Har du testat Cava? Den bubbliga drycken från Katalonien

Passa på att besöka en Cava-gård när du är på resa i Katalonien.

Cava är en helt central del av katalansk kultur, och om du reser till denna del av Spanien, är det nästan ett måste att besöka en gård som producerar bubblorna. Här nedan kan du läsa mer om det berömda spanska vinet, som liknar Champagne – ja det förväxlas faktiskt ofta med det – men det har en helt egen historia och karaktär. Vi slänger också med några tips om hur du bäst upplever vinet på nära håll.

Hur produceras Cava?

Cava är ett mousserande vin, som framförallt produceras i Katalonien. Vinet produceras efter samma metod som Champagne, men med skillnaden att man använder helt andra druvor. Precis som för Champagne, är det strikta regler som gäller när Cava produceras: jäsning ska ske i en flaska, endast en rad godkända druvor för användas, och de ska dessutom komma från ett av de sex godkända vindistrikten. Nästan 95 procent av all Cava produceras i Penedès, mindre än en timmes bilfärd söder om Barcelona.

Cava är som oftast baserat på antingen vitt vin eller rosévin. Den vita Cavan är generellt torrare, medan Cava rosé är något mer söt. Du kan alltid läsa på etiketten, om din Cava är torr eller söt. Cava sträcker sig från Brut Nature och Brut som är väldigt torra versioner, via Sec som är torr och Semisec som är halvtorr till Dolsec som är den sötaste versionen. Därutöver finns några av de traditionella kvalitetskategorierna som Riserva och Gran Riserva. De största producenterna av Cava, Codorníu og Freixenet, har både stora sortiment av Cava-varianter.

Cava-bodegor i Sant Sadurní d’Anoia

Många av Kataloniens Cava-bodegor ligger i Penedès söder om Barcelona, närmare bestämt i landsorten Sant Sadurní d’Anoia som är centrum för den katalanska produktionen av vinet. Den lilla orten är enkel att nå med tåg eller bil från Barcelona, och här hittar du Cava-bodegor från både små och stora producenter. Orten är väldigt liten och du kan enkelt ta dig runt till fots för att njuta av stämningen – och inte minst för att njuta av de goda dropparna.

Besök producenten Freixenet

Freixenet är en känd producent av Cava i Sverige och vi är nog många som njutit av en god Cava från dem på nyårsafton och vid andra festliga tillfällen. I Katalonien har du möjlighet att se hur Freixenet faktiskt produceras – du kan nämligen boka tid till en rundvisning hos producenten. Och du har naturligtvis också stora möjligheter att både smaka på dropparna och köpa med flaskor hem.

Rundvisningen på Freixenet, som är den näst största producenten av Cava i världen, ger dig också tillgång till den stora källaren under jorden, där Cavan förvaras och mognar. Du får också se fabriken där vinet hälls på flaska. Freixenet gård ligger precis ovanför tågstationen i Sant Sadurní d’Anoia.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer