Hur gör man sicilianska kikärtspannkakor?

Sicilianska kikärtspannkakor – eller panelle siciliane som de heter på italienska – är superlätta att göra, och kräver väldigt lite utrustning, så det är bara att sätta igång. Barnen kommer uppskatta att få med sig en sådan här pannkaka i matsäcken. Och de fungerar lika bra på formella och informella middagar, samt som ett snack på buffén. Här får du receptet på denna delikatess från vackra Sicilien.

Fakta:
Tid: ca. 1 timme
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 200 g kikärtsmjöl
  • ½ l vatten
  • Solrosolja till stekning
  • Persilja eller fänkålsfrön
  • Salt och peppar

Gör så här:
Ta fram en gryta och häll i en halv lite saltat vatten, och häll ner kikärtsmjölet däri. Se till att vispa energiskt med en visp, så att mjölet inte klumbar ihop sig. När vattnet blivit upptaget av mjölet smaksätter du med peppar och sätter grytan på medel-låg värme på spisen, medan du fortsätter att röra i blandningen. Du ska inte stänga om värmen eller sluta att röra i degblandningen.

Blandningen ska småputtra i cirka 15 minuter, eller tills det att den börjar fastna på sidorna av grytan. Om det uppstår klumpar, kan du använda en elvisp till att få degen kompakt igen. När degen är färdigkokt, häller du i finhackade örter för att sedan hälla över allt på en hal och fuktig yta, till exempel ett marmor- eller träbord. Du kan också använda baksidan av en plasttallrik som har samma storlek som du vill att pannkakorna ska ha. Då får du använda en tallrik för varje pannkaka, då de ska vila lite. Degen ska nu plattas ut så mycket som möjligt, eventuellt med hjälp av en sked, en kniv eller en kraftig spatel.

Väljer du att kavla ut degen på en stor yta, ska den första svalna i några minuter, och först därefter skäras ut i små rektangulära pannkaks-plattor. Om du använder baksidan av en plasttallrik, formar du pannkakorna direkt, precis som beskrivet här ovan. Med denna metod riskerar man dock att lite av degen stelnar innan man är färdig – men då kan man välja att skära ut resten i några större och tjockare rektanglar och fritera dem.

Gällande formen, så kan du ge pannkakorna precis den form du tycker är mest användbar eller aptitlig. Men det är mindre spill vid en rektangulär form än vid runda pannkakor, om du skär ut dem från en stor utkavla deg – också för att degen inte hinner att stelna. När hela degen är utskuren, ska den vila i ytterligare 30 minuter, eller tills det att du kan ta bort dem från ytan utan att de går sönder.

Därnäst värmer du upp rikligt med solrosolja i en panna och friterar pannkakorna tills de är gyllene på båda sidor. Låt dem vila på en bit hushållspapper så att lite av oljan sugs upp. Tycker du inte om att fritera, kan du också baka pannkakorna i ugnen tills de fått fin färg. Resultatet blir då lite annorlunda – men fortfarande gott!

Serveringsförslag:
Pannkakorna kan serveras au naturel eller användas som fyllning i en sandwish – vanligen har man 4-5 pannkakor i en panini, så att det smakar något.

Buon appetito!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer