Italien har nu näst flest Michelin-restauranger i världen

Italien benämns ofta för sin fantastiska gastronomi – och nu finns det mer att ära dem för.

I den kända franska matbibeln, Michelinguiden, som varje år delar ut en till tre stjärnor till utvalda restauranger världen över, är Italien nu det land som har näst flest restauranger med de legendariska Michelin-stjärnorna, endast besegrad av guidens ursprungsland, Frankrike.

Totalt tilldelades 343 italienska restauranger Michelinstjärnor i guidens utgåva för år 2017, varav 294 stycken är en-stjärniga restauranger, 41 stycken är två-stjärniga och de sista 8 är tre-stjärniga.

Bland Italiens tre-stjärniga restauranger hittas Osteria Francescana i staden Modena (Emilia-Romagna), som i juni 2016 korades till världens bästa restaurang – framför bland annat danska Noma – samt restaurangerna Piazza Duomo i Alba (Cuneo), Da Vittorio i Brusaporto (Bergamo), Dal Pascatore i Canneto sull’Oglio (Mantova), Le Calandre i Rubano (Padova), Enoteca Pinchiorri i Florens, La Pergola i Rom och Reale i Castel di Sangro (l’Aquila).

Italien lyckades också få in hela fem nya restauranger i gruppen två-stjärniga restauranger, vilka inkluderar Dan Maison på ön Ischia, Seta i Milano, Locanda Margon i Ravina, Terra i Val Sarrento och Enrico Bardolini al Mudec i Milano.

Italienarna är världsberömda för deras färdigheter i köket.
De italienska kockarna är inte bara bland världens mest humoristiska, som här, men är enligt Michelinguiden också bland världens bästa…
När matlagning blir en konst…

Michelin-guiden utkom första gången år 1900, utgiven av de franska bröderna André och Édouard Michelin. Michelin-bröderna var däckfabrikanter och den första guiden innehöll nyttiga upplysningar för bilister, däribland kartor, instruktioner om reparationer och däckbyte, och listor över bilmekaniker, hotell och bensinstationer. Bröderna hoppades, att de med denna speciella bilguide, som de delade ut gratis i 36.000 exemplar, skulle kunna öka efterfrågan på bilar, och därmed bildäck i Frankrike: på en tidpunkt då det fanns färre än 3000 bilar i lander.

Först senare utvecklades guiden, så att den också innehöll listor över restauranger och rekommendationer av så kallade “inspektörer”. År 1926 införde bröderna ett stjärn-system, så att de kunde kategorisera restaurangerna efter kvalitet; men det var först fem år senare, år 1931, som de började nyttja systemet med tre stjärnor, det som används än idag.

Är du intresserad av att prova någon av de italienska Michelin-restaurangerna?

Då kan du beställa en resa till Italien här, eller skicka en förfrågan till oss här. Du kan också ringa till oss på 040 60 60 499.

Om du är intresserad av att läsa mer om italiensk mat och vin, och få inspiration från italienska recept, så bör du besöka vår kategori om italiensk gastronomi här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Allan

Lär dig göra citronlikören Limoncello

Limoncello är en riktigt god citronlikör som härstammar från Amalfikusten söder om...
Läs mer