Hemingways spanska andningshål

Bron över klyftan i Ronda
Bron över klyftan i Ronda

Hemingway var en orolig, passionerad och plågad människa, som lockades av döden och världens farligaste händelser, såsom sin tids stora krig. Men den store amerikanske författaren var också en man, som kunde njuta av livet fullt ut, och som konstant var på jakt efter andningshål, som gav honom några ögonblicks lugn och ro.

I Spanien fann han det han letade efter.

Den spanska passionen

Medan Hemingways kubanska äventyr har vunnit så stort rykte, att varje reseguide om Havanna, med respekt för sig själv, innehåller ett helt kapitel om Hemingways tid i staden; och medan Paris blev så berömt för att vara den plats, där Hemingway stiftade sina mest betydelsefulla konstnärliga kontakter (Ezra Pound, James Joyce och Pablo Picasso t.ex.), så har hans kärlek till Spanien – och framförallt Andalusien – glidit in till i skuggan. Men Spanien var Hemingways kanske största passion i livet, och Andalusien var den plats, där Hemingway spenderade sin livs sista födelsedag. Enligt sägnen, var det också en av de platser där han sågs lycklig, medan han fortfarande var i livet.

Det första mötet

Hemingway stiftade bekantskap med Spanien första gången år 1923, då han på råd från den kvinnliga amerikanska författaren Gertrud Stein – som han hade träffat under sin tid i Paris – åkte söderöver för att uppleva den spanska tjurfäktningen, som sedermera skulle bli en av Hemingways stora livspassioner. Det var också en av anledningarna till att han förälskade sig i staden Ronda i Andalusien.

Broen ved Ronda
Bron vid Ronda

Under detta första möte med Spanien, upplevde han också för första gången tjurloppet i Pamplona – under den numera så berömda San Fermín-festivalen – och skrev senare om det i sina artiklar och litterära verk, bland annat i romanen The Sun Also Rises. Dessa beskrivningar skulle senare få större betydelse än Hemingway kanske trott, för hans journalistiska och litterära beskrivningar av San Fermín-festivalen satta Pamplona på världskartan för många amerikanska och europeiska resenärer.

Det spanska inbördeskriget

Hemingway återvände sedan till Spanien många gånger, för att titta på tjurfäktning som för honom var en konstart och en livsform, och inte den uppvisning i djurplågeri och mänskligt övermod, som den idag är för många. Men år 1937 blev hans tillgång till Spanien blodigt på ett helt annat sätt, då han blev stationerad som korrespondent för tidningen North American Newspaper Alliance under det spanska inbördeskriget.

Hans upplevelser under det spanska inbördeskriget inspirerade honom till en lång rad journalistiska och litterära berättelser, däribland romanen For Whom the Bells Tolls från 1940, var tionde kapitel skulle sätta staden Ronda på den litterära världskartan. I romanens avgörande scener beskriver Hemingway en avrättning av en grupp fascistiska anhängare, som puttas ner i Rondas över hundram meter djupa klyfta, El Tajo. Även om Hemingway senare hävdade, att han själv hade fantiserat ihop scenen, så tangerar den verkliga händelser som tog plats i Ronda år 1936 då ett stort antal fascister (vissa källor säger att de var hela 500 stycken) avsiktligen kastades ner i den djupa klyftan från ett hus på klyftans ena kanter.

Att göra ingenting.

Efter inbördeskriget återvände Hemingway till Andalusien flera gånger, men nu under mer fridsamma omständigheter. Han kom för att skriva artiklar om tjurfäktningens konst; för att spatsera runt på de andalusiska gatorna; för att spendera tid på barer och restauranger; för att låta sig inspireras eller göra ingenting; och för att dricka gott vin – en av Hemingways andra stora passioner.

Tyrefægterarenaen i Ronda
Tjurfäktningsarenan i Ronda. Foto: Karan JainCC BY-SA 2.0

Framförallt tjurfäktningsarenorna i Malaga och Ronda – som av många anses vara den moderna tjurfäktningens vagga – hade hans förkärlek, och Hemingway spenderade många somrar i Rondas gamla stadskärna, La Ciudad.

Den sista stora festen

År 1959 besökte Hemingway Andalusien för sista gången då hans ville skriva en hel bok om tjurfäktningskonsten, och dessutom en stor artikelserie för Life Magazine om tjurfäktningsfenomenet mano a mano. Det var under detta besök i Andalusien, som Hemingway höll sin sista, och enligt många deltagare, mest levande födelsedagsfest. Han hade bland annat hämtat in en expert på fyrverkerier från Valencia, flugit in champagne från Frankrike och mat från London, och hyrt in ett liveband från Gud vet vart. Bland gästerna fanns både den amerikanske ambassadören och Jaipurs maharaja. Dessa gäster fick inte bara träffa en Hemingway som till händelsen hade återfunnit sitt gamla, oregerliga jag, men också se ett fyrverkeri som satte fyr på en palm så att brandmän från Malaga fick komma till undsättning. Brandmännen bjöds in till festen efter de hade släkt branden.

Ett spel för gallerierna

Men festen, som enligt Hemingways nära vänner visade författaren från hans gladaste sida, och återuppväckte honom från det eskalerade förfall som hans brutala livsstil hade bidragit till, var ett spel för gallerierna. De efterföljande åren blev hans mentala och fysiska tillstånd värre och värre, och han fick svårt att se, led av högt blodtryck och led dessutom av den ärftliga sjukdomen Hemokromatos. Han led också oftare av paranoia och depression, trodde sig vara skuggad av FBI och försökte flera gånger begå självmord.

La Bodeguita di Ernest Hemingway.
La Bodeguita di Ernest Hemingway. Foto: Tony HisgettCC BY 2.0

I ett sista desperat försök att reda ut livet, lade Hemingway in sig själv på en klinik i Minnesota, där han bland annat utsattes för 15 elektrochock-behandlingar på bara en månad. Behandlingen hade dock inte önskad effekt, för den 2 juli 1961 gick Hemingway ner i källaren på sitt hus i Idoha, laddade sin favoritpistol med två patroner, varpå han gick upp till foajén i huset och sköt sig själv i munnen.

Hans djupa kärlek till Spanien lever dock än idag, efter hans död. Främst i form av alla de fantastiska litterära verk som är inspirerade av hans besök i Spanien, men också i form av alla de biljetter som varje år köps till San Fermín-festivalen i Pamplona.

Resor till Andalusien

Vi har flera härliga hideaways i Andalusien, varifrån du har rika möjligheter att åka på dagsutflykter till t.ex. Ronda och Malaga, för att själv uppleva Hemingways Andalusien. Du hittar alla våra handplockade hideaways i Andalusien här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer