Escapeaway official logo

Hur firas julen i Italien?

Skrevet av Louise

2024-04-13

Hur firas julen i Italien?

Om du förväntar dig en stor jullunch, jultomte och dans runt julgranen på din julresa till Italien, så kommer du att bli besviken. Italienare firar nämligen julen väldigt annorlunda än vad vi gör i Skandinavien.

Medan vi i Sverige har ett hav av jultraditioner - med julkalendrar, ljusstakar, tomtenissar, adventsmys, pyssel med familjen och hemmagjort julgodis - firar italienarna julen på ett helt annat vis. Det är absolut en högtid, men den mystik och förväntansfulla glädje, som barn och barnsliga själar i kalla Norden upplever runt jul, är okänd i Italien.

Se upp för missuppfattning

Några av våra traditioner kan till och med har den motsatt effekten i Italien. Tar du till exempel med ett vackert, juligt stearinljus i gåva till värdinnan när du ska på middag, kan din gest få en helt oönskad effekt. Italienarna har nämligen i regel inte stearinljus i hemmet, då de sammankopplar ljusen med livets dystra sidor; död och begravning.

Image

Julgranen har en central plats i Italien, och står gärna på städernas torg - här vid Colosseum.

Julkrubban och julgranen

I ett katolskt land som Italien, har Jungfru Maria och Jesu födsel stor betydelse. Därför hittar du i alla italienska kyrkor under december månad, en stor julkrubba, eller på italienska "presepe", som ofta är en stor attraktion för barnfamiljerna. De flesta italienska hem har också sin egen julkrubba. Julgranen har också en central plats och står ofta på städernas torg. I hemmen, står det gärna en liten julgran med elektriska ljus.

Juldagarna

På julafton är det tradition att man gå på midnattsmässa. Därefter går många unga ut på barer eller diskotek. Men själva julen, den firas först på morgonen den 25 december. På juldagen möts alla i familjen som regler hos mor- eller farföräldrarna, eller hos den i familjen, som helt enkelt har plasts för flesta gäster. Och så ska det ätas! Kockarna i familjen har varit igång med förberedelserna av förrätterna och den goda lasagnen i flera dagar (i många familjer är lasagne en typisk julrätt) - och så bjuds det på flera olika kötträtter, grönsaker och sallad... och till sist kaka eller en annan form av dessert.

Image

Julkakan panettone ska serveres på juldagen enligt italiensk tradition

Efter denna matorgie, ofta bestående av 7-8 rätter, skulle man kunna tro att desserten var en värdig avslutning. Men nej! Nu kommer panettonen in på bordet - denna traditionella julkaka, som bara måste serveras på juldagen. För att skölja ner panettonen, fyller man champagneglasen med spumante, den söta utgåvan, och även barnen får lov att dricka med. Efter en sådan överdådig måltid sätter familjen igång med att spela kort eller bingo. Festen slutar som oftast vid sju-åtta tiden på kvällen.

Här hittar du Mamma Luisas recept på Panettone

Annandag jul är en "familjefri dag". Några stannar hemma, andra besöker vännerna för ytterligare en festmåltid, med lika många rätter, och ännu en panettone att kämpa sig igenom. Samma nästan religiösa ritual upprepas alltså, men med andra aktörer och en ny kuliss. Många ungdomar går ut på stan och festar om kvällen på annandagen.

Julledighet

Många italienare åker på skidsemester till Alperna eller Apenninerna på julen. Det kräver dock att man har god ekonomi, då priserna stiger något vanvettigt i denna period.

Image

Många italienare åker på skidsemester till Alperna eller Apenninerna över julen

De mest välrenommerade skidorterna är Cortina d'Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio, men också Sestriere och Cervinia - och de två sistnämnda passar bäst till en ung publik, då de har många skidfaciliteter. Alpbyarna är mycket trevliga, och några italienare åker faktiskt dit för att hitta den mysiga stämning och varma känsla, som kännetecknar julen här i Skandinavien.

Intresserad av en skidsemester till Italien? Läs mer om möjligheterna här.

La Befana

Julledigheten sträcker sig normalt hela vägen fram till efter nyårsafton, och för de som har möjligheten till det, ändå till den 6 januari, som är datumet då La Befana firas. Sägnen säger att La Befana - en gammal, sur men givmild dam (mest lik vår påskkärring till utseendet) - på natten tar sig in i de italienska hemmen för att ge barnen godis i strumporna (eller kol om de varit stygga).

Traditionen med Befana är så befäst i den italienska kulturen, och en så viktig del av julen, att många mindre barn tror att jultomten och La Befana är gifta med varandra.

Vill du åka iväg på en jul- eller nyårsresa till Rom?

Besök då denna sida, där du kan se alla resor till Rom, samt hotell och semesterlägenheter i staden.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst....glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell