Känner du till vackra Minori på Amalfikusten?

Amalfikusten är mest känd för citroner, fantastisk utsikt och städer som Amalfi, Positano och Ravello. Men mitt i denna härlighet gömmer sig en outforskad liten pärla, nämligen staden Minori.

Med havet i förgrunden och de citronklädda bergen i bakgrunden, bjuder Minori på en massa trevliga upplevelser. Staden kan definitivt skryta med mycket mer än sitt konditori Di Riso som med sina gudomliga bakverk blivit välsignat av påvem, och kan få vem som helst att glömma allt om BMI och onyttigheter.

På stadens lokala torg blandar sig vänliga solbrända lokala ansikten med turister – allt medan havets starka ljus kräver att par solglasögonen sätts på. Servitörerna på caféerna är skojfriska och sjunger gärna en italiensk operastrof eller två, medan de serverar hemlagad pasta och iskall Limoncello.

Minro
Minori ligger snyggt inramat av bergen som sluttar rakt ner i havet.

På strandpromenaden sjuder det av liv av glada barn, liggstolar och parasoller, turistbåtat på väg till de vackra grannbyarna, ett par italienska kvinnor i förkläde på väg hem från marknaden och stadens välklädda gamla män som spelar kort i skuggan av träden.

Siestan är snart över och de lugna gatorna börjar vakna till liv igen. Grönsakshandlaren, slaktaren och bagaren hälsar varmt på varandra i deras dörröppning medan de gör sig klara att leverera syditaliensk och högljudd service till eftermiddagens kunder. Även restaurangerna börjar göra sig klara till kvällens skift och inte heller här går det stillsamt tillväga, det skramlas med kastruller och stekpannor samtidigt som en vidunderlig väldoft av kökets hemligheter brer ut sig på de små gatorna.

Badebroen i Minori
Minori bjuder på ett fantastiskt klimat, som framförallt de många seglande och badande turisterna njuter av…

En stadsbuss med flera stopp längst den bildsköna kusten – som till och med kommer i tid – gör det möjligt att på en timme ta både lokalbefolkningen och turister till tågstationen i Salerno, varifrån det är möjligt att ta sig både till Napoli och Rom. Semestergästernas trista miner ska man inte tänka så mycket på då de packar bilen eller släpar upp sitt bagage i bussen för att åka till flygplatsen i Rom eller Napoli – du skulle nog också var ledsen om du var tvungen att ta farväl av den lilla pärlan Minori.

Vill du veta mer om Minori?

Om du vill veta mer om Minori, kan du bland annat läsa om våra semesterbostäder och olika utflyktsmöjligheter här. Du är också varmt välkommen att ringa till oss på 040 60 60 499 om du har frågor om en semester i Minori, eller skriv till oss här.

Taggar från artikeln
Mer av Camilla Springborg

Italiens bästa sandvikar

Letar du efter några vackra och fridfulla sandstränder där du kan bada,...
Läs mer