Här hittar du Lissabons bästa utsiktspunkter

Alla som har varit på storstadssemester i Lissabon har sin egen favoritutsikt men här får du våra favoriter.

Miradouro das Portas do Sol

Från denna stora terrass har du en vacker utsikt över Lissabons gamla kvarter, Alfama, mot Mosteiro de São Vicente de Fora. Är du morgonpigg så är Miradouro das Portas do Sol ett av de bästa ställena i staden att njuta av soluppgången och är även en bra utgångspunkt för en promenad längs Alfamas smala gator innan staden riktigt vaknar. Det är emellertid framför allt runt solnedgången när det gyllene ljuset från väster långsamt breder ut sig över byggnaderna som man strålar samman här. Lissabons berömda spårvagn 28 passerar mycket nära.

Miradouro de Santa Luzia

Denna utsiktspunkt ligger några få meter från Miradouro das Portas do Sol och utsikten över Alfama mot floden är därför någorlunda den samma. Dock är själva terrassen mycket charmigare med sin romantiska pergola. Ett fint ställe att vila en stund under promenaden upp mot borgen.

Utsikten från Miradouro de Santa Luzia
Utsikten från Miradouro de Santa Luzia. Foto-kreditering: Rocío Garro (för att se bildens ursprungsstorlek tryck på länken). Uploaded under licensen CC BY-ND 2.0

Miradouro do Castelo (de São Jorge)

Den lite krävande turen upp till Castelo de São Jorge på den största av Lissabons sju kullar är värd alla ansträngningar! Det är inte ovanligt att man tillbringar lika mycket tid med att njuta av utsikten som på att utforska den imponerande borgen. Utöver den stora platsen precis vid ingången så kan du naturligtvis även hitta många fina utsiktspunkter under promenaden runt på borgmuren.

Miradouro da Graça

Sätt dig i skuggan av träden och njut av den betagande utsikten över staden och bort mot 25 april-bron – Golden Gates tvilling. Kommer du hit på kvällen så är här ofta liv och rörelse tack vare det lilla caféet och här spelas ofta livemusik. Utsiktspunktens officiella namn är Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen efter en lokal poet som tillbringade mycket tid här.

Miradouro da Graça
Miradouro da Graça. Foto-kreditering: Canção de Lisboa. Uploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Miradouro São Pedro de Alcântara

Med utsikt mot borgen på den motsatta kullen så är detta kanske stadens mest romantiska trädgård på randen till Bairro Alto distriktet. Är du trött i benen så kan du ta Ascensor da Glória hit upp nere från Lissabons förnäma boulevard, Avenida da Liberdade. En populär samlingspunkt på kvällen och framför allt vacker när belysningen tänds på Castelo de São Jorge. Här finns gott om plats med många bänkar liksom att här ofta finns möjlighet att köpa sandwiches och andra lättare rätter från matbodar. Här finns även en liten bar.

Lissabon - spårvagn
Lissabon bjuder inte enbart på de berömda spårvagnarna utan även på berömda utsiktspunkter

Elevador de Santa Justa

Det är inte enbart Lissabons sju kullar som bjuder på fantastiska utsikter. Det finns även många monument och byggnader som enbart i kraft av deras utsikter är värda att besöka. Tar du till exempel en tur med den vackert utsmyckade Elevador de Santa Justa från Baxia till Largo do Carmo så får du inte missa utsiktsplattformen med sin 360 graders utsikt över centrala Lissabon.

Är du på jakt efter en resa till Lissabon? Då hittar du utvalda hotell och semesterbostäder i Lissabon här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer