Italiensk geografi på 3 minuter

Vackert grönt landskap på Sicilien
Vackert grönt landskap på Sicilien

Det kan vara svårt att välja helt rätt destination till din resa till Italien, för det är ett långt land, och skillnaderna mellan norr och söder är stora. Därför har jag här valt att kort presentera Italiens geografi, så att du får bättre koll på var Italien har att erbjuda.

Italien består av en 1000 kilometer lång halvö, som sträcker sig ut i Medelhavet, samt ett antal öar i söder och väster. Italien domineras av berg, med Apenninerna som löper från norr till söder, Alperna som löper från väst till öst i norra Italien, samt Etna och Peloritanibergen i söder. Med sina 301.200 km2, är Italien ett av de större länderna i Europa, och ett av de mest mångsidiga när det kommer till geografi, flora och fauna. Det är lättast att beskriva, genom att dela upp i regioner:

Norra Italien

Norra Italien domineras av den utsträckta dalen vid floden Po (den längsta i landet), som är en av de mest produktiva jordbruksregionerna i Italien, och centrum för Italiens industriella produktion.

Smukke Piemonte i det nordlige Italien
Vackra Piemonte i norra Italien. Foto: Louise Laurenius

En stor andel av den italienska befolkningen bor i detta område, där stora städer som Milano, Turin och Genova ligger. Trots att (eller på grund av) en historisk stor tillströmning av folk från resten av Italien, upplever man en stor lösdrivnings-rörelse (Lega Nord), som önskar skapa ett nytt land bestående uteslutande av norra Italien.

Centrala Italien

Centrala Italien omfattar regionerna Toscana, Umbrien, Marche och Lazio. Det domineras av Apenninernas höjder, varifrån många floder utlöper. Det finns några få naturliga slätter i olika storlekar i regionen, och några av dessa är berömda och fruktbara. Regionerna har under åren kompletterats med en avsevärd process av markåtervinning, vilken har förvandlat kustnära sträckor av sumpmark till produktiva jordbruksland – och städerna har i och med detta också upplevt en blomstring.

 

Firenze ligger i det centrale Italien.
Florens ligger i Toscana i centrala Italien. Foto: Louise Laurenius

Städer som Florens, Pisa, Siena och Rom ligger alla i centrala Italien, och därmed är denna region också känd fö att locka åt sig resenärer med intresse för konst, arkeologi, mat och religion, och många gånger räknas centrala Italien som det viktigaste i Italien.

Södra Italien

Södra Italien består av regionerna Abruzzo, Molise, Apulien, Basilicata och Kampanjen, och är rik på stora naturunder, men med ringa industri. Södra Italien är i huvudsak beroende av turismen och lantbruket, och miljoner av människor åker varje år till de långa sandstränderna och världsberömda arkeologiska skatterna. Det är ett jordskalvsområde och landet drabbas ofta av skalv.

Öarna: Sicilien, Sardinien och de Eoliska Öarna

Sicilien är den största ön i Medelhavet och en av de mest olikartade med hänsyn till geografi, flora och fauna. Åtskilt från Italien med en sträcka på endast 3,1 kilometer på det smalaste stället, och endast 140 km från den afrikanska stranden, dominerar Sicilien sundet i Medelhavet, från öst till väst och norr till söder.

Castoglione på Sicilien
Castoglione på Sicilien

Sardinien är den näst största ön i Medelhavet och är välsignat med rimligt många mineraldepåer (t.ex. guld, kol, zink och granit), och ett superbt lantbruk. Geografiskt är det Italiens mest isolerade region, men med öns fantastiska flyg- och färjeförbindelser känner man sig aldrig allt för långt bort från resten av Europa.

De Eoliska öarna norr om Sicilien är ursprungligen vulkaniska öar, och är ett populärt turistområde för italienarna. Med sina vackra utsikter över havet, aktiva vulkaner, förhistoriska landsorter, läckra fisk- och skaldjur, är öarna perfekta områden för en semester, som du t.ex. kan krydda med en vandring i grönskan.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer