Här hittar du Frankrikes vackraste landsorter

Sainte-Enimie
Sainte-Enimie i Languedoc-Roussillion. Foto: Tobi87, Creative Commons.

Det kan vara ganska svårt att veta, vilka av alla Frankrikes landsorter som är värda ett besök under en semester i landet. Men det finns lyckligtvis en lista, som kan hjälpa dig att hitta de vackraste franska landsorterna.

Vägvisare till Frankrikes vackraste landsorter

En av fördelarna med att spendera en semester utan ett fastställt program, är friheten att följa sina impulser, vilket ofta också är det bästa sättet att upptäcka de små, oförstörda pärlorna av natur eller kultur. För de flesta av oss, är semestern dock dessvärre tidsbegränsad, och lite planering kan därför krävas, för att få ut så mycket som möjligt av den.

Saknar du inspiration till vilka trevliga och vackra landsorter, som är värda ett besök på din rundresa i Frankrike, eller som eventuellt ligger i närheten av din semesterbostad, finns det lyckligtvis hjälp att hämta hos en exklusiv fransk förening.

 

LaGrasse
LaGrasse, finns med på den prestigefulla listan. Foto: Tracey & Doug, Creative Commons.

Les Plus Beaux Villages de France

Frankrikes vackraste landsorter, Les Plus Beaux Villages de France, är en oberoende fransk förening, som sedan 1982 har arbetat för att marknadsföra landets små, charmiga landsorter.

Landsorterna, som själva söker om att få komma med på listen, ska utöver en lantlig karaktär uppfylla en rad krav för att komma med i beräkningen. Städerna får därför inte ha fler än 2000 invånare, ska ha minst två historiska monument, samt kunna framvisa en stor lokal uppbackning i ansökan. 

Är dess grundläggande kraven uppfyllda, får landsorten ett besök av en utvald, som bedömer om olika kristerier för bland annat arkitektur och miljö är uppfyllda. Idag har endast 156 landsorter kommit igenom nålsögat och dessa ligger utspridda över hela Frankrike, dock med en övervikt i den södra delen av landet.

Aigueze
Aigueze. Foto: Jean-louis Zimmermann, Creative Commons.

En hjälpande hand till översedda landsorter

Landsorterna som du hittar på listan Les Plus Beaux Villages de France är varken friluftsmuseum eller konstnärliga temaparker. Föreningen försöker istället uteslutande hjälpa de översedda och ofta utdöda landsorterna, att skapa en hållbar ekonomi baserat på tursim, som existerar sida vid sida med det riktiga vardagslivet i byn.

Resor till Frankrike

Flera av landsorterna på listen ligger inte långt från Hideaways semesterbostäder i Frankrike. Beställer du en hyrbil i samband med din resa, har du därför en bra utgångspunkt för att få uppleva den charmiga franska landsortsidyllen.

Läs mer om resor till Frankrike med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer