Istanbul – där öst möter väst

Skymning över Istanbul
Skymning över Istanbul

“Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet,”

Så lyder den första raden i Rudyard Kiplings berömda dikt The Ballad of East and West. Men kanske är det så, att Istanbul är undantaget som bekräftar regeln. För i Istanbul möts verkligen öst och väst. Staden sträcker sig över Bosporen, det sund som delar Istanbul i två delar, och därmed ligger Istanbul både i Europa och Asien. Och kanske är det detta sällsynta möte mellan öst och väst, som bidrar till att ge staden en helt enastående atmosfär. Istanbul är både en modern storstad (faktiskt Europas största) och ett förhistoriskt huvudsäte för flera av historiens stora civilisationer.

Istanbul – en levende stad

Traditionernas möte med det moderna ger utslag i en mycket levande stad, som också ger känslan av att befinna sig i en helt annan tid. Både gamla och nya Istanbul är dock full av liv, och köpmän har fullt upp med handel både bakom butikernas spegelblanka glasfasader och i den jättestora bazaaren, Grand Bazaar, där fler än 5000 butiker håller hus. Ja, Istanbul är en stad, som är full av aktivitet nästan dygnet runt.

Grand Bazaar i Istanbul
Grand Bazaar i Istanbul. Foto: faungg’s photosCC BY-ND 2.0

Istanbul har ett ovanligt rikt historiskt arv, för staden har alltid utgjort skådeplats för några av de stora sammanstötningarna mellan västra och östra civilisationer. Istanbul har därför under en period huvudstad i det mäktiga Romarriket, då under namnet Konstantinopel. Senare blev staden en del av det Osmanska riket, och denna långa historia har idag lett till en stad rik på kultur.

Sevärdheterna ligger sida vid sida

Vittnesbörd om Istanbuls stormiga historia finns på många platser i staden, dock i övervägande grad på den europeiska sidan om Bosporen, där den gamla, ursprungliga stadsdelen – kallad Stamboul – befinner sig. Här ligger sevärdheterna sida vid sida, och en del av dem är i absolut världsklass. Här neden kommer jag ge ett litet smakprov på två av dem.

Hagia Sofia

Hagia Sofia är ett fantastiskt och levande exempel på Istanbuls långa tradition för storhet. Egentligen är det en byzantinsk kyrka, men romarna gjorde om den till en katedral, och efter det byggdes den om till en moské av osmanerna – för att slutligen idag framstå som ett museum.

Hagia Sofia
Hagia Sofia. Foto: Julio Roman Fariñas. CC BY 2.0

Det var den legendariske presidenten av skaparen av det moderna Turkiet, Atatürk, som stod bakom den sista transformationen. I många århundraden var Haga Sofia den största moskén i Istanbul, men detta ändrades då Sultan Ahmed-moskén – kanske bättre känd som den blå moskén, byggdes på 1600-talet.

Topkapi-palatset

Vackert beläget nere vid Bosporen, ger Topkapi-palatset en annorlunda, men inte desto mindre enastående, inblick i Istanbuls mer världsliga historia. I 600 år regerade sultanerna över det Osmanska riket från denna imponerande byggnad. Och det sparade inte på krutet. Du kan uppleva det mesta av palatset på en guidad rundtur i den imponerande byggnaden, med några platser är fortfarande förbjudna områden – eller harem. I haremet bodde både sultanens alla hustrur och konkubiner, som hade färre rättigheter (och idag nog skulle anses vara sexslavar) – dock kunde utvalda konkubiner höjas högt över denna status av sultanen. Haremet kan man säga var familjehemmet i palatset, där även sultanens mor, alla hans barn, och de kastrerade vakterna – eunuckerna – bodde.

Topkapi-paladset
Topkapi-palatset. Foto: Jorge Láscar. CC by 2.0

Istanbul kan verka nästan överväldigande på grund av storleken, och de otaliga väsentliga sevärdheterna, men efter ett par dagar känner du dig ändå hemma på de mest centrala platserna i staden. Då andra städer i världen har så mycket att erbjuda som Istanbul, och jag ser fram emot att åka tillbaka till staden, flera gång om!

Resor till Istanbul med Hideaways

Vi har handplockat spännande hotell och semesterlägenheter i Turkiets huvudstad, som du kan bo på, på en resa till Istanbul. Läs mer om hotellen och få mer information om Istanbul på nedanstående länk. Du kan också läsa mer om Rudyard Kiplings dikt The Ballad of East and West på Wikipedia.

Se alla resor till Istanbul med Hideaways här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer