Ingen sommar utan ett besök i Santa Margherita Ligure

År 2009 var jag på semester i Viareggio med tre tjejkompisar. Genom en kompis systers brors fasters kusin (typ så) blev vi inbjudna på en födelsedagsfest i Santa Margherita Ligure några dagar senare. Det är en bit att köra mellan båda dessa städer, men våra italienska vänner garanterade oss att detta var en fest vi inte fick missa – det skulle bli årets happening! Sagt och gjort, några dagar senare styrde vi vår hyrbil (en Fiat Panda som vi lämpligt hade döpt till Pandararri eftersom alla andra bilar i Viareggio mer eller mindre var Ferraris och vi ville smälta in…) norrut – och vi ångrade inte beslutet att medverka på denna omtalade fest en enda sekund. Födelsedagsbarnet, en man i sina bästa år, hade samlat släkt, vänner och familj, kända som okända, i sin privata villa i Santa Margherita, med hela tre terrasser som blickade ut över havsbukten. Det var mat och vin, det var sång och dans. Det var italiensk gästfrihet ut i fingerspetsarna. Sedan den dagen har Santa Margherita haft en speciell plats i mitt hjärta…

Santa Margherita Fiskebåtar
Santa Margherita är ett fiskeläge i Ligurien, och precis som i många andra städer på den Italienska Rivieran, är husen fulla av färger.

Sedan jag flyttade till Milano för fyra år sedan, har det inte passerat en sommar utan minst ett besök i Santa Margherita. Det är smidigt att ta sig till staden, efter bara drygt två timmar med tåg från Milano Centrale och du är framme vid havet. Att få andas frisk havsluft på sommaren, när Milano är mer som en gryta, är guld värt – och att få göra det just i Santa Margherita väcker många minnen till liv.

Mitt på den Italienska Rivieran

Santa Margherita ligger mitt på den Italienska Rivieran, ett stycke som sträcker sig från Ventimiglia i väst (där den Franska Rivieran slutar) och sedan följer den liguriska kusten fram till La Spezia och gränsen till Toscana. Till skillnad från Le Cinque Terre, längst ner i söder på den Italienska Rivieran, är Santa Margherita betydligt mindre frekventerad av utländska (amerikanska) turister med kameran på magen. Däremot är staden ett populärt turistmål bland italienarna själva, vilket gör att det ständigt händer saker i centrum, men utan att det blir för påträngande. Här sitter gubbarna på parkbänkarna och pratar om livet. Här kommer fiskarna in med dagens fångst i den lilla hamnen. Här spelar barnen fotboll på torget. Och allt sker med ett bakgrundsljud av espressokoppar och bestick som skramlar i barerna och restaurangerna. Det är sommar i Italien på riktigt.

Santa Margherita Strand
Med sitt läge mitt på den Italienska Rivieran är badmöjligheterna i Santa Margherita stora…

Och självklart går det att bada i Santa Margherita – det är huvudanledningen till att jag åker dit varje sommar. Jag är uppvuxen vid havet hemma i Sverige, och just havet är garanterat det jag saknar mest i Milano. Därför känns Santa Margherita lite som en oas för mig. Tänk på att här, på Italiens västra kust, består stränderna mest av klippor eller småsten. Men det finns många privata bad, där ni kan hyra solstolar och parasoll och således kunna ligga skönt medan ni njuter av era böcker i solen!

Granne med Portofino

Santa Margheritas närmsta granne i väster är byn Portofino, som nog är en av Italiens mest exklusiva – och mest fotograferade – byar. Från början var Portofino en liten fiskeby, men numera är fiskebåtarna utbytta mot stora yachter som ligger förtöjda i den lilla hamnen. Portofino är vackert – inget snack om saken – men det är också väldigt dyrt att bo här, så en utflykt på några timmar är alldeles lagom. Det går att ta sig till Portofino från Santa Margherita både till fots, till cykel och till havs. Jag skulle inte rekommendera att köra hit, då parkering kan vara närmast en omöjlighet att hitta.

Portofino hamn
Besöker du den Italienska Rivieran är Portofino absolut värt ett besök – den lilla byn vid havet är Instagram-vänlig så det förslår…

Läs också min kollega Allans artikel om naturparkerna på den Italienska Rivieran här.

Färden till havs med en av de små färjorna är dock att rekommendera. Den går snabbt, och är framförallt väldigt vacker. Väl framme i Portofino lägger färjan till mitt i smeten, så det är bara att hoppa i land och börja utforska den lilla byn. Kanske tar ni er upp på en höjd för att hitta den bästa utsikten. Kanske tar ni er in i det lilla centrumet och fönstershoppar i de exklusiva butikerna. Kanske hittar ni en ledig plats på en av uteserveringarna vid vattnet och njuter av ett glas prosecco medan ni spanar på yachterna i hamnen, eller människorna som passerar – har ni tur kanske ni får se en kändis gå förbi…

Prosecco i Portofino
Att slå sig ner på en av uteserveringarna i Portofino och njuta av ett glas prosecco är riktig semesterlyx!

När det börjar närma sig middagstid skulle jag rekommendera er att åka tillbaka till Santa Margherita då det dels finns ett betydligt större utbud av restauranger här, och dessutom behöver ni inte betala överpriser för er pasta. Längs strandpromenaden finns restauranger som serverar dagsfärsk fisk och skaldjur, och självklart kan du också hitta pasta med pesto på menyn – peston kommer ju från Genova som är Liguriens regionshuvudstad. Ett annat alternativ är att köpa med er charkuterier, ostar och focaccia (en annan ligurisk specialitet) och ställa till med en picknick-fest på klipporna vid havet. Det är livet på en pinne det!

Picknick Santa Margherita
Picknick. Mat. Havet. Och vänner. Vad mer kan man önska?

Vill du har fler tips från Ligurien?

Då kan ni spana in mitt recept på focaccia, eller fugàssa som man kallar det för på lokal dialekt, genom att trycka här. Eller så kan ni läsa en reseberättelse från byn Vernazza i Le Cinque Terre här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer