Hur många sevärdheter kan du se under en veckas semester på Sicilien?

Staden Noto på Sicilien
Staden Noto på Sicilien

Det finns så mycket att se, och se många sevärdheter att besöka i Italien – inte minst på Sicilien – att man nästan kan bli trött. Men, då får man bara dela upp det i mindre bitar, och kanske spara något till nästa gång du besöker landet, eller i detta fallet, ön. Det är faktiskt många som blir överraskade över hur stor Sicilien faktiskt är (inklusive jag själv), och inte minst över hur många otroligt spännande sevärdheter som ön erbjuder sina gäster. Sicilien är Medelhavets största ö, och för att ge dig en känsla av dess storlek så har den cirka 5 miljoner invånare, det vill säga nästan lika många som i Danmark.

Inflytande från många länder och kulturer

Under 3000 år har flera olika folkslag styrt på Sicilien, och man märker tydligt av inflytandet från alla dessa länder och kulturer. Med sitt centrala läge i Medelhavet, var Sicilien mål för otaliga erövringar och alla erövrare tog med sig en del av sin kultur till ön. Därför kan du idag på Sicilien, se spår från Medelhavets viktigaste kulturer under de senaste årtusenden. Här kan du verkligen uppleva den europeiska kulturens födelse, och uppleva så olika byggnader som grekiska tempel och amfiteatrar, medeltida borgar, kyrkor och katedraler.

Taorminas græsk-romerske amfiteater, Teatro antico di Taormina.
Taorminas grekisk-romerska amfiteater, Teatro antico di Taormina.

De första erövrarna var fenicierna från Nordafrika, och senare kom grekerna, romarna, byzantinerna, araberna, normanderna, tysk-romare och till sist fransmän och spanjorer. År 1861 enades hela Italien, och sedan 1946 har Sicilien haft självstyre.

Vacker natur och storslagna barockstäder

Naturen på Sicilien är väldigt varierad. På kort tid kan du köra från berg till öknar, förbi frodiga marker och oliv-, fikon- och apelsinlundar. Och för att inte tala om vulkanen Etna, som med sin höjd på över 3000 meter är Europas största aktiva vulkan. Den måste du bara besöka om du befinner dig på Sicilien. Runt om hela ön, kan då skåda det vackra azurblå Medelhavet.

Taormina är en av alla barockstäder du bör besöka på Sicilien. Det är en vacker och spännande storstad med kultur, historia, massor av shoppingmöjligheter och många bra restauranger. Genom åren har många författare, konstnärer, aristokrater och kungliga förälskat sig i vackra Taormina, som är nästan en perfekt bevarad medeltida stad.

Siracusa var engang en af de vigtigste byer i den vestlige verden
Siracusa var en gång en av de viktigaste städerna i den västra världen

Längre ner längs kusten hittar du Siracusa, där du tydligt märker av det grekiska inflytandet på Sicilien. Det råder en unik stämning i stadens historiska centrum, Ortigia. Siracusa var en gång en av de viktigaste städerna i den västra världen, och var centrum för den blomstranden civilisationen i området. I och runt omkring Siracusa finns många spännande sevärdheter, som grekiska tempel, domkyrkan, en arkeologisk park, en grekisk och romersk teater, och mycket mer.

Palermo är också en av de städer som många väljer att besöka. Det är Siciliens största stad och regionens huvudstad. Och det är en tvättäkta storstad med massor av liv, marknader, restauranger, caféer, butiker och sevärdheter såsom kyrkor, katedraler, operahus och museum.

Utöver alla de spännande större städerna på Sicilien, finns också en mängs små, charmiga landsorter runt omkring på ön – och dessa är också värda sina besök.

Mer information om Sicilien

Ovanstående information är endast ett väldigt litet urplock av alla de sevärdheter som du kan uppleva på en resa till Sicilien. Vill du har fler tips inför resan, kan du läsa mycket mer om Sicilien här på bloggen. Läs till exempel “Du äter och dricker gott på Sicilien” eller “Siciliens kust och stränder“.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotel

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer