Italien tilldelas återigen världsarvsstatus av UNESCO

Italien håller fast vid sin position som världens ledande nation, när det kommer till antalet sevärdheter som blivit tilldelade den eftertraktade världsarvsstatusen av FN:s organisation för kultur, vetenskap och utbildning, UNESCO.

För bara några veckor sedan, adderade UNESCO två nya sevärdheter till Italiens redan långa lista med världsarv, som nu rymmer hela 53 sevärdheter – det är 1 mer än Kina som kommer på andra plats på listan; samt 7 fler än Spanien som kommer på tredje plats med sina 46 sevärdheter.

Kulturell supermakt

Att Italien har nått förstaplatsen, är inte någon tillfällighet. Olika italienska ministrar och institutioner har i  många år arbetat hårt för att uppnå status som kulturell supermakt genom UNESCOs världsarvslista, som av följare ses som en vetenskaplig och objektiv kvalitetsstämpel av ett lands kulturella, historiska och miljömässiga arv; medan den av kritikerna anses vara ett alltmer inflatoriskt och politiserande marknadsföringsverktyg, vars egentliga mål är att locka turister till ett visst land, och som – enligt kritikerna – blivit skevt fördelat mellan de 193 FN-länderna i förhållande till det faktiska antalet betydelsefulla historiska, miljömässiga och kulturella sevärdheter som finns runt om i världen.

Firenze
Florens historiska centrum finns med på UNESCOS världsarvslista

Globalt sett finns det (i juli 2017) 1073 sevärdheter på UNESCOs världsarvslista, varav 832 är kulturella, 206 miljömässiga och 35 är av blandad art – och de är alla fördelade på 167 länder. Italien står för hela 10,5% av alla Europas och Nordamerikas samlade världsarv.

Fästningsstäder och bokskogar…

Bland de två nya italienska sevärdheterna på listan, finns en grupp unika venetianska fästningsstäder, som alla härstammar från 1500-talet och framåt, och som omfattar den stjärnformade fästningsstaden Palmanova nära Trieste; Peschiera del Garda som är byggd som en ö-fästning på floden Mincio i Verona; samt den berömda försvarsmuren i den översta delen av staden Bergamo (Città Alta).

Bergamo
Bergamos gamla försvarsmur i den övre delen av staden, Città Alta, finns nu också med på UNESCOs världsarvslista

Den andra italienska sevärdhet, som nu blivit tillagd till listan, är en rad urskogar av bok, som sträcker ut sig över en area på mer än 2000 hektar, från regionen Toscana i centrala delen av Italien, till regionen Kalabrien i den södra delen av landet.

Även om Italien nu återigen leder kampen om att vara kulturell supermakt under UNESCOs omdiskuterade termer, är landet långt ifrån färdigt med att ansöka om världsarvsstatus från FN-organisationen. Enligt sägnen, är landets myndigheter redan igång med försöka lägga till ytterligare tre italienska “sevärdheter” på listan, bland annat det böljande landskapet i vinområdet Prosecco och den berömda napoletanska pizzan…

Resor till Italien

Vill du besöka några av Italien alla kulturarv? Då kan du boka din resa till Italien online hos oss – enkelt, snabbt och säkert.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer