Jag äger ett berg i Andalusien

Torre de la Caleta

Över morgonkaffet på terrassen i Nerja i sydöstra Andalusien, planerade vi dagens utflykt – en lätt vandringstur från solkustens östra strand Playa del Cañuelo till Costa Tropicals västra strand Playa de Cantarriján.

Med min detaljerade topografiska karta i handen, blickade jag ut över kustlinjen och bergen, och försökte peka ut några av de berg vi skulle vandra i.

Kustlinjen består främst av små stränder, åtskilda av berg som stupar rakt ner i havet. På de mest markanta bergen har morer får många år sedan placerat utkikstorn, så att de kunde beskydda sig själva, och det rika och fruktbara inlandet mot pirater och andra fiender. Ett av dessa torn, Torre Caleta, skulle vi passera på dagens tur – men morgondimman hindrade mig från att se det.

Ryggsäcken packad

Jag packade ner vatten och mat i ryggsäcken, och hängde vandringskängorna i skosnörena runt halsen. I boken ”The 25 Best Routes in the Protected Natural Areas of the Province of Malaga”, har man beskrivit turen som en medelsvår vandring på cirka en timme – men den kan förlängas genom att ta en annan väg tillbaka till parkeringsplatsen.

Innan man når startpunkten för vandringen, var det dock en 1,5 kilometer lång promenad från parkeringsplatsen till stranden, och på stranden visade det sig att det krävdes ett smärre detektivarbete för att hitta ruttens startpunkt. Vi lyckades som tur var, och startade med en kraftig stigning på en stig som tydligt inte används dagligen. Snabbt nådde vi cirka 35 meters höjd, och fick en fantastisk utsikt över Medelhavet och stränderna in mot Malaga. Därifrån fortsatte rutten med rik vegetation, som klarar sig på grund av vattnet från de höga bakomliggande bergen.

Tornruinen är placerad på kustlinjens lokalt högsta punkt, cirka 50 meter över havet. Härifrån blev turen mer krävande. Stigen var smal, och berget under oss var brant. Bergsgetterna höll utsikt från de högsta stenarna, medan honorna och killingarna betade under dem. Över oss flög en rovfågel – men för högt upp för att jag skulle kunna se vilken sort. Vi gick längs en lodrätt, gullig sandstensklippa med en karaktäristisk pyramidliknande form. Cerro Caleta är endast 238 meter högt, men helt omöjlig att ta in – i alla fall söderifrån, vart vi kom från. Men den fångar och reflekterar solens ljus och kastar en särskilt sken över landskapet och vandrarna.

En välförtjänt paus på stranden

Ett hårt och förhållandevis tråkigt stycke genom skog, ledde oss till den imponerande utsikten över Playa De Cantarriján. Nedstigningen till denna enastående strand gick längs mjuka skogsstigar och en torrlagd flod – en ganska lätt vandring.

På stranden passade de perfekt att ta en paus, och vi lät oss frestas av strandrestaurangens fiskutbud istället för vår packade smörgås. Vi hade gått i cirka två timmar, och vägen tillbaka genom skogen är längre än vägen till stranden…
Turen tillbaka till bilen blev en topografisk studie, för vi tillät oss missledas av några lokala jägares markeringar till deras jakthytt. Vi fick klättra och krypa en del, innan vi nådde bilen på 150 meters höjd.

Det var en härlig tur! Köp boken i den lokala bokhandeln – och köp också en extra karta, då den för övrigt detaljerade kartan i boken, utelämnar en del väsentliga detaljer – som t.ex. asfalterad väg.

Hemma på terrassen var det en detalj i utsikten som fått en ny betydelse – det pyramidformade, helt kala, sandstensberget vid kusten lös upp som en symbol på en härlig vandring. Det berget har jag intagit. Det är mitt. Nu äger jag ett berg i Andalusien.

Se alla resor och hideaways i Andalusien här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer