Italienarna har bensin i blodet

Italienare är inte bra galna i bilar och scootrar, de är tokiga i allt med hästkrafter – vare sig det handlar om bilar, motorcyklar, traktorer, motorer, motorvägskörsel, rally och racerbilar.

Köretikett… eller avsaknaden av den

Att sätta sig bakom ratten i Italien är inte samma sak som att sätta sig bakom ratten i Danmark eller Sverige. För i Italien kör man efter helt andra principer än vi känner till här hemma. Vi följer reglerna och räknar med att alla andra gör det samma. Ofta tänker man nog, att det körs mer hänsynslöst i Italien än hemma, med det är i alla fall min uppfattning att sanningen är den motsatta. Orsaken är det faktum att regelryttare ofta slutar med att blockera trafiken i sitt försök att få rätt, medan de som använder sin fantasi till att komma omkring det, skapar plats för de använder sig av de små fickor som uppstår i trafiken.

Fantasifuld kørermentalitet

Den italienske kørementalitet er langt mere smidig og fantasifuld end den danske, og fordi man forventer sig det værste af sine medtrafikanter, er man også mere fleksibel og vågen. Italienerne kører for at komme i pole-position, og det betyder, at man udfylder kørebanerne bedst muligt (dvs. flest muligt ved siden af hinanden, på kryds og tværs af de markerede baner – og det giver man hinanden plads til), at alle mand sætter i gang, når lysreguleringerne skifter til grønt, frem for at afvente den forankørende bil, og at alle har en fod på bremsen, hvis der skulle ske noget uforudset.

Fiat
Italienare är galna i bilar, framförallt i sin egen Fiat-klassiker, Fiat 500…

Och detta betyder faktiskt att det sker relativt få olyckor i Italien, och att det uppstår färre köer i trafiken än man skulle kunna föreställa sig med så många billister på vägarna, och det skylls på att bilisterna är uppmärksamma på trafiken, har en bra överblick om vad som sker, och således får strömmen av bilar att flyta på från punkt A till B.

På de italienska motorvägarna betyder trafikmentaliteten följande: man blinkar på fordonet framför om man vill förbi, man tar sin tid att köra om i eget tempo, man kör tät inpå sina grannar. Så var uppmärksam på vägen och Do as the Romans…

Är du intresserad av fler artiklar om italienarnas förhållande till bilar? Då ska du läsa vår artikel “Bensin i blodet och Fiat i hjärtat” genom att trycka här.

Läs också om möjligheterna att åka på en kör-själv-semester till Italien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer