Khao Yai Nationalpark – upplev natur i världsklass

Khao Yai National Park
Khao Yai National Park. Foto: BerryJ, Wikimedia, CC.

Många av oss tänker på härliga gyllene stränder, när vi tänker på Thailands natur, men du ska inte missa att också uppleva några av de enastående naturpärlorna i Thailands inland. En av dessa är Thailands äldsta nationalpark, Khao Yai, som ligger knappt tre timmars bilfärd från Bangkok.

Thailands äldsta och mest kända nationalpark

Khao Yai Nationalpark, som finns med på UNESCOs världsarvslista, upprättades 1962, som den första i sitt slag i landet. Parken täcker hela 2168 kvadratkilometer och är därmed den tredje största av de 147 nationalparker som idag finns i Thailand, både på land och till havs. Placeringen relativt nära huvudstaden Bangkok, varifrån det finns både buss- och tågförbindelse, gör den till landets mest besökta nationalpark. Detta unika naturområde är också ett perfekt mål för en utflykt, om du vill ta en paus från storstadsdjungeln.

Khao Yai elefanter på vej
Vilda elefanter på vägen i Khao Yai Nationalpark. Foto: Khunkay, Wikimedia, CC.

Ett rikt växt- och djurliv

Den vackra parken består i huvudsak av olika typer av skog (primärt regnskog), men har också områden med öppen grässavann. Här väntar många stora naturupplevelser – på en tur längs de många kilometer långa vandringsstigarna i parken, kan du utforska otaliga vattenfall, utsiktspunkter och inte minst ha tur att uppleva områdets rika växt- och djurliv. I Khao Yai lever bland annat flera hundra vilda eleganter, stora flockar fladdermöss, björnar och apor. Därtill kommer otaliga spännande insekter och fler än 300 fågelarter, som inkluderar landets största bestånd av näshornsfåglar. Man har inte sett tigrar i parken på ett bra tag, men tack vare övervakningskameror vet man, att de lever i de närliggande nationalparkerna Thap Lan och Pang Sida.

Næsehornsfugl Thailand
Näshornsfågeln tillhör djungelns största fåglar. Foto: Francesco Veronesi, CC.

Khao Yai utgör en del av Don Phayayen-Khao Yai skogsområde, som UNESCO år 2005 erkände som världsarv. Området omfattar också de tidigare nämnda nationalparkerna Thap Lan och Pang Sida, samt viltreservatet Dong Yai.

Haew narok vandfaldet
Heow Narok vattenfall, det största i parken. Foto: Tontan Travel,CC.
Gibbon Thailand
Den vithandade gibbonen, som lever i parken, kommer sällan ner på marken. Men du kanske kan få se den när en svingar sig från gren till gren. som lever i parken. Foto: JJ Harrison, CC.

Praktiska tips och råd inför ditt besök

  • Guide eller på egen hand? Det är upp till dig själv, om du vill uppleva nationalparken i sällskap med en guide eller på egen hand. Det finns ingen offentlig transport i parken, men det är inga problem att själv köra in där i hyrbil eller på motorcykel. Du kommer dock oftast ha större chans att se djuren, om du följer med på en guidad tur, där du följer en lokal tracker. De vet ofta var djuren håller till, och har ett tränat öga för att upptäcka djurspor. Vill du gå iväg på en vandringstur, finns det endast några utvalda, korta stigar, som inte kräver guide. På de övriga vandringslederna ska/bör du vara i sällskap med en guide. Stigarna är ofta inte så tydligt markerade, och det är lätt att förväxla dem med djurväxlar. Du kan snabbt gå vilse i den täta djungeln.
  • Undvik helgen. Om du har möjlighet att besöka parken på en vardag och inte på helgen eller på en helgdag, får du det hela lite mer för dig själv. Större delen av besökarna är thailändare, och kommer du på helgen, kan det vara trängsel på huvudvägen och vid de populära vattenfallen och utsiktspunkterna. De flesta lokala beger sig dock inte så långt in på stigarna, så här är det tomt på människor, även på helgerna.
  • Mata inte djuren. Det kan vara frestande att dela med sig av sitt matpaket, när en söt liten apa ställer sig på bakbenen för att titta in i bilen. Men till syvende och sist är det farligt för både djuren och människor, om djuren blir för tama och börjar att sammankoppla människor med mat.
  • Respektera elefanterna. Många hoppas på att möta elefanter på en tur genom parken. Men kom alltid ihåg, att detta är vilda djur, som – även om de ser snälla och långsamma ut – kan ta sig fram överraskande snabbt och har våldsamma rafter. Sitter du i egen bil, ska du därför ha tålamod och inte pressa på för att komma förbi. Om andra bilister bakom dig tar sig närmre för att få syn på elefanterna, ska du se till att du inte blir innestängd. Likaså ska du själv ställa bilen så att du blockerar andras flyktväg vid tillfälle av angrepp.
  • Ta med varma kläder. Parkens läge uppe i höjderna, samt skogsklimatet, innebär att det är överraskande kallt här. De flesta nordbor kommer inte frysa på dagen, men på vinterhalvåret kan det bli rätt kallt på kvällen. Likaså är det bra med en varm tröja och långa byxor om du ska på natt-safari.

Transport, catering och övernattning

Huvudingången ligger i den norra delen av nationalparken, nära staden Pak Chong. Tåg och bussar från Bangkok till Korat stannar här. Den södra ingången ligger nära Nakhon Nayok. 

Det löper en tvåfilig, asfalterad väg i nord-sydlig riktning genom parken från Pak Chong till Nakhon Nayok, och den är av bra standard. Längs den 60 km långa vägen finns rastplatser och avstickar till de största sevärdheterna, såsom vattenfallen Heow Suwat, Heow Narok och Haew Suwat. Det sistnämnda är inte det vackraste, men dock det mest kända, då det var med i filmen The Beach med Leonardo di Caprio.

Inne i nationalparken finns flera enklare matställen/matbodar, bland annat vid besökscentret. Var dock beredd på att det som regel inte är öppet efter klockan 18. De flesta turister, som inte är här på en dagsutflykt, väljer att bo utanför parken, på ett av alla hotell längs vägen till Pak Chong. Har du inte något emot att bo primitivt, finns det dock också möjlighet att övernatta i tält eller bungalow inne i parken. Det finns dock endast ett antal platser, så det rekommenderas att boka i förväg.

Resor till Thailand med handplockade hotell och semesterlägenheter

Hideaways erbjuder resor till flera delar av Thailand, däribland Bangkok. Alla hotell i vårt program är noga utvalda med fokus på charm, personlighet och autencitet.

Se alla resor till Thailand med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer