Hundratals gratiskonserter i Budapest

Gademusikanter
Musical Budapest bjuder på mini-konserter i många genrer. Foto: Jorge Royan, CC BY-SA 3.0.

Budapest är ett fantastiskt resmål för musikälskare. Här kan du hela året välja från ett varierat program av lokala musiker och stora internationella namn. Oavsett om du önskar att njuta av en avslappnad kväll på en bar med ungersk folkmusik i bakgrunden, eller söker en livlig festivalupplevelse, hittar du allt i den ungerska huvudstaden. Denna sommar, kan du dessutom njuta av fler än 600 gratis-konserter när Musical Budapest ännu en gång går av stapeln.

Vajdahunyad-slottet
Musik kommer bland annat spelas vid Vajdahunyad-slottet i stadsparken. Foto: Tomasz Przechlewski, CC BY 2.0

Musical Budapest

Det är femte gången, som Musical Budapest (Zenélő Budapest) går av stapeln. Fram till mitten av augusti kommer det på 16 olika platser runt om i staden således spelas fler än 600 gratis open-air konserter. Syftet med dessa mini-konserter, som typiskt varar mellan 15-25 minuter, är enligt arrangörerna att skapa en unik atmosfär vid en rad av Budapests mest kända, historiska och kulturella sevärdheter, såsom Vajdahunyad-slottet, St. Stefan-basilikan, Nationalgalleriet och Konsthallen.

Reser du till Budapest i sommar, kan du liksom förgående år, uppleva en mycket allsidig repertoire konserter, vilka inkluderar allt från traditionell ungersk folkmusik till jazz. I år kan du som en nyhet, också lyssna till Coffee House Music och stämningsfull körsång.

Du kan se hela programmet för Musical Budapest på den officiella hemsidan.

Sziget Festival Budapest
Sziget-festivalen är en av de största musikfestivalerna i Europa. Foto: Rego Korosi, CC BY-SA 2.0

Konserter för alla olika smaker i Budapest

Om de hundratals mini-konserterna inte är tillräckligt, finns det många fler möjligheter att krydda en storstadssemester i Budapest med musikala upplevelser. Ungerns huvudstad är kanske mest känd ute i världen för alla sina kurbad, men många reser också hit för att uppleva stadens musikliv.

Sziget Festivalen, som äger rum på ön Óbuda mitt i Dounau norr om centrum, lockar till exempel tusentals internationella musiker och musikälskare i augusti varje år. Här finns också flera mindre scener, där du kan höra nya, lovande talanger. Festivalen har sedan dess start 1993, flera gånger korats som en av de bästa i Europa, vilket utan tvekan inte bara beror på konserterna men också på den vackra kuliss som Budapest utgör.

Ruinbar Budapest
De interimistiska barerna har ofta lokala musiker på plats. Foto: Yann Caradec, CC BY-SA 2.0

Live musik på ruin-pub

Beger du dig ut i Budapests nattliv, kommer du säkert också på en tidpunkt hamna på en av stadens så kallade Ruin Pubar. Dessa pubar, som idag är mycket populära, är ett förhållandevis nytt fenomen i Budapest. Det var några år efter milleniumskiftet, som lokala entreprenörer fick idén om att öppna en pub i en gammal, sliten byggnad i det 7:e distriktet, utan att först renovera byggnaden. Istället valde de att bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga byggnaden med alla dess speciella, karaktäristiska attribut och rustika stämning. Pubben Szimpla Kert var en stor succé, och sedan dess har konceptet kopierats i flera andra byggnader och innergårdar – framförallt i det judiska kvarteret.

Ofta är de charmiga, rustika ramarna utsmyckade med unika former av dekorationer, som ofta är inköpta på loppmarknader – något som naturligtvis ger ännu mer stämning. Sist, men inte minst har Ruin Pubar i Budapest tagit plats som en viktig roll i  musikscenen, då du här kan lyssna till många olika genrer från nya, lokala talanger.

Zeneakadémia
Konsertsalen på Liszt-akademin. Foto: CC BY-SA 4.0

Budapest Summer Festival

Budapest har varit känd för musik långt innan både Sziget-Festivalen och Ruin Pubarna kom till världen. Är du musikälskare, är det också perfekt att resa till Budapest för att t.ex. besöka en av stadens erkända jazz-klubbar eller för att njuta av en konsert i en av de storslagna, historiska byggnaderna. Ofta äger konserter rum i den stora basilikan St. Stefan, med både körer och kända solister. Älskar du klassisk musik, kan en konsert på stadsoperan eller i Liszt-akademin också varmt rekommenderas.

Den årliga Budapest Summer Festival, som sträcker sig från juni till augusti, bjuder likaså på ett sant överflöd av konserter med klassisk musik, opera och folkmusik. Festivalens höjdpunkt är en stor open air-scen på ön Margrethe.

Se hela programmet på festivalens hemsida.

Budapest flod
Res med Hideaways till Budapest och bo nära stadens största sevärdheter.

Resor till Budapest

Hideaways är specialister på resor till Budapest, där du bor på handplockade hotell nära stadens sevärdheter och attraktioner. Ta en titt på vår hemsida, där du enkelt hittar det perfekta hotellet i Ungerns charmiga huvudstad.

Se alla resor till Budapest med Hideaways här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer