I Ligurien går dina italienska semesterdrömmar i uppfyllelse

Älskar du Italien? Det gör vi på Hideaways också. Stövellandet är ett av Europas mest varierande länder, både när det gäller natur, kultur och matupplevelser. Dramatiska berg, gröna dalar, oändliga sandstränder, klara sjöar, djupa skogar och spektakulära klippkuster – du finner allt i överflöd i Italien.

På semestern i natursköna Ligurien kan du uppleva Cinque Terre

Det sistnämnda, med en spektakulär klippkust som störtar ner i det azurblå havet är något som kännetecknar den italienska rivieran, även känd som regionen Ligurien, ett nytt resmål på Hideaways Italien-program.

Läs om resor till Ligurien med Hideaways

Färgglada Ligurien präglas av stora naturupplevelser, mysiga kuststäder med fina stränder, välsmakande gastronomi (inte minst pesto!) och fina möjligheter att få en inblick i den italienska kulturen och historien. Du har nästan utan tvekan hört om Liguriens berömda och stora sevärdhet, nationalparken Cinque Terre, med sine fem små, gamla, pittoreska fiskelandsbyar.

Kvällsstämning i Vernazza, Ligurien. Foto: Hideaways

Foto: Så här ser torget i den lilla byn Vernazza i Cinque Terre ut om kvällen när den gassande solen dragit sig tillbaka bortom horisonten. En avkopplande, behaglig och trevlig atmosfär i historiska omgivningar. 

Nationalparken kan besökas på många vis, och det är självklart mycket populärt att vandra från by till by längs de fantastiska vandringslederna. På det viset får du en helt unik upplevelse av både den imponerande naturen mellan bergen och havet, samtidigt som du kan ta in upplevelserna i ditt eget tempo. De fem byarna kan även besökas med båt eller tåg, och båda sätten ger dig flexibilitet och tar dig direkt till upplevelserna. Samtidigt med att du kanske slappnar mer av, än på en tur med vandringsskorna. När du seglar kan du som extra bonus njuta av synen av de färgglada fiskelägena, som på imponerande vis klänger sig fast på bergssidan.

Fem små byar mitt i den vilda, vackra naturen

Cinque Terres fem berömda byar heter Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso al Mare. De har vardera sin egen charm och prägel, och alla fem är gamla byar. I välbevarade Manarola ligger de färgglada husen på sluttningar från berget och blickar ut över havet. Till skillnad från sina “syskon” har Corniglia inte direkt tillgång till havet. Istället är utsikten från byns majestätiska placering överst på en nästan 100 meter hög klippa oförglömlig, och Corniglia är dessutom känd för sitt lokala vin.

När du behöver en paus från upplevelserna och de vackra omgivningarna i Cinque Terre kan du passande njuta av ett gott glas vin och en vällagad måltid på en av de små, genuina restaurangerna med havsutsikt.

Hem för pesto…, och Columbus

Ligurien är dock inte uteslutande Cinque Terre. Regionen bjuder också på helt fantastiska, kulinariska upplevelser och när jag säger att peston blev uppfunnen här, närmare bestämt i regionshuvudstaden Genova så börjar säkert dina smaklökar att vattnas. Pesto kan fås i flera former, och smaker. Köper du exempelvis en bit hemlagad lasagne på en av de små matställena i Genova kan du vara säker på att det är kryddat med läcker pesto. I sin mest klassiska utgåva består pesto av olivolja, basilika, vitlök, parmesanost och pinjekärnor… Och smakar som bekant så gott, att fåglarna sjunger.

Restaurang vid havet i Riomaggiore, Ligurien. På din semester i Ligurien kommer du äta gott. Foto: Hideaways

Foto: Smaklig spis… Ligurien är ett resmål för dig som älskar god mat, som samtidigt ska intas i genuina omgivningar, med utsikt till havet. Fiskebåtarna bidrar till en härlig atmosfär. 

När jag nu nämnt Genova vill jag också framhäva denna lite förbisedda stad som bjuder på massor av historia och ett spännande centrum med gator och gränder att utforska. Det var här Christoffer Columbus föddes, och även om det idag mest är stora kryssningsfartyg som lägger till i Genovas hamn är stoltheten över stadens son stor, och du kan naturligtvis beundra en staty av honom centralt i staden.

Ligurien är färger, blommor, klippor och havet

I Ligurien väntar också sköna kuststäder som exklusiva Portofino och Portovenere, mysiga Levanto och pittoreska Varigotti på dig. Här kommer din semester präglas av avkopplande strandliv på fina sandstränder, färgsprakande hus i städerna, dekorativa palmer och en äkta italiensk atmosfär. Jag vill också rekommendera ett besök på “Blomsterrivieran” på Liguriens västra kust, där man i staden San Remo arrangerar en blomsterfestival varje vår – och våren kommer tidigt till Ligurien, där 15 grader och hög sol är helt normalt redan i februari. Hela Den Italienska Rivieran har ett särskilt mikroklimat, som gör området väldigt frodigt och doften av tusentals citronträd – blandat med doften av blommor kommer göra dig salig på flera platser.

Du får allt det bästa med Italien vid en resa till vackra Ligurien. Foto: Hideaways

Foto: Charmiga Portovenere nära Cinque Terre, mitt i all den frodiga, liguriska skönheten.

Om du är typen som vill beskriva din italienska semesterdröm som en semester “det hela” – fina stränder, charmiga gamla städer, storslagna utsikter, frodig natur och mat- och vinupplevelser av högsta nivå, så är Ligurien en destination i Italien där denna dröm går i uppfyllelse.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer