Allt du behöver veta om Malaga i Andalusien

Kusten i Nerja i Malagaprovinsen.
Kusten i Nerja i Malagaprovinsen.

Ska du resa till Andalusien, kommer du högst troligen flyga till Malaga flygplats – och det är många resenärer som sedan direkt åker vidare till andra platser, vilket är synd, för Malaga har mycket att erbjuda. Här kan du läsa om upplevelser och sevärdheter i Malaga, inkörsporten till Andalusien.

Malaga ligger i den södra delen av Spanien, på kusten som är mer känd som Costa del Sol (solskenskusten). Staden är en av åtta regionala huvudstäder i Andalusien, och är dessutom den största kuststaden i södra Spanien med dess cirka 600.000 invånare. Staden ligger nära Sevilla och Grenada, och har ett strategiskt bra läge vid Medelhavet, vilket gör att det är lätt att ankomma till staden via sjövägen.

De viktigaste industrierna i Malaga är lantbruk och turism. Klimatet, med fler än 300 solskensdagar om året och en genomsnittstemperatur på 23 grader, gör Malaga till en perfekt plats att odla och framställa råvaror som olja och frukt. Det härliga vädret, i samband med alla de vackra stränderna i området, gör naturligtvis också, att provinsen är ett populärt ställe för turister att besöka när de reser till Spanien.

rsz_malaga-centrum-spanien-hideaways
Malagas centrum präglas av dess närhet till havet.

Utöver ovan nämnda industrier, är Malaga också den näst största industrihamnen i Spanien, och staden har också en viktig produktion av textiler och födovaror.

Malaga – en stad full av sevärdheter, kultur och nattliv

Malaga är en mycket fascinerade stad, med en rik och unik historia som ger besökaren en stor variation av intressanta saker att se och uppleva. Utöver alla de kulturella attraktionerna, är Malaga också den perfekta platsen för rent livsnjuteri. Den avslappnade Medelhavsatmosfären och det sköna klimatet, har genom ett halvt sekel lockat många utlänningar till platsen (både turister och andra som valt att slå sig ner på full tid i Spanien).

Invånarna i Malaga, som kallas Malaguenos, är kända för att ofta gå ut på kvällarna för att ta ett snack med kompisarna, ta en drink tillsammans, eller äta dagens sista mål. Staden har därför ett stort urval av restauranger, barer och bodegor som ofta har fullt upp alla dagar i veckan. Invånarna är också kända för att vara mycket stolta över sin stad, framförallt över dess två världsberömda borgare: målaren Pablo Picasso och skådespelaren Antonio Banderas.

rsz_panorama-over-malaga-andalusien-spanien-hideaways
Malaga är fullt av liv, dag som natt.

Malaga skjuler sig reserverat under sin sjal, precis som en förförande dam från Andalusien, och förblir därför dessvärre outforskad av många. Diskret placerat på mitten av Costa del Sol, har staden bevarat många av sin historia och sina unika karaktäristiska egenskaper, och har nu allt mer börjat uppskattas av de gäster som har upptäckt dess speciella charm

Ett härligt centrum och en lättsam befolkning

En av Malagas attraktioner är den fängslande planritningen, vilken gör staden särskilt intressant att utforska. Här finns ändlösa mysiga gator, historiska byggnader och lustiga gammeldags butiker som ser ut precis så som de alltid har gjort. Det betyder, att Malaga bokstavligen har något för var och ens tycke och smak; en unik attraktionskraft som visar sig i en vitalitet och gästfrihet hos folket, i dess arkitektur och generellt i stämningen i hela staden.

En av de första sakerna, du som gäst kommer att uppmärksamma, är att befolkningen aldrig går runt med ett bestämt mål i sikte; och att de alltid har tid till en spontan kaffe eller en promenad i en park med sina vänner. Det är det ljuva, lugna livet, och det upplevs helt naturligt och normalt. En annan älskvärd egenskap hos befolkningen, är deras sociala karaktär. Samtalen är muntra, höga och fulla med roliga historier och skämt. Befolkningen tar inte sig själva på för stort allvar, och förväntar sig inte heller att andra ska göra det.

Café malaga
Invånarna i Malaga har alltid tid till en kaffe på ett mysigt café. Foto: Xiquinho SilvaCC BY 2.0

I Malaga, precis som i resten av Andalusien, tar det mesta av det dagliga livet plats på gatan. Det milda klimatet uppmuntrar den härliga vanan att promenera, vilket återigen avspeglar sig i befolkningens sociala och trevliga egenskaper. Vår, sommar, höst eller vinter – här är alltid ett behagligt klimat, vilket för att du kan njuta av stadens dynamik året runt.

Läs också: 3000 solskenstimmar om året i Malaga

Du kan smaka på tapas även i Malaga

Gatorna har bevarat den historiska atmosfären men avspeglar samtidigt en modernare stads vitalitet. För att kunna uppskatta allt vad området har att erbjuda, är det nödvändigt att spendera flera timmar på att utforska de små hörnen, upptäcka alla de moriska influenserna, betrakta alla kyrkor och kloster, strosa runt och hamna på en typisk bar för att smaka på en god kopp kaffe eller en fino (ljus, torr sherry), kanske köpa några biznagas (små buketter av färsk jasmin) från en herre på gatan, eller varför inte besöka Casa de la Guardia och smutta på en pajarete (ett vin som kan anses som en nationaldrink, och som normalt serveras tillsammans med tapas av olika slag).

Tapas Malaga
Smaka på tapas i Malaga. Foto: Terence LimCC BY-ND 2.0

Vanan att en drink ska ledsagas av en liten munsbit, är en annan egenskap som är typisk för Malaga, eller hela Spanien egentligen. Det ursprungliga namnet tapa, kommer från ordet för en liten tallrik, vilken förr i tiden användes för att täcka glaset med för att hindra att mygg och andra insekter in dök ner i glaset. Dessa små tallrikar fylldes så småningom med några munsbitar, och traditionen blev sedan så stor, att utbudet utvecklades till det tapas-koncept vi idag känner till.

På kvällen är Malaga lika upplyst som många andra städer, men denna stad har den uppenbara fördelen av att vara en kuststad. Detta upptäcker du framförallt när utsikten över bukten visar sig från sin bästa sida, och alla de fantastiska restaurangerna dukar upp sina bord längs strandpromenaden. Vill du vara lite mer informell och göra som Malagas invånare gör, kan du också ta med dig en picknick-korg full med lokala råvaror, som grillade sardiner och ett skummande glas av äkta cerveza.

Sevärdheter i Malaga

La Alcazaba och Gibralfaro

För att få fullt utbyte av Malagas fantastiska läge, rekommenderar jag att du tar dig upp för Mount Gibralfaro. Härifrån är staden en mosaik av byggnader och smala gator med hustak i flera olika nivåer och den moriska atmosfären är lika påtagande som fängslande.

La Alcazaba och borgen Gibralfaro är båda placerade på bergstoppen och består av imponerande monumentala komplex. La Alcazabra är en av de viktigaste militära byggnaderna i området, framförallt försvarsmässigt. Klassiska valv, hämtade från ruinerna av en romersk teater, har använts till bygget och det är en charmig plats med valvgångar, pool, trädgård och en liten bebodd barrio från 1200- till 1300-talet, vilket allt ligger nära komplexet Nazarean Palace.

La Alcazaba
Upptäck mystiken runt La Alcazaba. Foto: Nick KenrickCC BY 2.0

Inne i byggnaderna finns ett arkeologiskt museum, som har en intressant samling av moriska och neolitiska antika monument, samt romersk konst och modeller av Alcazaba och katedralen. Naturligtvis finns här också en hel del muslimsk konst, som härstammar från 900- till 1300-talen.

Borgen Gibralfaro tar upp större delen av backtoppen. Enligt en muslimsk skröna, stod här en gång ett feniciskt fyrtorn, känt som Jabal-Farouk eller “lighthouse hill”. Man är nu igång med ett projekt att bygga en hiss från toppen av backen till borgens terrasser. Detta kommer att göra resan mindre besvärlig än idag, då du måste ta dig upp för ändlösa trappsteg.

La Manquita, den enarmade katedralen

Längre ner, hittar du den muslimska terrassen (inre gård) med fascinerande apelsinträd och massor av färgrika blommor. Katedralen La Manquita (den enarmade) kallas så, för att det södra tornet aldrig färdigställdes. Tydligen användes pengarna som var avsatta till konstruktionen, istället till deltagande i Amerikanska frihetskriget. Katedralen är byggd på samma grund som det tidigare stod en moské, och för att kunna betala byggnationen fick staden lov att lägga på en skatt på allt vin, russin och olja som transporterades genom dess hamn. Den ursprungliga byggnaden har bevarats i flera århundraden, och det är därför den är en blandning av olika stilarter, såsom gotisk, renässans, barock och neoklassisk. Dess inre är överraskande ljust, och fullt med konstnärliga skatter.

La Manquita
La Manquita, “den enarmade katedralen”, sticker ut i Malaga. Foto: TravelinhoCC BY-SA 2.0

Dessvärre är katedralens storhetstid numera ett minne blott, och Rådhuset har startat en kampanj för att skaffa pengar till en renovering – en kampanj som vänder sig till alla Malagas invånare. Flera kulturella tilltag är iscensatta för att samla in medel och individuella firmor har börjat utlova stora belopp för att visa deras uppbackning. Vad angår den fysiska arbetskraften, har man startat workshops för att utbilda studenter i de nödvändiga färdigheterna som krävs för att fullfölja renoveringsarbetet.

Framför katedralen La Manquita, ligger Biskopens Palats, som egentligen består av två palats, det ena byggt på 1500-talet och det andra på 1700-talet. Museet för religion ligger i det sistnämnda palatset och omfattar en fantastisk samling av målningar och guldsmedsverk. Det finns också två innergårdar med ett imponerande antal plantor, samt ett galleri och en utställningshall.

Buona Vista Palace, Plaza de I Merced och Larios Street

Fortsätter du ner längs San Agustin Street kommer du till Buona Vista Palace från 1500-talet, som idag är ett museum fullt med storartat konst. En byggnad full av kontraster; utsmyckade dörrar, ett fantastiskt torn som klart avspeglar en blandning av morisk stil och detaljer från renässansen såsom gårdsträdgården med de stora valven. Palatset består av tjugo gallerier där målningar och skulpturer är utställda. Verk av kända konstnärer, såsom Murilla, Zurbaran, Morales, Alfonso Cano, Ribera och Lucio Giordano kan beskådas här. Här finns också nutidskonst, bland annat av Sorola, Martinez Cubells och Picasso, samt en fantastisk samling lokala målningar från 1800-talet.

Från San Agustin genom Granada Street, kommer du fram till Plaza de I Merced, som är ett tydligt exempel på arkitekturen från 1800-talet; en era då Malaga var en av Europas viktigaste städer med hänsyn till handeln. Det är t.ex. platsen, där landets första textil- och järnverksproduktion låg. Det enorma torget rymmer också Picassos födelseplats, som har byggs om till ett litet museum med ett forskningsbibliotek finansierat av Picasso-fonden.

Läs också: 5 museum i soliga Malaga, som är värda sina besök på din resa

Calle Larios
Larios Street, eller Calle Larios på spanska, ligger i Malagas hjärta. Foto: Leo HidalgoCC BY 2.0

Det går inte att nämna Malagas centrum utan att nämna Larios Street som innehar stadens historiska hjärta. Även om den är byggd på inte mindre än fyra år, är gatan storslagen och attraktiv med en harmoni av arkitektur, som än idag betraktas som ett bra exempel på din fina stadsplaneringen. En av de små sidogatorna är Chinitas som har fått sitt namn av det berömda teatercaféet förevigats av Federico Garcia, och som har besökts av epokens bästa sångare, författare och intellektuella.

Atarazanas Market och Paseo del Parque

Fortsätter du tills du når de historiska murarna från den moriska staden, kommer du till Atarazanas Market, som en gång var en moské och är uppkallad efter en enorm port med en karaktäristisk arabisk stil. Resten av konstruktionen är i så kallad Neomudéjar stil från 1800-talet. Faktiskt saknar byggnaden endast det originella taket för att vara en perfekt arabisk basar. Trots detta, råder här en smittande atmosfär med alla dess karaktärer och har föregår byteshandel som på en äkta souk (afrikansk marknad). Och inte att förglömma den berusande doften som sprider sig från kryddor, örter, färska grönsaker och fisk. Vackra färger, färsk frukt och grönsaker pryder mittgångarna och här betalar du minst halva priset i jämförelse med vad du betalar längs kusten.

Atarazanas Market
Du kan hitta alla möjliga specialiteter på Atarazanas Market. Foto: JunCC BY-SA 2.0

I själva stadskärnan ligger Paseo del Parque, ett botaniskt mästerverk med tropiska planter och träd. Det ursprungliga växthuset, cirka 100 år gammalt, har nu blivit till ett centralt turistkontor. Även om det endast är på cirka 90 kvadratmeter, är det så stråladen att det nästan känns som en katedral. Här finns också Rådhuset, en neo-barock byggnad med en fasad som skryter med en imponerande ikonografisk rendering från förr.

Resor till Malaga i Andalusien

Upplev Andalusien med Hideaways, vi är specialister på att handplocka hotell och semesterbostäder. Du hittar flera av våra hideaways i och runtomkring Malaga – välj att bo nära havet eller i inlandet där du kan njuta av några av de vackraste utsikterna. I Andalusien erbjuder vi många olika resor, bland annat bilrundresor där du bor på olika hotell under din resa.

Se alla resor till Andalusien med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer