Inspiration till din vandringssemester i Toscana

Hur behagligt det än är att njuta av utsikten från ditt bord i skuggan på restaurangen, och hur skönt det än är att åka från ställe till ställe i bil, så blir upplevelsen av naturen mycket större och mer intensiv när du använder dig av apostlarnas hästar för att komma upp till toppen av berget. Och var är landskapet vackrare att göra detta, än i Toscana?

Omväxling förnöjer

Man säger att omväxling förnöjer, och aldrig känner jag det mer än när jag vandrar. Även det mest bildsköna och förtrollande landskap blir trist när jag vandrat genom det en längre tid, och möjligheten för variation alltid av största vikt när jag väljer område för mina vandringssemestrar. Toscana är därför ett perfekt val eftersom du får allting: berg, skogar, hav, kullar, lågland, odlade marker och outforskad natur, små landsbyar och stora kulturstäder. Dessutom ska det poängteras att möjligheten för god mat och vin heller inte saknas. Man har ju behov av att fylla på med kalorier!

Udsigt mod bjerg ved Siena
Toscana har allt som krävs för att en vandringssemester ska bli lyckad. Här ett vackert landskap i närheten av staden Siena…

Möjligheter och omöjligheter

Det har tagit mig många år att på allvar upptäcka potentialen i Toscana som vandringsområde. Första gången var ett fiasko, men det var faktiskt helt och hållet mitt eget fel. Jag hade nämligen inte orienterat mig ordentligt hemifrån, så jag trodde att man kunde vandra på de idylliska stigarna genom det centrala Toscana, med ryggsäcken på ryggen utan att bli uttråkad: landskapet är ju så vackert! Det kunde jag för all del, men stora sträckor blev avklarade på landsvägar då det inte fanns några stigar, och het asfalt med flitigt passerande bilar i hög fart utgör inte de bästa förutsättningarna för vandring. Lärdomen var att vill du vandra långa turer i Toscana så ska du sätta sig väl in i möjligheterna först, och välja sitt område med omsorg.

Massvis av stigar

De allra flesta tänker sig för betydligt mer än jag, och dessutom är det också förhållandevis få som önskar vandra hela sin semester från morgen till kväll. Det vanligaste är att ha en fast bas, varifrån du i bil kan ta dig till vandringsstigar av passande längd för en halv eller heldag. Jag vet inte hur många tusen kilometer utmärkta vandringsrutter det finns i Toscana, men du behöver inte åka långt ut på landet förrän du stöter på skyltar som anger lokala rutter, eller ser de röd-vita markeringar som indikerar en av vandringsförbundet CAIs stigar. Flera gånger kommer du uppleva att stigarna passerar ditt semesterboende, det sker bland annat vid I Veroni, La Caminata, Casa la Vite, Fattorie Santo Pietro och flera andra. Den gamla pilgrimsrutten genom Italien, La Via Francigena, går precis förbi lantstället La Torraccia di Chiusi vid San Gimignano.

San Gimignano
San Gimignano är en av alla de vackra byar du kan besöka, när du åker på vandringssemester i Toscana…

Här lärde ägarna sig för några år sedan att rutten inte nödvändigtvis stannar i Rom, då en pilgrim (och hans åsna) kom förbi på vägen hem… från Jerusalem. Så långt behöver du såklart inte vandra, men om du vill vandra längre än bara en kortare tur bör du köpa en detaljerad karta, för av det enorma antal stigar är det många som är dåligt markerade. I en vanlig bokhandel kan du med stor sannolikhet hitta kartor över området i skala 1:25.000, där vandrings- och cykelstigar är utsatta.

Vandringsparadiset

Om formen och viljan tillåter det, kan det nordvästra Toscanas bergrika delar varmt rekommenderas. Norr om Pisa och Lucca hittar du de Apuanska Alperna som bjuder på ett ovanligt stort och välmarkerat stigsystem. Här kan du vandra från havet nära kuststaden Viareggio, genom dalar och skogar upp i bergen. Det är praktfullt att gå mellan toppar på upp mot 2000 meters höjd och se ut över havet. Här finns något för alla, några stigar är så lätta att du ofta möter familjer med mindre barn, andra är utrustade med kedjor och stålvajrar för att säkra att inte någon störtar ner. Stigarna är fint markerade, men det finns många av dem och de korsar ofta varandra, så en bra karta är en absolut nödvändighet. Den stora fördelen med detta område är att du aldrig behöver vara speciellt långt från civilisationen – här ligger många mindre byar med restauranger och gamla hyddor som du kan övernatta i – samtidigt som du upplever naturen i dess renaste form.

Bjerge i Toscana
Toscana består inte endast av pittoreska alléer kantade av cypresser. Här finns också höga berg som lockar äventyrslystna vandrare…

Det är med andre ord ett perfekt ställe för dagsutflykter, då vandringslederna ofta går genom civiliserade områden och du kan också, utan besvär, vandra här i flera veckor utan att gå på samma stig två gånger.

Mina egna upplevelser

Jag upplevde själv detta område för första gången augusti 2012, då jag och min fru flög till Pisa, tog tåget till Viareggio där vi bytte till buss och åkte de 15 km till Camaiore inne i landet. Här provianterade vi i den lokala butiken, och så började vi vår vandring uppåt. Vi hann gå i cirka tre timmar innan vi fann en äng där vi slog läger och tältade över natten. De kommande dagarna gick vi norrut genom bergen. Här var det upp och ner – och när vi tre dagar senare promenerade in på Ristoro del Cavaliere vid Piazza al Serchio, där vi satte upp tältet mellan kaninburar och getters hagar, hade vi vandrat genom aktiva marmorbrott, kravlat ner för klippor medan vi höll oss fast med kedjor, slagit läger där vi fått lust (det är tillåtet att tälta praktiskt taget överallt) och mött väldigt få andra vandrare. Det var första, men absolut inte sista gången turen gick till denna del av Toscana. Nästa gång stannar vi nog ett par veckor!

Bjergsti i Toscana
I de toskanska bergen kan du uppleva naturen i dess mest rena form…

Vill du veta mer om vandringssemestrar i Italien?

Om du är intresserad av att vandra i Italien, inte bara i Toscana, rekommenderar jag dig att läsa vår populära vandringsguide där du hittar massa tips om alla de olika vandringsmöjligheter som finns i landet.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer