmer om. Kanske även du? Miljonstaden Palermo ligger endast en timme bort med tåg, och om sommaren kan du från Cefalù segla ut till de Eoliska öarna.

Sandstrand, fiskehavn, historiske bygninger: Cefalù har det hele
Sandstrand, fiskehamn, historiska byggnader: Cefalù har allt!

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Cefalù här.

Peschici (Apulien)
Peschici ligger i Gargano Nationalpark och påminner mest av allt om en naturlig amfiteater. Övergångarna mellan havet, den gyllene sandstranden, den vitkalkade staden och den blå himlen går inte att beskriva! Från Peschici dyker andra intressanta kuststäder upp efter endast några få kilometer i bil, nämligen Vieste och Rodi Garganico. Du kommer älska Peschici om ditt semesterhjärta längtar efter ett semestermål där människor och naturen lever tillsammans i samhörighet. Ja, och barnen kommer bara älska sandstranden!

Peschici ligger i Gargano Nationalpark og minder mest af alt om et naturskabt amfiteater
Peschici ligger i Gargano Nationalpark och påminner mest av allt om en naturlig amfiteater.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Peschici här.

Tropea (Kalabrien)
Lokalinvånarna i Tropea kommer utan att blinka att påstå, att de har Italiens vackraste strand. Och de kan faktiskt har rätt! Staden ligger dramatiskt på en 70 meter hög klippavsats och blickar ut över havet, där ögat möter vulkanön Stromboli, som också är en av de Eoliska öarna. Tropea är en vacker medelåldersstad. Man hör sällan någon säga “Här saknas bara…”, för Tropea saknar inget! Staden är dessutom känd för sin rödlök och sina chilikorvar.

Tropea ligger dramatisk på et 70 m højt klippefremspring og skuer ud over havet
Tropea ligger dramatiskt på en 70 meter hög klippavsats och blickar ut över havet.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Tropea här.

Alghero (Sardinien)
Algheros katalanska kulturhistoria har skapat en stad med en ringmur, ett rikt handelsliv och historiska minnesmärken som kan få även den mest svårflörtade imponerad. I den medeltida stadskärnan bubblar det av liv av glada människor och gatumusikanter. Om sommaren kan du här få uppleva denna stämningen ända fram till midnatt. I promenadavstånd mot norr om staden ligger en barnvänlig sandstrand, som är bra skyddad av bukten. Flyg till Alghero flygplats, som endast ligger 10 km utanför staden.

Udsigt over Alghero fra stranden Maria Pia
Utsikt över Alghero från stranden Maria Pia.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Alghero här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer