Hur får jag läkarhjälp under semestern i Italien?

Medan du gör dig resklar och låter de glada förväntningarna göra sig gällande, är det kanske inte just tanken på eventuella olycks- eller sjukdomsfall på resan, som fyller tankarna. Men olyckan kan vara framme, så förför har jag i denna artikel skrivit ner en lite vägledning till, när och vart du ska vända dig, om du skulle ha behov av en läkare under din semester. Skriv eventuellt ut denna guide och ta med på resan.

Innan avresa

Enligt EU-reglerna, ska du komma ihåg att ta med dig ditt blå-lila sjukförsäkringskort på resan. Se mer info om detta kort här. Du bör också överväga teckna en reseförsäkring innan avresa, vilket du kan teckna hos alla stora försäkringsbolag.

Under resan

Läkarhjälp under dagstimmarna på vardagar
Skulle du behöva läkarhjälp under dagstimmarna på en vardag, ska du vända dig till en läkare som är anknuten till den italienska offentliga sjukförsäkringen (Azienda Unità Sanitaria Locale – ofta kort kallad ASL eller AUSL). Om du vänder dig till våra lokala samarbetspartners (t.ex. receptionen på hotellet du bor på) i Italien, kommer personalen där helt säkert att hjälpa dig med att hitta den närmsta, och för dig relevanta, läkaren. Kom ihåg att ta med dig till sjukförsäkringskort, samt ditt pass, till läkarbesöket.

Lægehjælp under ferien i Italien
Skulle du behöva läkarhjälp under dagstimmarna på en vardag, ska du vända dig till en läkare som är anknuten till den italienska offentliga sjukförsäkringen

Undersökningen du tar emot av läkaren motsvarar samma undersökning en italienare mottager, vilket innebär, att om det för italienarna innebär självbetalning (vilket sällan är fallet), kommer det också vara det för dig. Du kan, vis SOS International, söka ersättning för eventuell betalning, när du är hemma igen. Kom ihåg att spara recept, kvitton och liknande.

Läkarhjälp under kvällstimmarna, samt på helger och helgdagar
På kvällstimmarna och på helger/helgdagar, ska du ta kontakt med den lokala läkarvakten (Guardia Medica). Kom ihåg att ta med ditt sjukförsäkringskort, och pass, vid läkarbesöket. Normalt sätt betalar du en mindre avgift till läkarvakten, en avgift som inte återbetalas. I områden med mycket turism finns det också ofta en turistläkarvakt (Guardia Medica Turistica). Våra lokala samarbetspartners i Italien kommer att vara behjälpliga med att förmedla kontakt med läkarvakten. Turistläkarvakten kräver, utöver avgiften, en användarbetalning. Du kan, via SOS International, söka ersättning för den sistnämnda betalningen när du är hemma igen – men kom ihåg att spara alla recept och kvitton.

Akut läkarbehov
Precis som hemma, har man också i Italien en akuttelefon, där utbildad personal tar emot samtal, och värderar vilken behandling som krävs i den givna situationen. Numret är 118. Du kan också alltid vända dig till akuten (Pronto Soccorso) vid akut läkarbehov. En sådan finns mer eller mindre på alla sjukhus. Här behandlar man typiskt brutna ben, eller tar emot barn med hög feber.

Så är det inte mycket kvar, än att önska dig en riktigt härlig semester – och ta hand om dig själv!

Intresserad av fler praktiska tips inför semestern?

Besök då gärna vår sida om praktiska upplysningar, där du kan läsa om allt från pengar, trafik, ankomst till semesterbostaden, saker som ska tänkas igenom innan avresa, och mycket mer. Du bör också läsa vår populära artikel ”Tio saker att tänka på när resan går till Italien”.

Taggar från artikeln
, , ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer