Kombinera en badsemester i Lazio med en av Italiens mest särpräglade städer

Besök Sabaudia söder om Rom – en ung stad i natursköna omgivningar, som såg dagens ljus för första gången 1934 under fascismens storhetstid – och kombinera detta besök med en badsemester i Lazio-regionen.

Under fascismen (1921-43) såg många städer dagens ljus i södra Lazio. Ofta byggdes städerna på kort tid, och hantverkare och entreprenörer arbetade dag som natt. Byggnadsarkitekturen är präglad av fyrkantiga och monumentala konstruktioner. Alla de detaljer och ornamenter som man finner i byggnader från Barocken, existerar inte i fascismens byggnader: här skulle det vara rationellt och funktionellt.

Sabaudia
Sabaudia har ett särpräglat, arkitektoniskt uttryck präglat av fyrkantiga och monumentala byggnader.

Sabaudia är ett bra exempel på en av dessa fascistiska städer. Många menar att staden inte är speciellt charmig eller trevlig, så den skiljer sig markant från alla de andra karaktäristiska medeltida italienska städerna. Men det är också precis detta som gör staden intressant. Fyra andra exempel inom samma genre är Pontinia, Aprilia, Littoria och Pomezia.

Staden har, utöver sitt unika, arkitektoniska uttryck, ett enastående läge mitt i ett naturalistiskt centrum. Staden är omgiven av nationalparken Circeo med flotta, spegelblanka sjöar och fina sandstränder ut till Medelhavet. Nationalparken kulminerar med Circeo-berget, en imponerande höjd på 541 m.ö.h. med utsikt till ön Ponza. Inom 15-20 km kan man besöka de trevliga, historiska kuststäderna San Felice Circeo och Terracina, eller lite längre bort vidunderliga Sperlonga. Och så ligger Rom med sina ovärderliga kulturskatter endast 100 km bort.

Läs min kollega Maries artikel om Sperlonga här.

Vill du veta mer om Sabaudia?

denna sida kan du läsa mer om Sabaudia, där vi också presenterar en karta över området, utflyktsmöjligheter och våra semesterbostäder och hotell i staden och området runt omkring.

Taggar från artikeln
,
Mer av Camilla Springborg

Italiens bästa sandvikar

Letar du efter några vackra och fridfulla sandstränder där du kan bada,...
Läs mer