Kom närmare Portugals gastronomi på matfestival i Lissabon

Om du planerar en semester i Lissabon i början av april, bör du lägga turen förbi matfestivalen Peixe em Lisboa, som utgör årets gastronomiska höjdpunkt i den portugisiska huvudstaden.

10 dagar fulla av mat.

Festivalen, som avhålls mellan den 5-15 april 2018 i Lissabon, bjuder på inte mindre än 12 timmars dagligt festivalprogram; ett förväntat besöksantal på 25.000 personer från in- och utlandet; 80 utställare och 600 gourmetprodukter som du kan smaka på – och köpa med hem om frestelsen blir för stor. Hela härligheten tar plats på en av Lissabons vackraste platser, nämligen i Pavilhão Carlos Lopes.

Internationell dimension

Festivalen firar inte endast matkonsten från några av de största kockar Lissabon och Portugal kan leverera, men lockar också ett stort intresse från utlandet, vilket deltagandet av åtskilliga prominenta, utländska kockar vittnar om – däribland spanska Joan Roca, Andoni Luis Aduriz, Sergi Arola, og Ángel Léon; franska Jacques le Divellec; nordamerikanska Marco Canora; portugis-amerikanska George Mendes; portugis-brittiska Nuno Mendes – samt några av de största namnen på den brasilianska gastronomiska scenen för ögonblicket: Alex Atala, Bel Coelho, Beto Pimentel, Claude Troisgros, Felipe Bronze, Mara Salles och Tsuyoshi Murakami m.fl.

Händelser och evenemang

Programmet för 2018 är inte helt klart än, men baserat på tidigare års program kan du bland annat uppleva följande under den 10 dagar långa festivalen:

Restauranger

Ett tiotal av några av de bästa restaurangerna i Lissabon-regionen bjuder in dig att smaka på deras specialiteter.

Live-presentationer

Kända kockar från Portugal och utlandet visar sina gastronomiska kreationer i festivalens auditorium.

Gourmetmarknad

Här kan du smaka på – och köpa – delikatesser, oavsett om det är fisk, olivolja, ost, marmelad, glass eller andra specialiteter.

Madlagningskurser

Om du älskar att laga mat, men ännu inte har hittat tid till att sätta igång med de mer avancerade kokböckerna, så har du nu en ännu bättre möjlighet. På matlagningskurserna under festivalen, kan du lära dig de bästa tricksen i avslappnade sessioner med några av festivalens toppkockar.

Matlagning för barn

Om du har med dig dina barn på resan till Lissabon, så finns det något även för dem. Programmet innehåller nämligen matlagning för barn, där barn mellan 6-10 år har möjlighet att själva delta och lära sig tricks i köket – samt lära sig mer om en sund och balanserad kost.

“Pairing”

Här lär dig dig hur du kan skapa olika rätter och kombinera dem med vin; i detta fall handlar det om rätter baserade på fisk och skaldjur.

Live cocktails

Du har möjlighet att följa skapandet av en cocktail från grunden – och därefter smaka på de kreativa resultaten av ansträngningarna.

Vin-, öl-, sprit- och kaffebarer

Festivalen bjuder på ett rikt och varierat sortiment av barer, som också här fokuserar på Portugals gastronomiska kännetecken: fisk & skaldjur.

Det stora kakslaget

Den berömda “Pastel de Nata” är inte bara en kaka, utan har – liksom alla de portugisiska skaldjursrätterna – nästan blivit en ambassadör för portugisisk kakkonst och gastronomi. En professionel jury kommer smaka på Pastel de Nata-kakor, som har gjorts speciellt till festivalen, och utse den bästa av dem.

Vin- och ölsmakning

Tillsammans med experter på området, får du här möjligheten att utveckla din kunskap om vin, öl och andra drycker, genom provsmakning av de olika produkterna.

Läs mer om festivalen, och håll dig uppdaterad om programmet, biljetter och händelser på festivalens officiella hemsida.

Upplev Portugal med Hideaways; du hittar ett spännande urval av hotell och semesterbostäder i Lissabon här.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer