Hur är det nu man säger…?

Varför inte ta en snabb genväg till en ännu bättre semester genom att nyttja Escapeaways språkparlör på den kommande Italienresan, och på så vis bli mottagen med stora leende och imponerande utrop!

På vår hemsida erbjuder vi en gratis italiensk miniparlör, redo att skrivas ut och packa ner i resväskan. Med parlören i handen, säkrar du dig, inte bara en större sannolikhet för att få beställt rätt måltid på restaurangen om kvällarna, men också stora leenden och imponerande utrop från italienarna, vilka verkligen uppskattar varje obegripligt försök från oss nordbor att göra oss förstådda på deras, stundtals omöjliga, modersmål.

Du lär dig också alla de olika vis, man hälsar på varandra i Italien, för även om alla vet att “ciao” betyder “hej”, så är det långt ifrån denna hälsning man hör mest. Italienarna hälsar endast med ett “ciao” på människor det känner väl: alla övriga hälsas med goddag, god afton eller god natt.

Det er godt at kunne lidt lokale gloser, hvis du vil i snak med de lokale i Italien; især den ældre generation...
Det är bra att kunna några lokala glosor, om du vill ta dig ett snack med de lokala i Italien, framförllt den äldre generationen…

Och du ska inte lyfta ett ögonbryn, om du redan från 15-tiden blir hälsad med “buonasera” (god kväll); det är nämligen mer en regel än undantag, att eftermiddagen anses som en del av kvällen i större delen av Italien. När det är sagt, ska det också nämnas att man också kan hälsa och hälsas med ett “Salve” (egentligen: “var hälsad”) eller Arrivederci/Arrivederla (på återseende).

Ett par andra vändningar, som du inte heller kommer att undvika att märka är “prego” och “grazie”, so fyller mycket i vardagen. Grazie (tack) är enkelt nog: det betyder tack och sägs många, många gånger om dagen – ännu oftare än vi säger det i Sverige. Säg hellre tack en gång för mycket, än en gång för lite! Prego motsvarar “det var så lite” eller “varsågod”, allt efter kontexten, och används nätan lika ofta som “grazie” på italienska. Uttrycket kan liknas vid det engelska och mer välkända “please”, som också används i ett otal situationer.

Håll därför inte tillbaka, utan sprid ut dina god dag eller god kväll, och lika många “grazie” och “prego” – det enda du riskerar är att få ett stort leende tillbaka.

Kom väl förberedd till Italien, och se dessa uttryck samt många fler i vår miniparlör, som du hittar genom att följa denna länk.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer