Italienska designerkläder för en spottstyver

Skulle du också kunna tänka dig att gå klädd i catwalkens stora namn, men tycker samtidigt att det är vanvettigt att spendera flera tusen kronor på en enkel blus? Vill du skapa dig din egen stil, även om det är förra årets modekläder, så är ett besök på en outlet kanske något för dig.

Outlets är de modemedvetna männens och kvinnornas svar på Disneyworld. Det är den amerikanska “mall-drömmen”, som är överförd till modekläder av högsta klass, med riktigt flotta och fashionabla modebutiker, med vakter i dörren och expediter bakom sminkade fasader som säljer designerkläder från förra årets catwalk – men till en billigare peng. Ofta kan du hitta rabatter på mellan 30-70% av det ursprungliga priset.

Butikerna ligger oftast i små enklaver uppbyggda som en liten, ny köpstad, nära viktiga motorvägar, en större stad eller en flygplats. Här är det på tal om butiker med märkesprodukter, inte lagerutförsäljning, och de saluförs av märkena själva.

Kunne du også godt tænke dig at gå iklædt catwalkens store navne, men synes det er for vanvittigt at smide flere tusinde kroner efter en enkelt bluse? Så er outlets måske noget for dig...
Skulle du också kunna tänka dig att gå klädd i catwalkens stora namn, men tycker samtidigt att det är vanvettigt att spendera flera tusen kronor på en enkel blus? Då kanske ett besök på en outlet är något för dig…

Traditionen säger, att man åker ut till en outlet i grupp, varför det ofta arrangeras shuttle-bussar för större grupper till och från exempelvis de närmsta flygplatserna eller större städerna. Likaså kan det arrangeras tolkservice och andra event, eller sightseeingturer till närliggande historiska sevärdheter som ett sammanhängande arrangemang. Dessa outlets är dessutom karaktäristiska i det, att det finns bra parkeringsförhållande, restauranger, barer och lekplatser till barnen. Några erbjuder likaså skönhetssalonger, så att man kan fullända sin look med t.ex. en ny frisyr eller en make over.

Den italienska tendensen

Italien är ett av de mest aktiva länderna då det kommer till detaljhandel i de europeiska köpcentren – inte att förväxla med outlets, som detta tema handlar om. Faktiskt är det så, att de ligger på andraplats efter Spanien, och man förväntar en fortsatt ökning, trots den ekonomiska krisen. Svaret på detta, går möjligen att hitta i den italienska förankringen i “fare la bella figura” – alltså att framstå på bästa möjliga vis.

Italiensk designertøj til spotpris
Outlets är de moderiktiga männens och kvinnornas svar på Disneyworld.

Det ligger mycket djupt hos italienarna att presentera sitt yttre på ett fint sätt, och att visa upp ett perfekt ansikte utåt, och istället avstå onödiga attiraljer i hemmet – alltså där man inte exponeras för offentligheten. Det handlar om prioriteter. I förhållande till oss svenskar, spenderar italienarna också mer pengar på kläder – mellan 10-15 % av italienarnas inkomst går till kläder…

Här hittar du några av Italiens största outlets:

Norditalien

Serravalle Designer Outlet
Via della mode, 1 ∙ 15069 Serravalle Scrivia, Alessandria
www.mcarthurglen.it
Längs motorväg A7, 32 km till Alessandria, 56 km till Genova, 93 km till Milano

Bagnolo San Vito Outlet
Via Marco Biagi ∙ 46031 Bagnolo San Vito, Mantova
www.fashiondistrict.it
15 km till Mantova, 50 km. till Verona, 60 km till Gardasjön

Toscana

Barberino Designer Outlet
Via Meucci ∙ 50031 Barberino del Mugello, Firenze
www.mcarthurglen.it
53 km till Florens, 87 km till Lucca, 88 km till Bologna

The Mall Outlet
Via Europa 8 ∙ Leccio Regello, Incisa Valdarno
www.themall.it
5 km till motorvej A1, 34 km till Florens, 93 km till Siena
Det går dagligen shuttle-bussar från Florens till The Mall

Valdichiana Outlet Village
Via Enzo ferrari, 5 ∙ 52045 Foiano della Chiana, Arezzo
www.valdichianaoutlet.it
39 km till Arezzo, 53 km till Siena, 58 km till Perugia

Rom

Valmontone Outlet
Via della Pace ∙ 00038 Valmontone, Rom
www.fashiondistrict.it
40 km till Rom, 70 km till Fiumicino flygplats

Castel Romano designer Outlet
Via Ponte di Piscina Cupa, 64 ∙ 00128 Castel Romano, Rom
www.mcarthurglen.it
25 km till Rom, 32 km till Fiumicino flygplats, 82 km till Civitavecchia

Syditalien

Molfetta Outlet
Via dei Portuali ∙ 70056 Molfetta, Bari
www.fashiondistrict.it
30 km till Bari, 150 km till Lecce

Läs också min kollega Marcus artikel “Fåfänga i full blom” om den italienska böjelsen för att alltid visa sig från sin bästa och vackraste sida.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer