Italien lanserar gratis wifi app

Den italienska regeringen har lanserat en gratis wifi app, som ska ge turister – både italienska och utländska – möjlighet att lätt kunna koppla upp sig till ett gratis wifi-nätverk över hela landet.

App:en är ett resultat av ett avtal mellan Utskottet för Ekonomisk Utveckling, Det Italienska Kulturutskottet och “Byrån för det digitala Italien”, som ingicks år 2016 med objektivet att “utveckla intelligenta plattformer för turister på italienskt territorium”. Det första steget i denna plan, är det så kallade “Wifi Italien IT”-projektet.

Installeras på smartphone

App:en installeras på din smartphone, och när registreringen är genomförd, leder den telefonen – i princip – att koppla upp till det fria wifi-nätverk som finns nära enheten. Som en del av projektet har man ställt upp ett nätverk av wifi hotspots på utvalda ställen runt om i landet, t.ex. på tågstationer, museum och andra offentliga institutioner.

För att installera funktionen ska du först ladda ner app:en, varpå du ska identifiera dig själv och skriva in grundläggande info om dig. Du ska dock vara beredd på, att din personliga data, liksom ditt användarbeteende, används anonymt av de italienska myndigheterna för att analysera och anpassa deras utbud till turister. Efter den inledande installationen, behöver du inte spendera mer tid på att på att identifiera dig själv, enligt app:ens hemsida.

Blandat mottagande

App:en har haft en turbulent start, med blandat mottagande bland både vanliga app-användare och professionella användare i den italienska pressen. Många app-användare klagar över att nätverket ännu endast täcker en liten del av landet – såsom storstäderna Rom, Bari, Milano och Florens – medan den stora italienska tidningen La Repubblica i ett test av app:en som offentliggjordes i tidningen den 17 juli, har kallat den för en “flopp” som inte lyckas koppla upp användare till wifi-nätverk utanför de institutioner där routern fysiskt är placerad.

“Användaren förväntar sig det som regeringen marknadsför, men som tjänstens nätverksinfrastruktur (för ögonblicket) inte kan leverera”, låter kritiken.

Resor till Italien

Om du är på gång att planera din semester till Italien, eller redan är iväg på din resa, kan du här se var den närmaste hotspoten i Italien ligger.

Om du är på jakt efter en handplockad semesterbostad i Italien, kan du hitta fler än 1800 handplockade hotell, lägenheter och villor i Italien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer