In-Italias stamgäst rekommenderar: Två autentiska agriturismi

Kuno Vistrup älskar Italien. Det går inte att uttrycka det på något annat sätt

“Det är maten, människorna. Närheten. Lugnet vid att slå sig ner vid bordet för att äta. Att man kan laga allt möjligt av en god tomat, ost och bröd. Jag skulle faktiskt kunna sträcka mig till att säga, att jag aldrig har haft en dålig upplevelse i Italien”, berättar han.

Och det säger inte så lite, för Kuno och hans familj har faktiskt rest till Italien med In-Italia varje år – några gånger flera gånger årligen – sedan 2001.

Kuno Vistrup och hans familj har rest med In-Italia sedan 2001. Her besöker de en vingård i Italien.

”Efter en semester i Österrike hade vi lust att besöka den andra sidan alperna, och få lite mer värme. Jag sökte på nätet och hittade In-Italia vid ett tillfälle. På In-Italia hittade jag små, lokala agriturismi där ägarna själva bor på stälelt, så jag tänkte väldigt snabbt: det är hit vi ska!”.

Familjen Vistrups första tur med In-Italia gick till Cecina vid kusten i Toscana, men sedan dess har de besökt både Lazio, Veneto, Umbrien och Piemonte – även om Toscana förblir favoritregionen.

Här nedan får du familjen Vistrups rekommendationer på två lokala agriturismi som de har besökt genom åren. Och allra sist i inlägget kan du läsa vad en agriturismo egentligen är.

Ristoro del Cavaliere: Besök i Robertos vinkällare.

Min hustru och jag bodde på Ristoro del Cavaliere i Toscana för fem år sedan. Det var första gången vi var iväg utan barnen, så det var en särskild upplevelse!

En av dagarna låg vi vid poolen, då ägaren Roberto tog mig till sidan. Jag bjöds ner i hans källare, där jag fick smaka på vin, korvar, skinkor – allt hemlagat, såklart! Jag kom upp i dagens ljus igen efter 2-3 timmar och då jag möter min hustru som hade sprungit runt och letat efter mig. Hon trodde att jag bara skulle hämta ett glas vatten…

Några dagar senare åt vi i restaurangen, då Roberto och hans hustru hade vänner på besök. De provsmakade olika viner, och självklart blev vi inbjudna att vara en del av sällskapet. Det är italiensk gästfrihet med stort G.

Agriturismo Miralduolo: Lokalt och lugnt med pool

Agriturismo Miralduolo i Umbrien är vårt absoluta favoritställe, för det har allt vi söker då vi åker till Italien. Det är en fantastisk liten gård med mycket få lägenheter, nära en större stad – Perugia – men den känns lokal och lugn.

För oss är det otroligt viktigt var vi bor när vi reser till Italien. Vi spenderar som redel varannan dag på utflykter och varannan dag “hemma”, så pool är ett måste, och stället ska vara så härligt att vi bara har lust att spendera tid där. Så är det på Miralduolo, och värdinnan Alinda är helt otrolig. Vi har besökt Miralduolo tre gånger redan, och jag vet att vi kommer att återvända igen.

Det är därför vi om och om igen bokar hos In-Italia. För att vi på deras hemsida hittar de små, lokala platserna, som ger oss möjlighet att uppleva kulturen så som italienarna själva definierar den. Och för att produkten är transparent. Jag kan alltid läsa alla omdömen alla ställen har fått – också de mindre bra. Det är ärligt.

Vad är en agriturismo?

I Italien finns en särskild lag som definierar en agriturismo. På gården ska finnas en produktion av livsmedel i ett visst omfång, innan man ens får kalla sitt hus för agriturismo, och därför äter man som gäst på en agriturismo i huvudsak mat från lokala producenter och möter dessutom familjerna som driver produktionen framåt. Det är på tal om en mycket autentisk semester, där du som gäst får inblick i livet på lantstället, som oftast är placerat vackert i landskapet, och gärna nära intressanta, historiska småstäder.

Familjen har ofta drivit gården i flera generationer – långt innan begreppet agriturismo överhuvudtaget fanns till – och med starka traditioner. Upplevelsen kallas av många för rustik för att den är så äkta, och det är sällan två rum som är lika varandra. Och den lokala charmen går man aldrig miste om. Så vad säger du – har du själv lust att åka iväg på en lantlig semester, som bjuder på massor av god mat?

Här hittar du alla In-Italias agriturismi – och du kan också läsa mer om kulturen runt agriturismo

In-Italias födelsedag: 20 år av resor till Italien

In-Italia fyllde 20 år den 18 maj 2019 och med anledning av det har vi samlat några av våra berättelser från de senaste 20 åren här på bloggen.

Hur var det t.ex. att resa till Italien för 20 år sedan?

Och hur grundades egentligen In-Italia?

Du kan också läsa om tre olika semesterbostäder som har varit med hos In-Italia sedan de första åren, och som fortfarande är populära än idag!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer