Hur håller italienarna semester?

Jag flyttade ner till Milano för snart fem år sedan. Jag hade aldrig tidigare varit i staden, mer än på genomresa, och förväntade mig att komma fram till en metropol – jag hade ju hört så mycket om vilken levande stad Milano skulle vara med sina modekvarter, otaliga restauranger och färgstarka nattliv. Men. Jag ankom mitt i augusti – med andra ord mitt i den italienska semestern – och Milano kändes som inget annat än en spökstad. På dörrarna till var och varannan butik och restaurang, satt lappar som sa ”Chiuso per ferie, ci vediamo a Settembre” (semesterstängt, vi ses i september), och jag fick tålmodigt sitta och rulla tummarna i värmen, och vänta på att livet skulle komma tillbaka till stan.

När håller man semester i Italien?

Det här säger en hel del om hur italienarna själva håller semester – den riktiga högsäsongen är runt den 15 augusti, då man firar högtiden Ferragosto, och det är absolut ingen som vill fira denna högtid i en osande varm storstad, istället flyr alla till havet. Därför kan du förvänta dig att stränderna längs den nästan 7500 km långa italienska kustlinjen kommer fyllas till bredden, både veckorna innan, och veckorna efter Ferragosto.

tom stad rom
Om du åker till en av Italiens storstäder under augusti månad, ska du förvänta dig att många butiker och affärer är stängda, och att gatorna ligger öde. (I Rom kan du dock fortfarande förvänta dig stora turistgrupper).

När det kommer till italienarna och deras semesterpreferenser, så är det tydligt att de har ett favoritland at resa i: Italien. Ja, du läste rätt. Kanske har uttrycket borta bra, men hemma bäst” haft så stor inverkan på italienarna, att de väljer att stanna hemma, även på semestern? Enligt Istat (Istituto Nazionale di Statistica – Italiens motsvarighet till Statistiska Centralbyrån), väljer tre av fyra italienare att åka till en destination inom de italienska gränserna på sommarsemestern. Likaså avslöjar TripAdvisor Summer Vacation Value Report att, på listan över italienarnas favoritresmål för sommaren, finns hela sex italienska destinationer med bland topp 10 (San Vito Lo CapoSicilien; Villasimius och San TeodoroSardinien; Gallipoli och Porto Cesareo i Apulien samt huvudstaden Rom i Lazio).

apulien hav
Att just Apulien, med sitt kristallklara hav, har blivit populärt bland italienarna själva, är inte så märkligt…

Sicilien, Sardinien och Apulien toppar semesterlistan

Att det är just Sicilien, Sardinien och Apulien som toppar listan, är kanske inte så märkligt. I samma undersökning från Istat framgår att den främsta anledningen till att italienarna åker på semester är för att “staccare la spina dalla routine quotidiana” (fritt översatt till ”komma bort från alla måsten i vardagslivet”) – och var kan man bättre göra det än på de italienska öarna, och den italienska klacken, där solen skiner som starkast, stränderna anses vara bland de vackraste i Europa, och smakerna från råvarorna är om möjligt ännu mer intensiva – vilket bidrar till ett fantastiskt lokalt kök? Jag förstår deras val.

Om du vill testa att laga en siciliansk specialitet hemma i ditt eget kök, så hittar du receptet på Cannoli Siciliani här

Medan 48 % svarade att de ville komma bort från vardagslivet, svarade 33 % att de åker på semester för att spendera mer tid med nära och kära. Att familjen tar stor plats i den italienska kulturen är ett faktum – så även på semestern. Många italienare äger ett sommarhus vid havet och tar med hela familjen (inklusive kusiner, sysslingar och svärföräldrar…) till samma plats år efter år.

mormor barnbarn
Att spendera tid med familjen – och det inkluderar alla generationer – är viktigt i Italien, så även på semestern.

Dock svarar 40 % att de åker på semester få att lära sig något nytt och upptäcka nya platser, vilket kanske är anledningen till att kulturstäder, samt de bergiga regionerna blivit allt mer populära.

Summa summarum, så är det inte så stora skillnader mellan oss svenskar och italienarna när det handlar om varför vi åker på semester. Vi behöver alla koppla av med jämna mellanrum. Dock ska du vara uppmärksam på, som turist i Italien, att stränderna är full långt in i september, och att det finns bättre tider att besöka de italienska städerna än mitt i augusti.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer