Karneval i Venedig

Följ med till karnevalen i Venedig i februari och se staden från en ny sida.

Om du vill uppleva en klassisk karneval så är Venedig den perfekta destinationen. Här har man hållit karnevaler i stort sett oavbrutet sedan 1162.

Den berömda Carnevale di Venezia har sina rötter många hundra år tillbaka i tiden och även om den gick lite i stå efter Napoleons invasion så kom den stormande tillbaka. Idag är karnevalen en av denna i förväg festliga stads mest firade högtid och som lockar tusentals besökare till de smala gatorna och kanalerna. Karnevalen i Venedig äger vanligtvis rum i februari (datumet varierar beroende på påsken) och pågår i två veckor framåt. Under denna period fylls Venedigs gator mer än vanligt – vilket låter helt otroligt – både med tanke på stadens befolkning och hur populär staden redan är.

Under karnevalen i Venedig dansar festdeltagarna på gatorna om natten, iklädda masker och kostymer, blåsande i horn, sjungande och har det riktigt roligt i största allmänhet. Anledningen till maskerna och kostymerna är inte bara för att sätta färg på tillställningen, de användes ursprungligen som förklädnad vilket gav deltagarna möjlighet att vara anonyma under allt spektakel. När deltagarna dolde sina identiteter så släppte hämningarna. Idag handlar arrangemanget mindre om att slå sig lös och bära sig åt utan snarare om att roa sig. Både lokalbefolkningen och turisterna klär ut sig i konstnärliga kostymer vilka ofta är mycket dyra att hyra. Du kan mycket väl nöja dig med att använda en mask som döljer ansiktet när du deltar i allt det roliga.

Maskerna till Karnevalen i Venedig är en historia i sig och utmärker sig på alla möjliga sätt. En del masker påminner om de traditionella Commedia dell’Arte med ett leende eller ett allvarligt ansikte. Andra masker ser mer eller mindre ut som vanliga ansikten medan andra kan se ut som gristrynen, pinocchio, fantasifigurer och hundratals andra varianter. Här kan man se Pulcinella med sin kägelformade hatt och mask med näbb, Arlecchino (harlekin) med diamantmönstrad kostym, strutsfjädrar, färgglada silkestofflor och mycket annat som bidrar till att skapa den totala effekten. Den gemensamma nämnaren är att maskerna ska vara utformade på klassiskt vis och kunna bäras med stil och charm.

Karnevalen är dock inte enbart individuellt kaos för de utklädda det finns även många inplanerade arrangemang som organiseras av staden och affärslivet i Venedig. Volo dell’Angelo (Ängelns Resa) visar de religiösa aspekterna som fortfarande är en viktig del i Venedigs karneval. Ängeln, eller snarare en kvinna utklädd till ängel, firas ner från Campanile på Piazza San Marco (Markusplatsen) det berömda offentliga torget framför Markuskyrkan. En liknande tur gör Volo della Colombina, en mekanisk fågel vars färgstrålade fjädrar enbart överträffas av deltagarna och som hissas ner från klocktornet vid katedralen.

Under karnevalen hålls kostymbaler, konserter, speciella middagar och mycket annat. Gondolturer ner längs Canal Grande ger en speciell atmosfär och känsla under karnevalen i Venedig då de redan tidigare så vackra båtarna dekoreras och utklädda festdeltagare glider fram längs vattenvägen sjungande klassiska visor. Det är maskerader på Markusplatsen, överdådiga fyrverkerier och självklart tusentals privata fester vilka ofta avslutas ute på gatan eller invaderas av de som redan befinner sig ute på gatorna.

När går Karnevalen i Venedig av stapeln?

Karnevalen i Venedig planeras så att festligheterna slutar när fastan tar sin början. Fastan är en kristen händelse som varar i 40 dagar fram till påsken. Datumen för Karnevalen i Venedig skiftar därför år från år och styrs av när påsken infaller.

  • 2025: Lördag 22 februari till tisdag 4 mars
  • 2026: Lördag 7 februari till tisdag 17 februari

Det rekommenderas att vara ute i god tid med att boka resor till Venedig under tiden för karnevalen.

>> Läs mer om hotell i Venedig här
>> Läs även om semesterlägenheter i Venedig

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer