Har du besökt Gardasjöns inofficiella huvudstad?

Föreställ dig en charmig stad i den södra delen av Gardasjön, med både intim stämning, bra restauranger och butiker sida vid sida med vacker natur och otaliga möjligheter för både utflykter och sportaktiviteter – men utan det värsta turistmyllret som annars ofta är närvarande vid de populära städerna vid sjön. Det finns en plats som är precis så: Desenzano del Garda uppfyller alla dina semesterdrömmar, och mer därtill.

Överväger du en långweekend i Italien med den du håller kär, eller kanske tillsammans med ett gäng vänner, kan jag varmt rekommendera Desenzano del Garda som den perfekta destinationen för er som vill ha allt på en och samma gång.

Ni kan lätt hoppa på ett morgonflyg till Milano. Därifrån kan ni antingen hyra en bil och köra de 150 kilometrarna på motorvägen, eller ta tåget till Desenzano, för att sedan ta er vidare till hotellet via fots, eller med en taxi. När ni blivit inkvarterade på hotellet, kommer ni att upptäcka att Desenzano del Garda inte är ett “turistghetto”, utan en riktig levande stad med cirka 25 000 invånare, som alla lever sitt vardagliga liv vid sidan om er.

Historiskt centrum

Ni kommer säkert snabbt bli imponerade över de trevliga gamla gatorna i det historiska centrumet – gågator med en bra blandning av high-end designerbutiker som Dolce&Gabbana och andra mer prisvänliga märkeskedjor, som binds samman med små torg med glassbarer, caféer och restauranger. Och glöm inte besöka den gamla, charmiga hamnen varifrån ni kan njuta av utsikten på ett av alla de mysiga caféerna.

Havn i Desenzano del Garda
Charmig havsmiljö inne i Desenzano del Garda.

Ni kan gå långa turer på sjöpromenaden med utsikt över sjön och bergstopparna. Och blir det för varmt, kan ni kyla ner er med ett dopp i sjöns svalkande vatten för att sedan slappna av på en av stadens sandstränder, eller på en av de många små stenstränderna. Staden lilla borg kan nås via den smala gatan Via Castello, och är absolut värt ett besök, precis som den stora marknaden (tisdag förmiddag) längs sjöpromenaden samt den månatliga antikvitetsmarknaden (sista söndagen i månaden). Har ni lust att låta kreditkortet gå löst, kan staden shoppingcenter, Le Vale, med cirka 30 olika butiker (bl.a. en outlet med upp till 50% rabatt på de mest kända italienska märkena) helt säkert uppfylla era önskningar.

Massor av aktivitets- och utflyktsmöjligheter

Tycker ni om sportsliga aktiviteter, finns det åtskilliga möjligheter att välja emellan: alla slags vattensporter från vattencykling till vattenskidor kan utövas på Gardasjön, dock ska det anmärkas att de bästa förutsättningarna för vindsurfing hittas i den norra delen av sjön. Golfbanor finns tillgängliga i omedelbar närhet, och är ni cykelfantaster, finns det också goda möjligheter till att utforska området på två hjul.

Desenzanos centrala läge gör staden till en perfekt utgångspunkt för att åka på utflykt till många intressanta och trevliga grannstäder. Närliggande, och mycket populära Sirmione, kan besökas i bil – naturligtvis – men en 20 minuters seglingstur på Gardasjön kan vara ett kul och annorlunda vis att ta sig fram. Det finns dessutom förbindelse med färja från Desenzano del Garda till de flesta andra städer runt sjön, så om ni har gott om tid kan ni njuta av spektakulära utsikter över sjön och de omkringliggande bergen från vattnet, medan ni låter er transporteras fram av någon annan. Kulturstäderna Verona och Venedig kan också lätt nås med tog (respektive 30 minuter och 1,5 timme) eller via motorvägen – och de är båda värda sina besök. En operaföreställning i Veronas arena under en stjärnklar himmel är med säkerhet också en upplevelse som kommer göra stort intryck på er – även om ni inte är hängivna operaentusiaster.

Citronlikør
Gardasjön kallas också “Citronernas land” och det finns fina möjligheter att smaka på citronlikören Limoncello på några av stadens alla restauranger.

Rikt nattliv

Desenzano har ett rikt kvälls- och nattliv, framförallt på helgen kan ni komma att se italienarna visa upp sig i det senaste modet på gatorna och i vinbarerna, innan de skyndar sig vidare till diskon och nattklubbar där de möter upp vännerna. Slå er ner på ett av de många ställen med en uteservering och njut av de ljumma kvällarna, det italienska köket, och ett glas vin eller två innan turen går vidare ut i nattlivet.

Se nu till att komma iväg – ännu en härlig Italienupplevelse väntar på er!

Vill du veta mer om Desenzano del Garda?

Du kan läsa mer om Desenzano del Garda här, där du bland annat kan se vilka hotell och semesterbostäder vi rekommenderar i staden. Du är också mycket välkommen att ringa oss på 040 60 60 499 eller skriva till oss om du har frågor om området.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Caroline

Min version av Pasta Pesto Speciale

Detta är min egen version av ett recept på min favorit pastarätt...
Läs mer