En händelserik sommarsemester i Istrien

Rovinj på Istriens västkust.
Rovinj på Istriens västkust.

Det är enkelt att spendera hela semestern i Istrien på att slappna av på stränderna vid det kristallklara havet, men om du också vill ha lite kulturell input, så avhålls det under sommaren en mängs spännande festivaler, marknader och andra händelser runt om på den kroatiska halvön. Se fram emot en sommar med allt från gladiator-kamper till musikfestivaler.

Romarriket väcks till liv i Pula

Reser du tillsammans med barn, eller om du själv går runt med en liten gladiator inom dig, så är en tur till Pula obligatorisk. Här, i Istriens största stad, avhålls från slutet av juni till början av september eventet Spectacvla Antiqva. En gång i veckan väcks romarriket till liv när stadens berömda amfiteater intas av gladiatorer på kvällen. Med autentiska vapen framförs kamper och publiken får också höra den historiska bakgrunden.

Pula amfiteater Istrien
Den romerska amfiteatern i Pula är en av de bäst bevarade och största i sitt slag. Här finns plats till 5000 åskådare.

Det råder inga tvivel om, att man i Pula är stolta över stadens romerska historia. Åker du till Istrien på en tidig sommarsemestern, kan du således också delta i Pula Superiorvm i början av juni. Temat för denna festival är likaså romarriket, men utspelar sig inte endast i arenan utan i större delen av den gamla staden. Bli därför inte överraskad om du möter romerska soldater i full utrustning, och kvinnor i vackra, autentiska klänningar, på stadens snirkliga gator.

Läs mer om den 14 dagar långa festivalen på den officiella hemsidan här

Något gott till smaklökarna…

Knappt en timmes bilfärd mot nordöst från Pula, ligger den lilla badorten Rabac. Och är det kulinariska upplevelser du söker på semestern, kan du här gå på upptäcktsfärd bland olika läckra, lokala produkter på stadens gourmetmarknad under större delen av sommaren. Rabac är utöver stränderna också bland annat känd för sin produktion av olivolja och på marknaden kommer gårdar från området också att erbjuda smakprover på dessa, samt på vin, ostar och yoghurt.

Utöver delikatesserna ställer en lång rad hantverkare ut sina produkter på marknaden. En perfekt chans för att få en unik souvenir med hem från din semester i Kroatien.

Se alla resor till Kroatien med Hideaways här

Är du här en tisdag, kan du avsluta dagen i den närliggande medeltida staden, Labin. Här sker kostnadsfria rundvisningar efter solnedgången, där utklädda guider visar dig runt på stadens stämningsfulla små gator, och gör stopp på de små torgen för att berätta om stadens historia och legender.

Porec Istrien
Den trevliga hamnen i Porec.

Aktiv semester på havet

Beger du dig istället över till Istriens västra kust, är Poreč i september värd för den årliga festivalen för havssimning, Poreč Dolphin. Den huvudsakliga händelsen är maratonsimningen, där du kan välja att deltaga på en av tre distanser: 5000, 3000 eller 1500 meter. De seriösa/professionella simmarna går all in och kämpar hård om förstaplatsen på den långa distansen, för att vinna det kroatiska mästerskapet i långdistanssimning. Men i övrigt vill man från festivalens sida välkomna alla (goda simmare) att deltaga i eget tempo på samma markerade bana. För amatörerna är det till och med tillåtet att använda hjälpmedel som simfötter och -vingar.

Läs mer om regler för att delta och om de andra eventen på simfestivalen här

Tycker du bättre om upplevelser på land, finns det chans att på sommaren delta i Poreč Open Air. Festivalen som tar plats mellan juni och september, bjuder på ett mångsidigt program med massor av konserter och andra föreställningar runt om i staden under den ljumna kvällshimlen.

Se programmet för konserter och föreställningar i Poreč här

Nästan oavsett var du väljer att spendera din semester på denna vackra halvö, finns det alltså rik möjlighet för att kombinera badsemestern med intressanta kultur- och sporthändelser. De enda du nu behöver avgöra, är vilket av Hideaways handplockade hotell i Istrien, du vill ha som utgångspunkt för dina utflykter.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer