Har du smakat på italiensk sparrissoppa?

Redan under antiken ansåg romarna att grön sparris var en högst värdefull grönsak. Idag är det regionerna Lombardiet, Piemonte och Emilia-Romagna som är högborgarna för odling av grön sparris i Italien. De smakar både gott – inte inte så markant som den vita varianten – och så är de lättare att odla än den vita (vilken primärt odlas i Veneto).

Se alla våra hotell i Lombardiet här.

Dessutom är de nyttiga: de innehåller få kalorier, är rika på vitaminerna A och B, samt på mineraler – och så är de vattendrivande. De bör helst ätas färska, och så är de särskilt goda att laga soppa på. Här nedan ger jag dig några tips och råd på hur du kan gå tillväga för att förbereda en italiensk sparrissoppa, som på italienska heter minestra di asparagi.

Fakta:
Tid: ca. 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 1 kg sparris
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 l kokande buljong, gärna höns
  • 150 g vanligt ris
  • 2 msk färskriven parmesan
  • salt
  • 1 klick smör
  • Eventuellt potatis, skuren i mycket små bitar.

Gör så här:
Tvätta sparrisen ren från jord. Bryt bort ändarna, där sparrisen själv naturligt bryts. Skär dem i centimeterlånga bitar. Finhacka löken och sautera den i lite olivolja. Innan löken tar färg tillsättes sparrisen – spara topparna till senare.

Låt det puttra några minuter och tillsätt salt (var försiktig om buljongen är mycket salt). Häll sedan på uppvärmd buljong över sparrisen. Efter 4-5 minuter häller du i riset. När soppan är nära sin kokpunkt, tillsätter du sparrisknopparna och eventuellt potatisen.

När riset kokt klart, rör du ner en klicka smör. Strössla över riven parmesan innan servering.

Buon Appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer