Italiensk TV – från Berlusconi till Letta

Det är väl känt, att italiensk TV i hög grad är präglad av lättsmälta underhållningsprogram. TV i Italien bjuder dock på annat än tom underhållning, och kanske är det ett paradigmskifte på väg, vad gäller karaktären av den lätta underhållningen och de där tillhörande lättklädda kvinnorna…

Trenden under 90-talet

Då jag i mitten av 19990-talet bosatte mig i Italien under några år, visste jag endast ytterst lite om TV-kulturen i detta vackra, stövelformade land. Det var på den tiden då Silvio Berlusconi för de flesta skandinaver ännu var en okänd varelse, precis vid hans första valseger 1994. Jag kände redan till honom som en italiensk Murdoch; en mediemogul, som ägde större delen av de italienska medierna, både tryckta som elektroniska. Hans bolag “Mediaset”, med de tre kanalerna “Italia 1”, “Rete 4” och “Canale 5”, tog lika stor plats i TV-världen, som de tre statliga RAI-kanalerna – och hans tre kanaler satte tonen vad gällde lätt underhållning, feel-good-filmer, serier och lättklädda damer. Och effekten smittade av sig på RAIs mer sobra sändningar. Jag själv, blev väldigt överraskad över, hur stor plats dessa lättklädda kvinnor och tjejer fyllde TV-rutan – även i ett utmärkt och mycket populärt satirprogram som “Stricia la Notizia” på Mediasets Canale 5, var unga tjejer som flirtade och dansade en bast beståndsdel.

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi har spelat en stor och betydande roll i den italienska mediebilden…

Striscia och Le veline

“Strisica la notizia” avslöjar på ett roligt – och ofta ganska skickligt – sätt, mindre och större skandaler inom politik, journalistik, maktmissbruk och svindel. Programmet är uppbyggt som en slags parodi på de “riktiga” nyheterna. Det är alltid två folkkära komiker som leder programmet, och de sitter bakom ett skrivbord och skämtar samtidigt som de presenterar de olika inlagen. Rapporterna ute på fältet är komiker även dem. Därtill kommer “Le Veline”, som de dansande kvinnorna kallas. De två kvinnorna är en duo som alltid består av en blondin och en brunett, båda två unga och smäckra. Begreppet “Veline” är egentligen ett journalistiskt begrepp, hämtat från Italiens fascistiska period, då uttrycket användes om de regler som regimen skickade ut till pressen med de riktningslinjer de skulle förhålla sig till för olika ämnen. Men på “Striscia” används det om de läckra kvinnorna vars funktion egentligen endast är att se bra ut. Kvinnorna är naturligtvis noga utvalda – var säsong är det nya Veline och “de lyckliga” har innan säsongstart vunnit en tävling som tar plats genom hela sommaren, i alla delar av Italien, och som följs av de flesta medier. Har man en gång blivit Velina, är karriärsmöjligheterna inom både TV och film vidöppna!

Värdefull och fördjupande journalistik

Men allt är inte stilettklackar, dans och skämt på italiensk TV. Det existerar idag, liksom då, mer värdefulla program av hög kvalitet. Politiska debattprogram, vars längd och djup man inte kan hitta motsvarighet till i dansk/svensk TV, som t.ex. “Porta a Porta” (dörr till dörr), med den erkända journalisten, och knivskarpa intervjuaren, Bruno Vespa, vid rodret.

Italiensk flag
Italien går kanske mot nya tider inom TV och media…

I detta typ av program, finns det ingen nakenhet och inga dansande Veline, endast långa och många diskutioner om aktuella politiska ämnen. Velinan stöter man först på, om man önskas underhållas av en lite lättare genre – då slipper man inte henne, för hon finns överallt! Begreppet Veline har spridit sig till hela branchen, och är idag synonymt med en “utmanande klädd kvinna i en TV-show”

Nya tider?

På den tiden, under 90-talet, och fram tills idag, kunde man helt klart få nog av nakenhet på italiensk TV. Men kanske är trenden på väg att vända. Jag observerade med stor överraskning för ett par år sedan, att man i programmet “Miss Italia”, som är en otroligt stor mediabegivenhet i Italien, att de hade förbjudit bikinin! Den bedömdes vara allt för avslöjande. Istället skulle kvinnorna endast klä sig i baddräkter vilka täckte den översta delen av låret. Varför då, kan man fråga sig? Kan det vara så att alla rykten och skandaler, som kopplat samman Berlusconi med unga kvinnor, hans påstående maktmissbruk till dessa kvinnor, samt en TV-kultur som en gång i tiden inte kunde få nog av nakenhet, nu är mättad? Den italienska befolkningen kanske har fått nog. Tiden får utvisa svaret…

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer