Hur är maten på Rhodos i Grekland?

Maten på Rhodos är ett bombardemang av smakupplevelser. Beställer du mezes får du allt på en och samma gång. Mezes är en fantastisk sammansättning av små, läckra, traditionella grekiska rätter, i perfekta munsbitar. Här får du smaka på den klassiska doften av det exotiska, som är typiskt för det grekiska köket. På Rhodos kan du se fram emot en resa som tillfredsställer både synen, luktsinnet och inte minst gommen!

På grund av det varma klimatet äter man middag rent på Rhodos, till och med klockan 20, då många turister väljer att gå ut för att äta middag, är tidigt för en grek. Mezes är dock inte en egentlig middag, utan snarare en aptitretare, som serveras på en och samma gång. Därför är det vanligt, att man äter mezes på många olika tidpunkter under dagen eller kvällen.

Stilla hungern med läcker meze – och bli en del av det traditionella Rhodos

Begreppet mezes inkluderar en mängs olika och smakfulla rätter. Det kan vara allt från dolmades (fyllda vinblad) och gemistes (fyllda tomater eller paprika) till oliver och tzatziki. Några lite mer spännande mezerätter är t.ex. grillad bläckfisk och små stekta fikar, marides.

Tzatziki
Tzatziki tillhör de grekiska specialiteterna – och serveras naturligtvis också på Rhodos. Foto: Nikodem Nijaki. Fotolicens: CC BY-SA 3.0

Ursprungligen består den grekiska festmåltiden av mezes. Traditionellt åt man faktiskt inte förrätt och huvudrätt, så som vi känner till det idag, och än idag går det att stilla sin hunger med mezes – något du säkert kommer att göra på din resa. Det är ett härligt sätt att äta sig mätt på; föreställ dig att du sitter helt avslappnad på en lokal restaurang med utsikt över havet, dricker ett glas vin och får den ena lilla läckra rätten efter den andra serverad.

Är du hungrig på mer grekisk gastronomi, kan du naturligtvis sedan gå vidare med en huvudrätt. Jag kan rekommendera en hemlagad moussaka (nästan som lasagne men med aubergine istället för pasta) eller souvlaki (grillspett med lamm, fläsk eller kyckling). Lamm heter arní och är en klassisk rätt på Rhodos – det måste du testa! Då Rhodos är en ö, serveras naturligvis också en mängd spännande fiskrätter. Du får normalt sätt bröd till huvudrätten och sallad kan du ofta köpa till.

Avnjut det lokala vinet till maten

När du äter ute på restaurang på Rhodos, kan du ofta beställa lokalt vin att dricka till maten. Det finns två vingårdar på RhodosEmmery och Cair. Vinerna är värda att smaka på, och understryker den autentiska känslan. En gång i tiden upplevde många, att det var betydligt billigare att äta ute på restaurang i Grekland, än vad det är här hemma, men idag är det inte längre så stor skillnad på prisnivån – dock är dryck oftast fortfarande betydligt billigare. Du kan förvänta dig att betala 200-300 kronor för två rätter på en bra restaurang. Fiskrätter är normalt sätt dyrare än kötträtter.

Rhodos är en ö med många gäster, och det är därför stor skillnad på restaurangerna. Fråga dig gärna fram, eller håll utkik efter restauranger där de lokala invånarna själva äter. På många platser kan du hitta en restaurang längs stranden, med vacker utsikt över Medelhavet – framförallt på västkusten, där solen går ner, är detta en oförglömlig upplevelse.

Naturligtvis är det också en upplevelse att äta i den gamla stadsdelen i Rhodos stad, eller i den lite lyxigare staden Lindos. Generellt är det ett bra råd att ta sig bort från huvudstråken i städerna, om du vill hitta de lite mer lokala restaurangerna.

Mer om mat i Grekland

Vi på Hideaways älskar Grekland och dess mat. Mat och dryck är en stor del av resan till ett främmande land, och därför skriver vi ofta om våra upplevelser när vi äter på de olika resmålen. Läs till exempel Maries inlägg om maten och drycken på Kreta, eller Amalies inlägg om grekiska specialiteter som du hittar här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer