Italien, om barnen får bestämma

Barn älskar Italien. Sol, sommar, sand och samvaro är alla ord, som klingar gott i varje barns öron. Men vem i familjen ska egentligen få bestämma takten, och ställa krav på semestermålet? Vi tittar på olika semesteralternativ i Italien som är både föräldra- och barnvänliga.

Sommarsemester betraktas av många familjer som den heligaste kvalitetstiden på året. Under semestern finns det tid till att fördjupa sig i familjesamvaron utan förpliktelser och dåligt samvete, och det finns mer tid att ge till barnen och åka på utflykter tillsammans. Semestern i Italien kan tillfredsställa allas önskningar och varje barns behov av lek och stoj. Här finns plats till barn, och vuxna med barnasinnet kvar.

Barnvänlighet i alla dess former

Men hur ska man kunna förena barnens och de vuxnas olika förväntningar på sommarsemestern? Lite fyrkantigt sagt önskar de flesta barn att leka och ha kul, prova nya leksaker, åka på spännande utflykter och plaska runt i vattnet (antingen i poolen eller i havet), medan mamma och pappa oftast föredrar att låta sig förföras av vackra utsikter, stämningsfulla städer och vällagade italienska måltider med en god flaska vin – så länge barnen är glada.

Barnvänliga platser står högt i kurs, men vad betyder egentligen barnvänligt, och vilka förväntningar har barn och vuxna på ett barnvänligt hotell eller semesterbostad? Barnvänligt kan som utgångspunkt beskrivas som faciliteter och aktiviteter som stimulerar barn, eller som något föräldrarna anser vara säkert för baren. Redan där uppstår en första intressekonflikt, för betyder barnvänligt då lek som vattenplask, eller säkerhetstillämpningar och krav på ofarliga omgivningar?

Legende børn på Aparthotel Ashanti i Bibione
Lekande barn i poolen på Aparthotel Ashanti i Bibione.

Några anser att det ligger en önskan om stimulans och kreativitet i begreppet “barnvänlig” och letar därför efter ställen med massor av lek och klippor man kan klättra på, medan andra lägger vikt vid barnpool, semesterbostad i ett plan och att det inte går några större, farliga vägar i närheten. Andra barnvänliga krav bygger på att man hela tiden kan ha barnen inom synvinkeln, oavsett om man står på terrassen, eller sitter på stranden.

Svenska barn vs. italienska barn

Barn och vuxna kan alltså ha väldigt olika syn på barnvänliga ställen, men är det också skillnad på svenska och italienska barn? Det finns många stereotyper mellan olika kulturer, även mellan Sverige och Italien. Många är eniga om att italienska barn lever överbeskyddade liv där de pysslas om på ett sätt som nästan gränsar till det skadliga. Italienska barn växer till exempel upp, på gott och ont, med konstanta påminnelser om kroppstemperaturer, blodtryck och varm klädsel. Utöver denna stundtals björntjänst-omsorg är italienska barn och mycket disciplinerade och lydiga både i skolan och på museum där det krävs disciplin, medan de under familjens sköte och på stranden slår sig mer lösa med rop och skrik. Flera anser också att italienarna har en stor spännvidd i deras känsloregister med hänsyn till barnuppfostran – så avståndet mellan en utskällning och en kram kan vara mycket kort.

Svenska barn får däremot ofta lov att stå mer på egna ben och lära sig av sina egna (ibland mindre trevliga) erfarenheter – men detta ger också svenska barn ett sunt förnuft och en sund verklighetsuppfattning. Svenska barn räknas också in i föräldrarnas beslut – man lyssnar till barnens åsikter, frågar dem om råd och behandlar dem ofta som små vuxna.

Det finns alltså många uppfattningar och meningar om barns villkor och uppfostran, och man kan konstatera att kulturer är olika, att barn är olika – och att uppfattningen om vad som är “barnvänligt” är olika. När ni åker utomlands, kan ni välja att ta det med ro samt att se det som ett tillfälle att lära er om andras kulturers och se hur ni ska bete er för att kringgå jobbiga omständigheter – eller bara för att skaffa en kul semesterkamrat.

En barnvänlig semesterbostad

Vem har semesterbyxorna på? Eller, vi skulle kunna fråga, hur mycket tar du hänsyn till barnens önskningar, när ramarna för er kommande semester ska kartläggas? Vi har hittat några bostäder, som kan delas in i två kategorier. Den första kategorin vänder sig till de familjer, där barnenens önskningar har fått topp-prioritet. Denna kategori kallar vi: Barnen har semesterbyxorna på! Den andra kategorin vänder sig till de familjer, där föräldrarnas primära intresse naturligtvis är att barnen är glada och har det bra, men de har också möjlighet till att prioritera sin egna intressen. Denna kategori kallar vi: Föräldrarna har semesterbyxorna på!

Der findes masser af muligheder for en ferie med børn i Italien
Det finns massor av möjligheter för en semester med barn i Italien.

Om barnen bestämmer

I de familjer, där barnen har bestämmer, rekommenderar vi att man åker till en barnvänlig semesterresort som en av de två vi nämnder här nedan. Där kommer barnen kunna finna en barnpool, rikligt med plats för att leka och ha det bra, olika sportliga och underhållande aktiviteter, strand och vatten. Det finns till och med en restaurang på många av ställena, vilket gör att barnen inte behöver avbryta sin lek och sätta sig ner på en stol bara för att mamma och pappa ska äta.

1] Ghiacci Vecchi, Campiglia Marittima, Toscana
2] Hotel Mediterranee, Adriatiska kusten, Bibione

Om föräldrarna bestämmer

I de familjer, där föräldrarna bestämmer, rekommenderar vi att man bokar sin vistelse i en mer “föräldravänlig” semesterbostad som en av de två här nedan. Här ligger fokuset på en stillsam och vacker boning i stämningsfulla omgivningar, med möjlighet för kulturell stimulans… och kanske till och med lite romantik. Dessutom hittar man en restaurang, så att man kan njuta av den läcker och väl tillagad måltid tillsammans med en god flaska vin, medan barnen ligger tryggt och sover i deras sängar. Men dessa semesterboende tillfredsställer också barnens önskningar, för här är även de välkomna. Här finns en pool, möjlighet för aktiva stunder på lekplats eller i naturen, och kanske finns det till och med djur som barnen kan underhålla sig med att kela eller leka med. För nutidens barn finns det också internet på de flesta ställen, så regnar det kan man också hålla sig sysselsatt, till exempel på detta hotell:

1] Camin Hotel Colmegna, Maggioresøen

Far på spadseretur med sin datter i Val Venosta
Far och dotter på upptäcktsfärd i Val Venosta.

En barnvänlig dag

En barnvänlig semester består självklart av en lång rad faktorer. Och precis som vi vuxna kan uppskatta en lugn stund på Italien-semestern, så sätter barnen högt pris på en upplevelse och omväxlande dag som verkligen kommer att kommas ihåg en längre tid. Italien har många barnvänliga semesterdestinationer, varifrån man kan åka på dagsutflykter för att sätta extra krydda på tillvaron. Man kan bland annat åka till ett zoo, titta på fiskar i stora akvarier, betrakta naturens version av ett lekland i underjordiska grottor, eller besöka stor nöjesfält. I Toscana kan man också besöka ett center för sköldpaddors bevarande, om man känner stor sympati för de fyrbenta. Det finns med andra ord massa möjligheter för en minnesvärd utflykt, och nedanför har vi sammanställt några av dem:

1) Badlandet Cupolelido og Parco Safari delle Langhe, Piemonte
2) Akvariet i Genova, Ligurien
3) Parken Zoosafari och Fasanolandia, Apulien
4) Equi Terme och vindgrotten, Toscana

En riktigt trevlig resa både till stora och små!

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer