Har du smakat pasta med aubergine?

Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla, men välsmakande pastarätt som kallas Pasta alla Norma på italienska. Sicilianare river gärna en salt ricottaost (i fast form) över rätten, men eftersom denna ost är lite svår att hitta hos oss på de norra breddgraderna, rekommenderar jag att använda färskriven parmesan eller pecorino istället. Jag ger dig här några tips och råd om hur du laga denna goda pastarätt. Smaklig måltid!

Fakta:
Antal personer: 4
Tid: ca 30 minuter

Ingredienser:

  • En god olivolja till stekning
  • 2 auberginer
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk skalade och krossade tomater
  • 1 knippe färsk basilika
  • 450 g pasta (spaghetti eller färsk tagliatelle)
  • 100 g parmesan, pecorino eller ricottaost
  • Salt och nymalen peppar
  • En skvätt äppelcider- eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Evt. Oregano

Gör så här:

Skär auberginen i stavar eller i kuber, allt beroende på hur du vill rätten ska se ut. Hetta upp en teflonpanna och stek auberginerna spröda och gyllene i olivolja – de ska inte simma runt i oljan, men det krävs ändå en viss mängd olja, eftersom auberginerna suger åt sig mycket. Strö eventuellt över lite oregano och vänd dem tills de fått färg på alla sidor. Det kan vara en bra idé att steka några få i taget.

När auberginen är färdigstekt, skruvas värmen ner. Tillsätt lite mer olja, finhackad vitlök (du kan också tillsätta hela vitlöksklyftor för att sedan ta upp dem igen innan servering, så som man ofta gör i Italien), och basilikastjälkar. Rör ihop allt och tillsätt tomat. Skölj eventuellt burken från de krossade tomaterna och tillsätt också en skvätt vatten som blandas med resten av tomatjuicen. Låt rätten sjuda i 10 – 15 minuter, men var försiktig så det inte blir för mosigt – det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar i auberginerna.

Koka upp vatten till pastan.

Fiska upp basilikastjälkarna. Tillsätt salt och peppar och hälften av basilikabladen och eventuellt lite äpplecidervinäger eller en god vitvinsvinäger samt en tesked socker, om tomatsmaken är lite bitter.

Färsk chili

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Spara lite av pastavattnet. Lägg tillbaka pastan i grytan och rör ner lite av pastavattnet i såsen. Ställ grytan på värmen igen en liten stund. Servera med riven ost och basilikablad på toppen.

Tycker du om stark och het mat, kan du lägga i en till färsk chili under stekningen av auberginerna.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer