Italien utanför högsäsongen

Har du någonsin funderat på att åka på semester utanför de typiska högsäsongerna, för att sedan med detsamma avskriva tanken igen? För, det finns väl inte så mycket att se och göra när det inte är högsäsong, eller? Kanske ska du tänka om, för det finns faktiskt mer att göra i Italien än du tror – hela året om!

De flesta sammankopplar säkert Italien med varma sommarsemestrar vid alla de kuster som landet bjuder på. I juni, juli och augusti har vi sommarlov, och då går ofta turen till Italien. Här finns sol, strand och vatten – men ofta följer också stora turistmängder, köer genom Tyskland och höga priser med i köpet.

Några tänker kanske också på skidsemestrar i det vackra bergen i norra Italien. Här finns de optimala förhållandena för den ultimata snöupplevelsen, och därför åker vi ofta hit i januari och februari. Men återigen – det gör många andra också!

Men vad händer, om du skulle åka på semester på årets andra tidpunkter? Vad kan du då förvänta dig av Italien, och var ska du åka? Vilka är alla fördelarna du kan dra nytta av, och vad kan du förvänta dig av vädergudarna?

Res utanför högsäsongen

Jag vill härmed ge ros till de månader på året, som från en semestersynpunkt ofta blir översedda. I denna text, kan du få svar på vad du kan fördriva de tråkiga svenska månaderna med, på ett betydligt mer spännande vis i Italien.

September/oktober: när hösten slår till i Sverige
September och oktober månad är enligt många italienare några av de bästa månaderna på året. Efter en lång och varm sommar med massor av turister, är klimatet behagligare, och de flesta turister har vänt hem igen.

Under dessa månader finns det riktigt många möjligheter för att följa med i italienarnas dagliga liv, för nu sätter vardagen igång igen. I regionen Piemonte är det dessutom vid denna tidpunkt på året, högsäsong för tryffeljakt.

Trøfler
Hösten är högsäsong för tryffeljakt i Italien.

Här jagar de lokala invånarna, med särskilt tränade hundar, de små guldklimparna, som ligger väl gömda under jordens yta. Tryffeljakten är igång intill den första frosten sätter igång (vid jul). I staden Alba firas den årliga tryffelfestivalen, där lokala och tillresta ärar och förtär denna lilla svamp.

Vill du veta mer om tryfflar i Italien? Så kan du läsa vår spännande artikel om tryfflar i Italien här.

Regionen Piemonte är särskilt känd för sin koncentration av Michelin-restauranger, och naturligtvis för de goda vinerna Barbaresco och Barolo. En tur till Piemonte kan således också göras till en vinresa!

Och när vi nu talar om vin, så dyker Toscana naturligt upp på näthinnan. Denna region är bland mycket annat, känd för alla sina kvalitetsviner, och vem skulle inte kunna tänka sig att vittna om när de saftiga, mogna druvorna plockas och pressas till härliga safter?

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

En resa till denna region, på denna tiden av året, tillåter också besök i många av de små och stora kulturstäderna, där det nu inte är så trångt, och köerna till diverse museum och sevärdheter inte är så långa.

Om du tycker om italienskt vin, bör du läsa denna artikel om just det ämnet, skriven av min kollega Marcus.

Tycker du om att aktivera dig på semestern, är nationalparken Le Cinque Terre i regionen Ligurien en perfekt destination. I september månad kommer vandrare hit för att njuta av de många vackra rutterna längs kusten, i ett klimat som fortfarande är behagligt.

Läs om alla våra semesterbostäder och hotell i och omkring Cinque Terre här. 

Vill du förlänga sommaren lite, kan du vända blicken ännu lite längre söderut. Från vackra, och kaotiska Napoli, kan du hyra en bil och besöka Amalfikusten, vars namn är känt bland de flesta. Italien häl, Apulien, kan också nås med bil från Napoli, och här hittar du många vackra kuststräckor, spännande vitkalkade kulturstäder, små fiskelägen och produktion av olika och vin på Salento-halvön.

Amalfi på Amalfikysten
Amalfi på Amalfikusten

Du får heller inte gå miste om alla solmogna grönsaker på denna årstid!

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Amalfikusten här.

Sicilien finns det en uppsjö av stora och små kulturstäder, vulkaner, kuster och berg, men då du inte hinner se allt på en vecka eller två, kanske du ska välja att se en del av ön, för att komma tillbaka vid ett senare tillfälle och uppleva resten.

Mars/april: vintern rasat…
Efter en allt för lång vinterperiod längtar vi efter tecken på att våren är på väg. Varför inte upptäcka dessa tecken före alla andra… i Italien? varför inte spendera restresan på att andas in doften av vår och känna de första , varma solstrålarna på kinden? Och vid denna tidpunkt i Italien är turister nästan saknade i landet, efter en lång turistfri period – så du kommer att känna dig mer än välkommen! Om vädret tillåter, finns det inga gränser för vad du kan ta dig ann att göra, och den spirande naturen och de vackra städerna har du nästan för dig själv – dock får du vara beredd på att dela med de lokala! Skulle vädret inte vara på din sida, finns det många inomhusaktiviteter att ta dig för, och kanske kan du skämma bort dig själv med en SPA-resa? Och för att inte tala om alla de spännande museum som står på tur för att bli upplevda.

Storstäder från norr, över öst, till söder och väst…

Hela året runt, bjuder alla Italiens storstäder på olika spännande möjligheter för en kortare weekendtur, eller en lite längre semester. Även om chanserna för uppehållsväder året runt, är betydligt större i Italien än i Sverige, ska jag för sakens skull ändå nämna att vädergudarna kan vara lömska även i Italien. Så packa ner paraplyet tillsammans med solglasögonen. Läs vidare och hitta inspiration till din resa till en av Italiens många spännande storstäder.

Venedigs mystiska melankoli
Här du någonsin övervägt att åka till Venedig på vintern, med sedan beslutat dig för, att det nog inte är något man gör? Om så är fallet, kan du mycket väl ha gått miste om en stor upplevelse. Stadens mystiska melankoli, den öde Markusplatsen, de frostiga mornarna och fullmånen, är alla element, som du sällan kommer i närheten av om du besöker Venedig i de mer traditionella, varma månaderna.

Morgentåge over Markuspladsen i Venedig
Morgondimma över Markusplatsen i Venedig

Att gå runt i en av världens mest berömda städer och känna sig som en av de lokala, är en speciell upplevelse. Du får uppleva att strosa runt i kvarteren längs kanalerna helt för dig själv, och 100 meter längre fram i dimman ser du en lång svart kåpa som snabbt svänger runt bakom hörnet – ser du i syne, eller har du blott låtit dig förtrollas av Venedigs vintermagi?

Du kan se alla våra semesterbostäder och hotell i Venedig här.

Rom vid juletid
Är du efter månaders uppladdning inför julen, trött på synen av tomtenissar och girlanger? Då ska du åka till Rom och uppleva ett helt annat sätt att fira denna högtid på.

Det kan sägas kort: italienarna har inte samma förhållande till julen, som många av oss har. Och då Italien är stort, är varierar också traditionerna mycket inom landet. Också gatubilden ser annorlunda ut. Stilen närmar sig något, som vi kanske mer förknippar med USA. Det används många ampere på att lysa upp julgranar och figurer av tomten. Många torg fylls med de berömda bancarella di natale (julbodar), där du kan hitta färgglatt godis, leksaker, väskor, kläder och diverse italienskt julpynt. De ska alltså inte förvänta dig glögg, pepparkakor och marsipangrisar, då dessa är helt okända fenomen för gemene italienare. Julkrubban (presepo) tar fortfarande stor plats i de italienska hemmen, och de fullbordas den 24 december när det lilla Jesusbarnet läggs i krubban där han hör hemma. Julkrubborna finns inte bara i hemmen; även i alla kyrkor som håller midnattsmässor på julafton, pryds med presepi i olika storlekar och utformningar. På Petersplatsen framför Peterskyrkan finns den mest berömda. Här kan du nämligen varje år beundra en julkrubba med figurer i naturlig storlek.

Om du vill uppleva en annorlunda julstämning, så åk till Rom och märk själv skillnaderna. Här kan du se alla våra semesterbostäder och hotell i staden. Om du vill veta mer om hur man firar jul i Italien, så kan du läsa vår artikel om de italienska julspelen här.

“Shop til you drop” i Milano
Milano är känd för många saker, men mest av allt är staden nog känd för sin status som Modets Mekka. Varför inte starta det nya året med att besöka denna levande stad, och köpa allt det dyra till en billig(are) peng? Även i Italien har man nämligen rea i januari, och du kan komma att spara många slantar på kläder, skor och väskor i alla prisklasser. Besök t.ex. Via Torino, som bjuder på italienska butiker i den billigare avdelningen.

Den imponerende tagkonstruktion i galleriet Vittorio Emanuele II
Det imponerade taket i Galleria Vittorio Emanuele II.

På en stora gågatan Corso Vittorio Emmanuele hittar du en blandning av dyra och billigare italienska och internationella butiker, medan du i det närliggande kvarteret runt Via della Spiga och Via Monte Napoleone hittar de exklusiva, och stundtals, vackra butikerna med dyra kläder och accessoarer från hela världens stora modehus. På Corso Buenos Aires har du flera kilometer av butiker av olika slag. Efter en lång dag med shopping, kan du blanda dig med de lokala i det trevliga kvarteret Brera, där det vimlar av restauranger, barer – och spådamer! Vill du vara mer trendy, så kan du avsluta kvällen bland Milanos unga på Via Corso Como.

Vet du inte var du ska bo i Milano? Då kan du ta en titt på våra semesterbostäder och hotell i staden här.

Få Florens för dig själv (ok, nästan i alla fall…)
Florens är en av de städer i Italien, där det nästan året runt är fler turister än invånare… så känns det i alla fall, när man färdas in i den inre kärnan runt domkyrkan Santa Maria del Fiore, och guldsmedsbron Ponte Vecchio. Hr du lust att uppleva staden, men inte alla turister, kan månader som februari och mars vara bra månader att åka hit. Under dess månader kan du vara så lyckligt lottad att du kan sitta utomhus i solen och äta din lunch, men som utgångspunkt ska du nog ändå ta med dig den tjocka jackan till kvällens promenader. Lågsäsongen har flera fördelar. Inte nog med att köerna till bland annat Uffizierna är kortare, så är också hotellpriserna väsentligt lägre. Var dock uppmärksam på, att det löpande hålls mässor i Florens, vilket avspeglar sig på hotellpriserna – så kontrollera alltid prisbilden innan du boka flygbiljetterna.

Du kan hitta din semesterbostad i Florens här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer