Involtini di Melanzane – Auberginerullader med tre ostar och tomatsås

Involtini di melanzane - aubergineruller med tre oster og tomatsaus - er et populært innslag i det italienske kjøkkenet

Jag älskar aubergine! Men jag kan ärligt säga att jag, innan jag flyttade till Italien, hade använt denna grönsak i min matlagning endast en handfull gånger. Men det är det som är så härligt med att flytta till nya länder. Man öppnar sina ögon och sinnen för nya kulturer – och i detta fall, ingredienser!

Utan att ha gjort en empirisk undersökning, skulle jag vilja påstå att aubergine – melanzana på italienska – används i betydligt större utsträckning i Italien i jämförelse med i de skandinaviska länderna. Men detta är kanske inte så konstigt, med tanke på att plantan trivs betydligt bättre i Italiens milda klimat, framförallt det på Sicilien.

Just namnet melanzana sägs härstamma från de latinska orden ”mala insana” vilket kan översättas till ”galet äpple” och syftar till att italienare under medeltiden trodde att man faktiskt blev knäpp av att äta aubergine då dess frön lagrar alkaloider, ett sorts gift som har stark inverkan på människokroppen. Idag vet man dock att mängden alkaloider i auberginen är ytterst liten, så det är absolut ingen fara att mumsa i sig denna grönsak. Och personligen har jag ätit massvis av aubergine de senaste åren, och jag har ännu inte blivit galen (mig veterligen…).

Här delar jag med mig av mitt recept på en mycket populär italiensk rätt med aubergine: involtini di melanzane. Det är auberginerullader som är fyllda med spenat och tre olika sorters (italienska) ostar, och som serveras på en bädd av härligt len tomatsås. Allt det bästa från Medelhavsköket med andra ord!

Fakta
Tillagning: ca 1 – 1 ½ timme
Antal portioner: 2

Ingredienser

 • 1 aubergine
 • 2-3 msk salt
 • 2 ½ msk olivolja
 • 1 liten gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 70 g bladspenat
 • 1 krm färskriven muskotnöt
 • 125 g ricotta
 • 1 dl färskriven parmesanost
 • ½ mozzarella
 • 400 g passerade tomater + lika mycket vatten
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 nypa socker
 • Salt & peppar
 • Kvisttomater till servering

Tillagning
Skiva auberginen i ½ centimeter tjocka skivor (du behöver 6 skivor). Salta dem rikligt och lägg i ett durkslag i 30 minuter för att låta dem vätska av sig. Skölj sedan av dem i rinnande vatten. Stek dem mjuka i 2 msk olivolja – gärna i en grillpanna så att du får fina mönster, men det går lika bra i en vanlig stekpanna. Vänd på dem så de får stekyta på båda sidor.

Häll i de passerade tomaterna i en kastrull. Fyll förpackningen med lika mycket vatten och häll även ner detta i kastrullen. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med knivbladet, lägg sedan ner i tomatsåsen. Krydda med oregano, socker, salt och peppar. Låt koka ner till hälften på svag värme, ca 30-40 minuter – du ser när såsen blivit tjock. Ta sedan ut vitlöksklyftan.

Hacka lök och den andra vitlöken. Stek mjuka i resterande olivolja. Vänd ner spenaten och låt den bli mjuk. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Häll upp blandningen i en skål och vänd ner ricotta och riven parmesan. Blanda.

Lägg aubergineskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen på de sex skivorna. Lägg fyllningen i ena kortsidan. Toppa med en bit mozzarella, salta och peppra och rulla sedan ihop aubergineskivorna. Lägg dem i en ugnsform som är smord med olivolja – se till att skarven ligger nedåt. Lägg några kvisttomater bredvid auberginerulladerna så att de får ugnsbaka medan auberginen blir klar. Sätt in i en 225 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter.

Häll upp tomatsåsen i en djup tallrik. Toppa med auberginerulladerna och till sist de ugnsbakade tomaterna.

Vill du ha ett till recept med aubergine som huvudingrediens?

Klicka här och ta del av vår matmamma Luisas recept på den sicilianska pastarätten Pasta alla Norma
Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer