Höstsemester? Res till södra Europas vackraste öar

Åk till Teneriffa eller en av Europas övriga öar på en Höst resa. Foto: Andreas M on Unsplash

Det är hög tid att boka höstsemestern, och det är många destinationer som frestar. Hösten är en härlig tid att resa på, och ofta är priserna lägre än under sommarmånaderna – dessutom slipper du också de stora turistmassorna. Om du gärna vill ha en paus från det svenska höstvädret, som ju inte alltid visar sig från sin bästa sida, har du många valmöjligheter att välja emellan. I stora delar av södra Europa kan du nämligen fortfarande räkna med flera solskenstimmar och mycket behagliga temperaturer om du reser i september, oktober och november. Samtidigt är det inte så stekande hett som det kan vara under högsommaren – helt perfekt med andra ord!

Mmmm… Madeira, Malta, Mallorca, Menorca…

Om du skulle kunna tänka dig en annorlunda typ av semesterupplevelse, där du kommer nära en natur som är helt unik i europeiskt sammanhang, så ska du överväga att resa till den vackra, portugisiska blomsterön Madeira. Här är omgivningarna helt oförglömliga, råa, vilda, frodiga och exotiska – och fulla med enastående djur- och växtarter att utforska. Om du vill upplava mest möjligt under ditt besök, rekommenderar vi dig att välja en rundresa, där du lär ön att känna väldigt grundligt. Självklart ska du också passa på att njuta av öns unika kök, som framförallt baseras på fisk och skaldjur tillsammans med ett gott, kallt glas lokalt vin. Madeiras charmiga huvudstad, Funchal, som också kallas för Lilla Lissabon, är en härlig plats att strosa runt på för att upptäcka den färgglada arkitekturen, de små kullerstensgatorna och de små konstgallerierna med mera.

Gå en aftentur langs havnepromenaden ved Sao Tiago på din efterårsferie på Madeira. Foto: Hideaways
Gå en aftentur langs havnepromenaden ved Sao Tiago på din efterårsferie på Madeira.

Det är dock inte Madeira du ska resa till, om du drömmer om att slappna av på en vit sandstrand. Öns kuster består i stort sätt bara av branta klipper som inte minst på den norra delen av ön är en imponerande syn!

Malta – ön alla kommit att älska

Läcker, mjuk sand, som är som skapad för att ligga och sola på – eller för barnen vedkommande, leka och rulla runt i, hittar du däremot på Malta. Malta är ett semestermål som nästan alla resenärer endast har något positivt att säga om. Ett härligt, varmt klimat, vackra omgivningar, en vänlig befolkning, spännande historiska sevärdheter, god mat, vackra stränder och badvatten… Även om du reser i oktober, kan du räkna med att kunna kasta dig i de böljande vågorna utan att frysa till is – vattnets genomsnittstemperatur är nämligen hela 24 grader i oktober. Här lyser dessutom solen i genomsnitt 9 timmar om dagen under samma månad, vilket gör att du får betydligt mer D-vitamin än hemma. Missa inte heller att besöka den lilla grannön Gozo, som också har flera naturligt intressanta sevärdheter.

Mallorca och Menorca väntar på dig med både upplevelser och avslappning

Naturligtvis erbjuder Escapeaway också på härliga höst-gömställen på den praktfulla ön Mallorca och dess lillasyster Menorca. Här kan du fortfarande njuta av efterdyningarna av sommarens sol och värme – och statistiskt kan du räkna med 7-8 solskenstimmar om dagen i oktober.

Njut av Mallorcas klara vatten på hösten. Foto: Eugene Zhyvchik för Unsplash

Samtidigt behöver du inte bekymra dig om att dela platsen med stora flockar av turister när du vill besöka öns sevärdheter eller sträcka ut dig på stranden – för även om du naturligtvis inte är den enda som har upptäckt att det är en härlig idé att åka till en sydeuropeisk ö på hösten, så är här betydligt färre människor än under högsäsongen.

Läs om reser till Mallorca här

Teneriffa eller Gran Canaria – massor av solskenstimmar året runt

Om du vill vara så gott som säker på att få uppleva sol och värme, ska du naturligtvis välja de resmål som ligger så långt söderut som möjligt. Med Escapeaway kan du bland annat resa till både Gran Canaria och Teneriffa, som i stort sätt bjuder på sommarväder hela året runt. Även om du kan räkna med en skur då och då, blir du snabbt varm igen om du åker till Kanarieöarna på höstsemester. Genomsnittstemperaturen på Gran Canaria är exempelvis 23 grader i oktober – och det är naturligtvis i skuggan. Statistiskt sätt får du hela 7 solskenstimmar om dagen och badvattnet är fortfarande väldigt badvänligt med en genomsnittstemperatur på 23 grader – till och med varmare om du har tur.

Bådene vugger roligt i det blå vand på Gran Canaria, hvor du kan holde en dejlig efterårsferie i solen.

Skulle molnen vara framme en dag, kan du ju passa på att besöka en av alla sevärdheter som öarna bjuder på, t.ex. museer och konstgallerior. En bilfärd med hyrbil in till mitten av ön, långt från de populära turistområdena vid kusten, ger också en garanti för annorlunda och oväntade upplevelser. Det gäller, oavsett om du väljer Gran Canaria eller Teneriffa. Båda öar kännetecknas av en vild och bergig natur, samt frodiga fruktplantager där du utan tvekan kommer att frestas til att spaka på solvarma apelsiner och mandariner.

Få inspiration till din resa på Gran Canaria här

Höstsemester på de italienska öarna Sicilien eller Sardinien

Italienska Sardinien och Sicilien lockar också med temperaturer i den varmare änden av skalan stora delar av året, och reser du i oktober kan du se fram emot mycket sol och vattentemperaturer som lockar till bad (även om italienarna själva kanske skulle påstå att det är för kallt). Inte minst på Sicilien i söder varar sommaren längre, och här kan du faktiskt bada långt in i november om du har tur.

Det blå badevand og stranden ved charmerende Cefalu på Siciliens nordkyst. Her er garanti for sol i efterårsferien.

När vi nu befinner oss i Italien behöver jag väl inte nämna, att maten självklart är i särklass på båda dessa fantastiska öar? Här väntar dessutom upplevelser för hela familjen, både kulturellt och kulinariskt – och aktiviteter som vattensport och cykling finns det rika möjligheter att utöva, både på äventyrliga Sicilien och familjevänliga Sardinien. Sardinien kan dessutom skryta med att ha några av de vackraste stränderna i Europa, vilka ofta jämförs med de i Karibien.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Katja Kramp

Smaka på Porto

I jämförelse med många andra länder i Europa, kan du fortfarande hitta...
Läs mer