Insalata di arance – siciliansk apelsinsallad

Sicilianarna älskar att använda apelsiner och citroner i deras sallader, och de föredrar faktiskt att äta dem salta framför söta. Men de har också en fördel på Sicilien, som vi inte kan göra mycket åt här i norr: på Sicilien växer citroner och apelsiner med ett så välsmakande skal, att till och med det vita smakar gott. I Norden får vi nöja oss med att använda fruktköttet.

Fakta:
Antal portioner: 4
Tillagning: ca. 15 min.

Ingredienser

  • 5 stora apelsiner (välj de sötaste och mest aromatiska du kan hitta – dofta dig fram)
  • Salt och färskmalen peppar
  • 1 handfull fänkålsdill eller bladen från en selleri
  • Hackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja

Tillagning:
Skala apelsinerna och filéa dem sedan med en vass kniv. Lägg filéerna dekorativt på ett fint fat. Krydda med salt och färskmalen peppar, efter smak. Saltet kommer göra mindre smakfulla apelsiner mer karaktär. Sprid över hackad fänkålsdill/selleriblad samt persilja över apelsinerna. Ringla över olivolja och servera.

Servering:
Salladen gör sig fantastisk till en vällagad stek eller andra smakrika kötträtter.

När det är högsäsong för blodapelsiner, är denna salladen särskilt vacker med de röda nyanserna!

Buon Appetito!

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer