Hotell med bra restauranger i Italien

Under mina resor i Italien, stöter jag titt som tätt på hotell med bra restauranger. Att äta på hotellets restaurang är ofta synonymt med turistfällor för oss skandinaver. I Italien vågar jag påstå, att detta fenomen dock är på väg att ändras. Låt mig presentera några pärlor och personliga favoriter.

Hotellrestauranger i Italien kan ofta vara en överraskande positiv upplevelse, och att välja ett hotell där restaurangen ska vara en stor del av upplevelsen, blir mer och mer attraktivt. En hotellrestaurang betyder ofta mer liv på stället, och ger en härlig stämning om kvällen. Därutöver är du inte så bunden av att välja ett hotell med centralt läge, när hotellet har en egen restaurang. Och du kan njuta av ett glas vin (eller två) till maten, utan att behöva tänka på vem som ska köra hem.

En hotelrestaurant betyder ofte mere liv på stedet og giver en dejlig stemning om aftenen.
En hotellrestaurang betyder ofta mer liv på stället, och ger en härlig stämning om kvällarna.

Men hur hittar du ett hotell med en bra och trevlig restaurang? Där maten är värd ett besök, hemlagad efter alla traditioner, och med färska råvaror? I det följande ger jag dig mina egna råd och rekommendationer på hotellrestauranger som jag personligen besökt och tycker om.

Värt att veta om restauranger i Italien

Tänk på, att man i Italien äter senare, än vi normalt är vana vid. Att restauranger först öppnar klockan 20:00 är normalt och mer eller mindre normen i södra Italien.

Många restauranger har stängt en dag i veckan, ofta på måndagar.

Pasta med kantareller
Varför inte kombinera utsökt italiensk astronomi med ett trevligt hotell?
Kockar
Hotellrestauranger i Italien kan ofta vara en positiv upplevelse

Man lägger sällan dricks på restauranger i Italien. Däremot ser man ofta på räkningen en så kallad “coperto”. Det är enkelt förklarat en servicebetalning, som kan variera mellan 2 och 5 Euro. Är du väldigt nöjd med middagen och servicen, kan du dock mer än gärna lägga dricks.

Gardasjön

Hotel Panorama, Torri del Benaco, Gardasjön

“Gardasjöns terrass” skulle man kunna kalla detta hotell, inte minst restaurangen. Från restaurangens terrass har du utsikt över hela Gardasjön i klart väder, och detta ökar naturligtvis njutningen vid besöket. Inredningen är enkel och inbjudande och menyn är präglad av medelhavsköket med lokala inslag som färsk fisk från Gardasjön.

Hotel Panorama med udsigt til Gardasøen
Hotel Panorama med utsikt till Gardasjön

Också vinlistan är trevlig läsning för den som värdesätter goda droppar. DU hittar både det lite lättare rödvinet från närliggande Bardolino, samt Amarone – “kungen” av Valpolicella. Ett bra råd är att prova majsrätten “polenta” – en norditaliensk specialitet.

Toscana

Albergo Quattro Gigli, Montopoli Valdarno, Toscana

Det vattnas i munnen på mig, bara vid tanken på detta hotel… Har talar vi om ett helt unikt litet paradis på vägen mellan Pisa och Florens. Det är paret Luigi och Fulvia som står för den dagliga driften, och Fulvia står själv för en stor del av matlagningen.

Værtsparret Luigi og Fulvia står selv for madlavningen og serveringen på hotel Albergo Quattro Gigli
Värdparet Luigi och Fulvia står själva för matlagningen och servicen på hotell Albergo Quattro Gigli

Hotellets restaurang är hjärtat i denna verksamhet och präglas av vackra rätter med fokus på det toskanska köket. Vill du sticka in huvudet i köket, är det som regel möjligt efter en enkel förfrågan. Urvalet av vin är stort och koncentrerar sig runt viner från lokala producenter.

Apulien

Hotel Covo dei Saraceni, Polignano a Mare, Apulien

Syditaliensk livsglädje präglar staden Polignano a Mare. Därtill kan du lägga ett hotell av hög standard placerad på en klippavsats med utsikt över stadens historiska del och havet. I verkligheten är ytterligare beskrivning överflödig…

Der er en strålende udsigt fra restauranten på hotel Covo dei Saraceni
Där är en strålande utsikt från restaurangen på Hotel Covo dei Saraceni

Atmosfären i restaurangen “Il Bastione” vittnar om svunna tider, som kombineras med lokala och stolta mattraditioner. Prova t.ex. den lokala pastarätten orecchiette, eller allt gott från havet. Bland vinerna utmärker sig de lokala druvorna Primitivo och Aglianico.

Sicilien

Etna Hotel, Giarre, Sicilien

För några månader sedan hade jag nöjet att i privat regi bo på detta atmosfärsfyllda hotell. Med den mäktiga, och ständigt närvarande, vulkanen Etna i bakgrunden, blir upplevelsen nästan exotisk. Hotellets restaurang “Borgo del Etna” drivs separat från hotellet och utstrålar stämning och siciliansk atmosfär. Menyn är baserad på vällagade lokala rätter, och bland huvudrätterna finner du både färsk fisk och goda kötträtter.

Den stemningsfyldte restaurant på hotel Etna
Den stämningsfulla restaurangen på hotel Etna

Pastarätterna var en fröjd för en sann pastaälskare som jag. Vinlistan värdesatte jag också. Här fokuserar men på lokala, sicilianska viner – framförallt från området runt Etna. Jag hittade här en ny personlig favorit i Cavanera, som smakade förträffligt till det grillade köttet vi åt den sista kvällen på semestern.

Hitta din egen helt speciella restaurang i Italien

Alla nämnda förslag är några av mina personaliga favoriter, som jag har stött på under mina resor i Italien. På Escapeaway erbjuder vi ett stort (och riktigt bra) urval av trevliga hotell med bra restauranger.

På en agriturismo får du ofta hemlagad mat gjorda på lokala råvaror. Här hemlagad pasta på agriturismo Poggio Al Tufo i Toscana.
Hemlagad dessert på Poggio Al Tufo i Toscana

Därutöver finns det åtskilliga lantställen, kallade agriturismo, som ofta har en egen restaurang där de serverar rätter med egenodlade produkter. Du kan se alla våra agriturismo-hotell på vår hemsida här.

På landsbygden är priserna ofta fördelaktiga, inte minst om du väljer ett uppehåll med halvpension inkluderad. Dessutom erbjuder vi också en lang rad trevliga hotell och semesterlägenheter utan egen restaurang, men där du inom promenadavstånd kan hitta en eller flera bra restauranger.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer