Hittar du fram i Italien?

Trafiken i Italien är ofta kaotisk, och det beror inte minst på alla bilar och långa köer. Om du tycker att det är svårt att hitta fram i Italien, när du bilar genom stövellandet, så är förklaringen enligt den berömda holländska designern Bob Noorda väldigt enkel: vägarna är helt enkelt fyllda med dålig skyltning. Här nedan ska jag försöka förklara, vad du beger dig in i, när du sätter dig till rätta i bilen, och beger dig ut på de italienska motorvägarna.

Felaktiga skyltar

En, fortfarande idag omtalad, artikel i den italienska tidningen La Repubblica, beskrev för några år sedan (år 2008) de italienska förhållandena. Och även om italienarna är berömde för deras design och sinne för estetik, gäller det inte direkt de skyltar som är placerade på de italienska vägarna. I den omtalade artikeln, uttalade den kända – nu avlidna – holländske designern Bob Noorda, att de flesta italienska gator och vägar har felaktiga och dåligt designade skyltar, som endast förvirrar bilisterna. Även om det år 1992 infördes en lag i Italien, som bestämde att de nu var slut med användandet av felaktiga typskrifter på vägskyltarna, och man skulle standardisera skriften, har det inte skett så många förändringar de senaste 25 åren.

Bob Noorda stödde sitt uttalande med bakgrund av många års vistelse i Italien, och på en analys av foto av diverse vägskyltar utspridda över hela landet. Han visste vad han talade om, för i sitt liv som designer ritade han skyltar i New York, Milano och Sao Palo, och stod också bakom många kända loggor. Och den holländske designern var mycket hård i sin kritik av de italienska vägskyltarna, för han menade att de var gamla, oestetiska och förvirrande.

Gammeldags och svårlästa

Bob Noorda hävdade, att det finns allt för många vägskyltar i Italien, som endast gör det svårare för bilisten att ta sig runt. Han påpekade i artikeln, att det grafiska uttrycket är allt för gammeldags och nämnde erfarenheter från Amerika, där myndigheterna hade ändrat typskriften på skyltarna till en annan, som är lättare att läsa på natten.

Vejskilte i Italien
Vägskyltarna i Italien är ofta mer förvirrande än vägledande… 

I sin analys hittade han t.ex. en skylt, där kreativiteten hade gått alldeles för lång. Två städer var skrivna med två olika teckensnitt, för det ena stadsnamnet var mycket långt och därmed skrivet med ett mycket smalt typsnitt på grund av platsbrist. Noorda hävdade, att om  man använder två olika typsnitt på samma skylt, så uppfattar man texten som två olika informationer.

Genomsnittsåldern för italienska vägskyltar är 22 år, vilket enligt Noorda är mycket hög. En fjärdedel av skyltarna är gjorda innan lagen infördes år 1992, och fyra av tio skyltar lever inte upp till den “nya” lagen.

Noorda lade fram ett ganska enkelt förslag på hur problemet skulle lösas – nämligen att byta ut alla de italienska vägskyltarna. Men fram tills detta sker någon gång i framtiden, får turisterna nöja sig med att fråga italienarna om vägen, om de har åkt vilse. Men som tröst visar flera undersökningar, att folk faktiskt kör mer säkert i trafikkaos, för deras uppmärksamhet ökar. Inget ont, som inte har något gott med sig…

skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer